• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.10.2016

00:18

DANAS GLASA CRNA GORA: Za Evropu i NATO ili Rusiju?

Balkan

DANAS GLASA CRNA GORA: Za Evropu i NATO ili Rusiju?

Podeli vest

U Crnoj Gori se danas održavaju redovni parlamentarni izbori, četvrti od sticanja nezavisnosti, na kojima će se građani, kako se ocenjuje, suštinski opredeljivati za dva pravca - ka EU i NATO, ili za Rusiju koja bi ponovo potala glavni partner te zemlje

Na izborima se bira 81 poslanik, a pravo glasa ima 530.840 birača upisanih u birački spisak. Na izborima učestvuje 17 lista, a izborni prag je tri odsto. Izbore prati 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih, a prvi nezvanični rezultati biće objavljeni u 21 sat.

Uoči izbora, lider Demokratske partije socijalista, koja ima najviše izgleda za pobedu, Milo Ðukanović, optužio je Rusiju da zaspisanjem dela opozicije novcem u predizbornoj kampanji pokušava da poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO .

HIT! MILO OJAČAO! Ako osvoje 15 odsto, spreman sam da glasače Ključa nosim na leđima!


Za Moskvu su, kako kaže u intervjuu za Rojters, predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori poslednja šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.

Opozicija s druge strane, navodi Rojters, optužuje Ðukanovića da se "služi taktikom zastrašivanja, da sprovodi nepotizam i da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo".

MILO SE HVALI: Crna Gora ima najuređeniji birački spisak u Evropi!

Britanska agencija navodi da se Ðukanović, posle 25 godina rukovođenja Crnom Gorom, suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke.

Tanjug

Prema toj agencij on se suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mešavinu prosrpskih i prozapadnih partija. 

AP ističe da se glasači nalaze pred izborom - ili da zemlja nastavi "prozapadnim" putem ka NATO ili da se vrati tradicionalnom savezniku Rusiji.

MILO ĐUKANOVIĆ IZRIČIT: Rusija novcem hoće da utiče na izbore u Crnoj Gori!

Američka agencija navodi da su pred Crnom Gorom najznačniji izbori od izglasavanja odluke o nezavisnosti od Srbije pre deset godina.

Ishod bi eventualno mogao da ugrozi proces proširenja EU i NATO u Jugoistočnoj Evropi i pokaže da je Moskva odlučna da povrati uticaj u regionu od stratškog značaja, ocenjuje ta agencija.

U analizi slovenačkog Ifimisa navodi se da će birači imati priliku da biraju između relativne stabilnosti ili neizvesnosti, koja može dovesti do destabilizacije Crne Gore i regiona.

Tanjug

Smatra se, naime, da je važno da na izborima Crna Gora samostalno izabere svoj put u budućnost bez uticaja spoljnih faktora, pogotovo ne onih koji destabiliziraju ili mogu destabilizovati tu državu.

U analizi se ocenjuje da se radi o dosada najprljavijoj i najnegativnijoj kampanji, koja se u osnovi svela na "referendum o liku i delu" Mila Ðukanovića, aktualnog predsednika Vlade Crne Gore i predsednika DPS. 

ĐUKANOVIĆ: Ne može slobodarski Nikšić pod barjak četničkog vojvode!

Odnos snaga je, prema tom istraživanju, između proevropskog vladajućeg bloka i opozicije dosta tesan, pa bi zbog toga aktualnim političkim odnosima garant političke i ekonomske stabilnosti mogla biti stranka SD, koja je nastala posle rascepa u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Ranka Krivokapića i koja je posle 18 godina koaliranja sa Ðukanovićem i DPS nedavno im potpuno okrenula leđa i počela da deluje kao najveći kritičar vlasti. 

Istraživanja pokazuju, da nedoslednost SDP-a može predstavljati kraj političke karijere Krivokapića, jer dosadašnje ankete pokazuju, da SDP gubi podršku među biračima i da verovatno neće preći izborni prag. 

Informer



Konstatuje se i snažno prisustvo Rusije u Crnoj Gori, a kako se tvrdi pojedine političke opcije u Crnoj Gori već su u funkciji politike RF, što mnogi od njih i ne skrivaju. 

Profesor Fakulteta politički nauka Ivan Vuković smatra da će DPS osvojiti najviše glasova na izborima, a da je moguće da Pozitivna Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) ili Socijaldemokrate (SD) budu "jezičak na vagi" prilikom formiranja buduće vlade. 

ĐUKANOVIĆ: Protivnici Crne Gore hoće da poraz na referendumu pretvore u pobedu na izborima

U zavisnosti od toga koliko ubedljiva bude njena pobeda, DPS bi mogla doći u situaciju da sama, odnosno u koaliciji s programski bliskim strankama, formira narednu vladu, ili, pak, da ostane u manjini u odnosu na one partije koje obećavaju njeno „razvlašćivanje". U tom smislu, dosta toga bi moglo zavisiti i od izbornog rezultata SD-a i Pozitivne Crne Gore i, moguće, pojedinih manjinskih stranaka", objasnio je Vuković.

U međuvremenu, lider DPS je nedavno u intervjuu za "Politiku" ocenio da odnosi Srbije i Crne Gore, ne računajuci vreme velike Jugoslavije, nisu bili nikad bolji.

Public

- Može izgledati pretenciozno, ali je sasvim tačno da smo premijer Vučić i ja ozbiljno tome posvećeni i da naša saradnja obeshrabruje radikalizam i mnogo doprinosi stabilnosti regiona- rekao je on.

ĐUKANOVIĆ OPTUŽUJE MOSKVU: Ruski oligarsi obasipaju opoziciju parama!

Na podsećanje lista da je njegova nedavna izjava da Crna Gora nije želela da povredi Srbiju priznanjem nezavisnosti Kosova izazvala brojne komentare, Ðukanović je naveo da je on to rekao "da bi se čulo i da bi bilo primećeno" i "da je to kazao kao prijatelj Srbije".

- A prijatelji saopštavaju nekad i ono što možda nije prijatno da se čuje. Ali je istinito. Ja želim da učinim sve što mogu da naš region bude stabilan. A on neće biti stabilan ako ne ozdrave odnosi Beograda i Prištine. Zato sam tako otvoreno to i rekao- pojasnio je crnogorski premijer.

Informer

S druge strane lider opozocionog DF Andrija Mandić veruje da će Ðukanović posle više od dve decenije izgubiti vlast, a da će na jednoj od prvoj sednca buduće vlade, u kojoj kako veruje neće biti DPS, biti doneta odluka kojom se povlači priznanje Kosova, a da će Rusija ponovo postati najvažniji partner Crne Gore u mnogim oblastima.

MILO ĐUKANOVIĆ CRNOGORCIMA: Ovo je istorijska prilika, ili ćemo biti u EU i NATO, ili ruska kolonija
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pik

pre 7 godina

Dobro razmislite albanci vam sada vec stoje ispred vrata

GLIGOR

pre 7 godina

SAMO KUPLJENE DIPLOME MOGU DA GLASAJU ZA RUSIJU

pedja

pre 7 godina

prodajte se nato okupatoru i zivite srecno dok vam ned dodju albatrosi\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Запалио сам свећу...! Данас Српска Црна Гора, од Бога тражи опрост...

Levcanin

pre 7 godina

Ako Milkan izgubi (sto je nemoguce) Bice krivi Rusi. Upotrebice Djukan Svoju vojnu silu isravnice Rusiju sa zemljom.

DUSAN

pre 7 godina

Mracna Gora glasa za EU 30 god.Glasajte jos 20 dok je Milo ziv a posle nastavite za njegovog sina -posto je Mracna Gora postala njihova privatna svoina.

dragan

pre 7 godina

Lako je Crnogorcima da imaju najuredniji glasački spisak u Evropi--- Malo ih je i svi se znaju lično.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija