• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2016

16:58

BAKIR PROVOCIRA: Nema povratka na izvorni Dejton!

Balkan

BAKIR PROVOCIRA: Nema povratka na izvorni Dejton!

Podeli vest

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nema vraćanja prenetih nadležnosti entitetima, jer bi to bilo vraćanje Bosne i Hercegovine unazad

- Nema nazad. Samo napred. Nikakav izvorni Dejton, nikakav Vašingtonski sporazum. Ako se budemo vraćali, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da se vratimo na 1991. godinu i Republiku Bosnu i Hercegovinu - odgovorio je Izetbegović.

On je to rekao komentarišući izjavu predsednika RS Milorada Dodika da će insistirati da Republici Srpskoj budu vraćene nadležnosti prenete na državni nivo od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

U Sarajevu je danas odžan sastanak koalicionih lidera Federacije Bosne i Hercegovine - Bakira Uzetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, na kojem je konstatovano da je parlament Federacije BiH već mesecima u zastoju i da je razgovarano o načinima za rešavanje tog problema.

 

Izetbegović je kazao da smatra da još ne treba razgovarati na primeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", na čemu insistira lider HDZ BiH Dragan Čović.

 

- Ono na čemu SDA insistira jeste provodjenje reformske agende i onoga što se odražava na svakodnevni život. Teška pitanja sada ne bismo otvarali, da ne dodje do natezanja, te da konflikti ne pokvare ono što svakodnevno radimo - ocenio je lider SDA.

Evropski sud za ljudska prava je naložio BiH da promeni Ustav i Izborni zakon BiH kako bi se za članove Predsedništva BiH i Dom naroda parlamenta Bih mogli kandidovati i predstavnici nacionalnih manjina.

HDZ BiH insistira da se u pronalaženju rešenja za ovo pitanje mora onemogućiti da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran većinskim glasovima gradjana koji nisu Hrvati, kao što je to bio slučaj, kako oni tvrde, sa izborom Željka Komšića za hrvatskog člana kolektivnog šefa države, koji je na tu funkciju izabran zahvaljujući bošnjačkim glasovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Подржавамо Републику Српску.

vojvoda

pre 7 godina

Nešto si vrlo uznemiren Bakire. Jeli to Tramp seje nemire i mrsi planove ili je samo stah od neizvesnosti.Znam teško je ostati sam ali smrdiš brate pa ljudi moraju bežati da se ne uguše od tolikog vehabizma,islamizma,ekstremizma i osalih boleština koje poseduješ ti i tebi slični.Pa nece valjda Srbi pod gas maskama živeti sa tvojom smrdljivom republikom a imaju svoju Srbsku.Tako mogu samo Hrvati pod maskama da zajedno žive sa vama ali ce ih uskoro i oni skinuti.

Damir

pre 7 godina

Ja ovde ne vidim nikakvu provokaciju. On nije rekao da nece biti Republike Srpske, kao sto je to Dodik izjavio prije par dana za BiH.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija