• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.12.2016

17:16

ŠOKANTNA ODLUKA ZAGREBA: Pernaru ukinut imunitet zbog crtanja grafita!

Balkan

ŠOKANTNA ODLUKA ZAGREBA: Pernaru ukinut imunitet zbog crtanja grafita!

Podeli vest

Na današnoj sednici Mandatno-imunitetske komisije hrvatskog Sabora izglasano je ukidanje poslaničkog imuniteta poslaniku Ivanu Pernaru iz Živog zida

Pernaru je imunitet ukinut po zahtevu Državnog tužilaštva, zbog crtanja grafita koje je protumačeno kao kazneno delo protiv imovine i oštećenje tuđe imovine, prenosi index.hr.

Hrvatski portal navodi da je ukidanje imuniteta Pernaru usvojeno uz četiri glasa za, jednim protiv i i jednim uzdržanim (Gordanom Marasom).

 

 

Navodi se da je na sednici komisije rečeno da je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne skida, ali da se skida kada su u pitanju zahtevi pravosudnih i državnih institucija.

- Ova optužba je politički motivisana jer je farbanje tunela pet godina čekalo optužnicu, a moja za dva grafita došla je ekspresno- napisao je Pernar na svom fejsbuk nalogu i zamolio da mu se ne skida imunitet.



Na sednici Komisije je rečeno kako je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne ukida, ali kada su u pitanju zahtevi pravosudnih i državnih institucija on se ukida.

Poslanici u Saboru imaju imunitet od dana konstituisanja Sabora do prestanka mandata. To znači da ne mogu biti pozvani na kaznenu odgovornost, biti pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasanje u Hrvatskom saboru.

Steknu li se uslovi za pritvor ili za pokretanje kaznenog postupka protiv poslanika, ovlašćeno državno telo za to prethodno mora da zatraži odobrenje Sabora.

Mandatno-imunitetna komisija dužna je da bez odlaganja raspravlja o takvom zahtevu i da o tome podnese izveštaj Saboru na prvoj idućoj sednici.

Komisija odlučuje i o zahtevu za ukidanje imuniteta zastupniku u vreme kad Sabor ne zaseda, uz naknadnu potvrdu Parlamenta. Zastupnik može da bude pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen u činjenju kaznenog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Shedow

pre 7 godina

E,sad se nemojte zacuditi kad osvane i visi sa omcom oko glave,na nekom trgu,jer mnogi mu to nece oprostiti sto je iznosio u javnosti...a i sami znamo koliko su zivota ugaseni samo da bi se napravila lipa njihova domovina.

Homo Politicus

pre 7 godina

Eto našli su razlog da ga sklone sa političke scene jer primitivci iz HDZ-a i SDP-a moraju da pljačkaju narod i služe stranim finansijskim organizacijama, dok obični građani to ne shvate i dalje će čeprkati po kontenjeru a život prolazi ...

DJovan

pre 7 godina

Počelo je, IVANE PERNARU, ne poznaš ti Hrvate; najpre te izbace iz U --stave, ( oduzmu ti imunitet ), onda te izbace sa posla, jer si zauzeo mesto nekom Hrvatu bez posla, onda te proglase remetilačkim faktorom, onda ti preporuče put za SRBIJU, i ako su ti tu rođeni svi preci, a kad odbiješ, onda krenu oružjem na tebe, pa kad i to odbiješ, proglase te za agresora u sopstvenoj kući, pa pozovu AMERIKU i Nacističku E- U u pomoc I proglase "OLUJU"za regularno etničko čišćenje I dobiješ Ivane Pernaru ETNIČKI čistu državu jedinu u tzv. ZAPADNOJ DEMOKRACIJI od 1991. do 1995, a GENOCID od 1941. do 1945. god, ( nad SRBIMA ) koji si ti IVANE PERNARU, hteo da ignorišeš kao i svi drugi Hrvati - USTAŠE i time se svrstao u najvažnijem mišljenju ipak uz sve Hrvate, a sada te stiže ZLO, jer tvoji sunarodnici nemaju milosti, nisu to SRBI, koji svakom sve opraštaju, pa im se za to opet sve ponavlja. U ZDRAVLJU IVANE, treba će ti.

DS

pre 7 godina

Pernar je jedan od rijetkih rvackih antifasista koji bi u nekom drugom vremenu zavrsio u Jasenovcu zajednop sa srpskim,jevrejskim i romskim civilima.

Ljubo

pre 7 godina

Evo sam se iznervirao ,zbog ustasa ,...pravo sam se iznervirao ?!

Perkonja

pre 7 godina

Šta je tu šokantno. Šarao po tuđem zidu , vlasnik vidio, upozorio ga da to makne , ovaj nije htio i vlasnik ga tužio. Naj običnija glupost , da je uklonio grafit nikom ništa.

Goran Vrkic

pre 7 godina

Kakav bezobrazlug...pa do kada...ljudi probudimo se vise iz ove nametnute agonije...Ivane drz se....pokrenuo si neku svijest kod mladih i starih...i imas moju krv...hvala ti na tome...

lili

pre 7 godina

Pernar drag si mi kao moje dijete , i molim se za tebe ,ali si zaboravio da hrvatska i njeni politicari nisu MADJARSKA I DA NJIH NIJE BRIGA ZA HRVATSKE GRADJANE, NI HRVATSKU ZEMLJU NI HRVATSKO MORE , TO JE BUNCH KRIMINALACA KOJI PUNE SVOJE DZEPOVE PRIJE POTOPA BRODA , ALI STO CES MOZE IM SE JER IMAJU PUK OVACA A NE GOSPODE

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija