• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

09.10.2016

22:32

EKSPERTI IZ BiH AMINOVALI! Zeleno svetlo za kanabis koji se koristi u medicinske svrhe!

Balkan

EKSPERTI IZ BiH AMINOVALI! Zeleno svetlo za kanabis koji se koristi u medicinske svrhe!

Podeli vest

Ekspertska radna grupa, koju je formiralo Veće ministara BiH, dala je "zeleno svetlo" za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, objavile su večeras "Nezavisne novine"

To je saopštila član ove grupe i načelnik Odeljenja za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković, dodajući da su sada na potezu minstarstva jer je potreban niz izmena pojedinih zakona.

Ona je navela da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija. 

Gojković je rekla da ima neke nezvanične informacije da je Ministarstvo civilnih poslova prihvatilo mišljenje radne grupe, ali zvaničnog saopštenja još nema. 

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojković je kazala da je više oblasti gde bi se mogao koristiti. 

- U onkologiji, tu pre svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti - navela je ona.

Podsetila je i da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i da imaju tačno određeni lekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine. 

- Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat - naglasila je Gojković. 

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija