• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

14.11.2016

20:33

AMERIČKE TRUPE U BANJALUCI: Marinci i srpski specijalci rame uz rame protiv terorista usred Srpske!

Balkan

AMERIČKE TRUPE U BANJALUCI: Marinci i srpski specijalci rame uz rame protiv terorista usred Srpske!

Podeli vest

Vežba zakazana u vreme opšte histerije koja je zavladala u Sarajevu zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj, održava se u izmenjenim okolnostima u odnosu na one kada je zakazana

Ako je Zapad, a pre svega Sarajevo, u vreme kada su zakazivane vežbe američkih vojnih trupa imao nameru da zaplaši RS, sve im se vratilo kao bumerang. 

Banjaluka i Republika Srpska četiri dana biće pod „okupacijom“ američkih vojnika, zbog američkih specijalaca koji će uz saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske imati pokaznu vežbu odgovora na moguću kriznu situaciju u slučaju terorizma.

Deo vežbe biće održan u centru grada. Vežba će biti izvedena u različitim vremenskim periodima tokom pet dana, te je moguće i veće prisustvo američkih vojnika i njihove opreme na ovom području“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čiji pripadnici sarađuju u ovoj pokaznoj vojnoj vežbi.

Međutim, pitanje je zašto se sada na ove vežbe gleda drugačije nego u vreme kad su najavljene?

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost iz Banjaluke, kaže da svaki događaj zavisi od okolnosti, pa tako i ova vežba američkih specijalnih snaga dolazi u izmenjenim okolnostima u odnosu na one kada je zakazana.

- Vežba je zakazana u vreme opšte histerije koja je bila zavladala u Sarajevu zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj o Danu državnosti. Međutim, svaka vrsta vežbe, bilo čija da je, umnogome zavisi i od okolnosti u kojima se dešava.

Public

Kakva joj je konotacija, to jest kako se tumači. U ovom slučaju, MUP RS svakako nije imao razloga da ovako nešto ne odobri, jer se radi o vežbi koja za cilj ima suzbijanja terorizma, tim pre što je RS sa tim imala iskustvo (napada na policijsku stanicu u Zvorniku).

Ono na šta MUP nije pristao je da vežba bude tajna, kako su to Amerikanci želeli, već su o vežbi obavestili javnost da ne bi bilo uznemirenosti“, objašnjava on.

Naš sagovornik skreće pažnju i na sledeće; da je, kako kaže, na izborima za predsednika Amerike pobedila Hilari Klinton, a ne Donald Tramp - na američke vežbe u RS bi se sasvim drugačije gledalo u javnosti, i to ne samo u BiH već i šire.

Bila bi ocenjena kao pritisak na Vladu RS, zbog čega bi neko u političkom Sarajevu likovao. Ovako, pošto je pobedio Tramp, a imajući u vidu njegov politički kurs, u kome je, po mom mišljenju, jasno iskazao da ima iskrenu volju da se bori protiv Islamske države, znači da je Bakir Izetbegović, koji je primio u Predsedništvo BiH sami vrh Muslimanskog bratstva tokom njihove posete Sarajevu i fotografisao se sa njima sa četiri podignuta prsta, što je znak pripadnosti ovoj organizaciji - taj koji u ovim okolnostima treba da bude zabrinut. Jer Muslimansko bratstvo je teroristička organizacija, a on ispada tako blizak sa njima da ima razloga da se brine“, kaže naš sagovornik.

AP/Photo

Objašnjavajući gore navedeno, Ćeranić podseća da je Tramp kao jedan od prvih poteza najavio stavljanje Muslimanskog bratstva na američku listu terorističkih organizacija, posetu Egiptu i podršku predsedniku El Sisiju, koji je veliki protivnik Muslimanskog bratstva.

Pobeda Klintonove bi Muslimansko bratstvo vratila na političku scenu, a ono bi bilo novi kroj za terorizam na Balkanu, jer je procenjeno da je Islamska država kao ideja prilično potrošena da bi se oko nje suniti na Balkanu okupili. Zato je Klintonova, dodaje on, tipovala na Muslimansko bratstvo.

U tom kontekstu, Ćeranić kaže da se ako Tramp odluči da ova organizacija bude proglašena za terorističku, pozicija Bakira Izetbegovića prilično komplikuje. Zbog svega ovoga, navodi on, ova vežba nije pretnja za RS.

Reuters

Inače, na vežbi učestvuje oko 60 američkih specijalaca koji izvode akciju protiv zamišljenih terorista koji su zaposeli zgradu američkog konzulata u Banjaluci. Naš sagovornik procenjuje da u BiH ima preko stotinu islamista, a i da se broj onih koji su u Siriji ratovali za najpoznatije terorističke organizacije neprekidno se povećava.

Naredna vežba američkih specijalaca u BiH biće održana na leto u Sarajevu. Do tada će oni koji su očijukali sa liderima Muslimanskog bratstva imati dovoljno vremena da razmišljaju o tome šta bi ta vežba mogla da znači, kaže Ćeranić u razgovoru za Sputnjik.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ali Šele

pre 7 godina

ovo je još jedan u nizu pritisaka na Dodu Rvatinu, Milorad Dodil i Vojislav Šešelj vuku korene iz Rvatske

ljubisa

pre 7 godina

opet ovaj vehabija bulazni...probudi se bre i vrati se u Pravoslavlje dok jos imaš izbora!!

Boogeyman

pre 7 godina

A što ne gledaš na to ovako... tvoji pradedovi i ti vučete korene iz Srbije i Pravoslavlja, al ste se "poturčili"... i koja je onda razlika između tebe i njih dvojice?

BOKI

pre 7 godina

@ali šele - vas balije očigledno muči problem "od petog kolena" Kad se vratite u nazad imena vaših predaka su bili Milojko, Stanojko, Dragojlo itd itd. Potrudićemo se da vas sve uskoro vratimo na pravi put i u pravu veru. Veru u kojoj ste nekada bili normalni.

Ali Šele

pre 7 godina

što se vi prekodrinci bunite, pročitajte nešto i sa drugi portala, a druga stvar šta se busate u prsa evo gledam šta vam Arapi rade oko Zvornika pokupovaše vam zemlju i grade sebi vile, skontaj te se malo, dok se Dodik Rvatina na sceni bori protiv SZP, a uz to uzimajući pare od Arapa na vaš račun

Jole

pre 7 godina

Sa Amerikancima ? Pa zar ste vi normalni bre ! Nemam reci. \n

DS

pre 7 godina

Tramp je rekao da su Srbi dobar narod i da su sa SAD bili u dva svjetska rata.. Kolo srece se okrece,ko bi dole ode gore,ko bi gore ode dole. Mali Bakir na seciji sjedi i kroz pendjer niz sokace gledi. Otud ide Valentine incko k'o da mu je neko usi trljo,gricko, Maramicom svoju celu brise,moj Bakire lose nam se pise,Mjesto nase drage Hilari Ameri nam salju Trampa da nam ga zalampa. ha,ha,ha,ha,ha

Tonći

pre 7 godina

Trumpu je djed i baka ( Frederick i Elisabeth ) Njemci iz Kallstadta i doselili su u SAD 1885. Oni su temelj unukovog bogatstva. Kupovali zemlju po New Yorku. I danas u Kallstadtu ima Trump prezime. Majka mu je Škotlanđanka. Pitam se na čijoj strani su bili Njemci u I i II ratu? Povezivati takve stvari sa ratovima u prošlosti su glupost. Njemci su uvijek gore, zar ne?

SlobodaNarodu

pre 7 godina

Pa onda vi nema sta da brinete kada su "vasi, zar ne?"

Trifun

pre 7 godina

Srpski narod ce sasvim sigurno izaci na referendum o NATO, tako da sam potpuno opusten oko ovog ociglednog kiksa Dodika. Iako on zna cesto da profitira iz ovakvih poteza, tako da ostajem neutralan i pomalo bijesan oko toga jer ne znam njegove racunice. U svakom slucaju Dodik je nesumnjiv rodoljub, 100%, koji nas ne bi pustio niz vodu, ni po cijenu zivota. Ovaj referendum je to i dokazao. Puna podrska nasem predsjedniku Dodiku!

Dragomir

pre 7 godina

Ало,ви срби там' преко Дрине што не дигнете пропаганду да свет сазна како је Бакир Изетбеговић србин из фамилије Живковић која је некада у Београду важила за богаташе!Да такве потурице стварају проблеме како у Босни тако и на Космету!Такође је и Хашим Тачи србин из фамилије Даниловић!

milorad

pre 7 godina

Da Jenki ne budu TROJANSKI KONJ !? Čuvajjte se !

Bosanac

pre 7 godina

hahaha, četnici, eto Amera u po BOSNE, slobodno se šepure po šumskoj, pamet u glavu da ne bude TOMAHAWK u labrnji bradatoj

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija