• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: volimpodgoricu.me/Informer.rs

10.12.2016

16:51

ŠJEDI JEDAN! Roditelji u Podgorici šokirani novim BUKVAROM!

Balkan

ŠJEDI JEDAN! Roditelji u Podgorici šokirani novim BUKVAROM!

Podeli vest

Konačno je stigao i dugoočekivani crnogorski Bukvar, ali mu se nisu preterano obradovali đaci prvaci, a pogotovo njihovi roditelji

Podgoričanka, majka đaka prvaka, nije mogla da sakrije svoje zaprepašćenje i ogorčenje, a fotografije na kojima je zabeležila segmente iz Bukvara postavila je na svoj Fejsbuk profil uz komentar:

- Danas smo dobili Bukvar. Bukvalno mi se plače. Moje dete 50 posto ovih izmišljenih reči i slova ne ume da izgovori, ja ne mogu 30 posto uz sve napore - napisala je Podgoričanka.

Komentari na njen post su se množili vratolomnom brzinom, a neki od najupečatljivijih su:

- Šta je źato? Zlato na cg? Ne kapiram stvarno.

- Dosta je bilo hercegovačko-niksićkog gramatičkog terora. Ova država je uzela stvar u svoje ruke i književni jezik preoblikovala po uzoru na zavodničku lingvističku tradiciju svog kulturnog jezgra – Podgorice. Obrazovanje je konačno na našoj strani i očekujemo da od 2018. počne nova era.

- Patite severnjaci, uz pitanje: "Apaju lji ve međedi gore, džamli džan na viganj bez ašikovanja?"

- Je li ovo stvarno bukvar iz koga uce đeca? Recite mi da nije istina.Molim vas…

- Kad čujete voditeljku sa pg dijalektom i neobrazovane pink građane naravno da treba reci $edi tune,vođe nođe:) Svašta…

 

" A gde je nestao Vuk?", pita jedan od njih.

Da podsetimo po novom crnogorskom pravopisu osnovci će učiti azbuku od 32, umesto dosadašnjih 30, slova, tako što se u udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ž i z našlo se slovo ź, a između slova s i t slovo ś.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rajko

pre 7 godina

Кад је мој стриц Милош некад давно служио војску писао је кући писмо хтео је на крају да поздрави рођака Расја ,пошто га кући ништа нису разумели упутили су му писмо у коме га питају ,, Шта булазниш и кога ти уствари помињеш . Срећом ,, књижевни црногорски језик ,, је те дилеме ево решио . Него имају проблем са штампањем пошто такав симбол за нова два слова ни једна технологија не прима .

Lala iz Banata

pre 7 godina

То је "Буквар" Секуле Дрљевића, са рецензијом... - Анте Павелића...!!

SRBIJA

pre 7 godina

Nemoj tako tako su pisali stari crnogorci vi te rece ne mozete da izgovorite jer govorite srpskim jezikom.Cudime da uopste pisete cirilicmo posto je ne mozes videti nigde u crnoj gori.To sto kao i hrvati izmisljate jezik kao i mudzahedini iz bosne Bosanski jezik i ako sem srpskog nije bilo nijednog drugog jezika na ovim prosotrima od kako su se sloveni doslili zato ce vam istorija suditi sleparijo jedna,jadna.Tako isto nikada u istoriji nije postojao i nepostoji Bosanski jezik ,Znaci svaka drzava koja se odcepial od SFRJ kasnije od srbije smislila je svoj nepostojeci jezik od srpskog jezika tog lokalnog dijalekta.Ja sam imao priliku da upoznam preko moje devojek ,dva crnogorca iz iste ulice u Kolasinu jedan se zove Milovan drugi Marko Jankovic ,nisu u nikakvom srodstvu.Milovan tvrdi da je crnogorac po naciji drugi Marko tvrdi da je srbin objica idu u Srpsku pravoslavnu crkvu.Kako Marko kazem Milovan je do 2006 godine bio srbin sada kaze da nije nego da je crnogorac sam dokaz njihovog debilizma.Oni jesu svakako oduvek bili crnogorci ali nikada to nije bila nacija kao sto je bosanac a moze da bude srbin,hrvat,musliman...Ili kao sto je neko srbijanac , a ja sam recimo vojvodjanin ali sam srbin po nacionalnosti kao i ovaj srbijanac ili kao sto je neko carapan , nije carapanske nacije nego je srbin ili kao sto je neko sumadinac nije sumadinac po naciji nego po geografskom poreklu rodjenja je sumadinac ali je srbina po nacionalnosti.Amerikanac govori engleskim jezikom ne Americkim jer to nepostoji niti pokusavaju da tako nesto naprave ni Skot,Irac,Cnadjanin ne govore skotskim,irskim,kanadski, jezikom jer oni nepostoje nego govore engleskim jezikom.Tako i na prostou bivse SFRJ kada je rec o slovenima postoje srpski i slovenacki jezik.Komunisti su izmisli makedosnku naciju,crnogorsku,muslimansku i time nacinili genocid nad srpskim jezikom i narodom jos jednom posle NDH danas su tragovi tog genociada sasvim jasno pa i ovaj bukvar jasno govori o tome .

pettar

pre 7 godina

Baš me briga za njihovo pismo. Što su tražili to su i dobili. Od kada su slavili, ono, ne proglašenje svoje MNE države, nego odvajanje od Srbije, ne želim više da čujem za njih i muka mi je kad god se spomenu. A ovima što žive u Srbiji želim da im što pre vidim leđa i tako smanjimo za 90% kriminal.

Lala iz Banata

pre 7 godina

... Силовање - језика и писма...! Ето... најкраће што могу...!! Злочин...!!

DUSAN

pre 7 godina

E iz ovoga bukvara je Milo stekao znanje.30 god. na vlasti a nezna nijedan strani jezik.Samo se pitam kako je onda zavrsio taj fakultet.

XXL

pre 7 godina

Kako se na crnogorskom jeziku izgovara - Његош? Hvala.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Па, Ви нисте јоште чули.. !? Његош више ... - " не станује овђе"....!!

XXL

pre 7 godina

Prijatelju @Lala iz Banata oni ga više i ne spominju, a On mora da se od silnog prevrtanja u grobu pod onom kamenom pločom na vrrr one planine skotrljao sa Ловшћена u nepoznatom pravcu. Tužno al' šta da se radi ... Pozz.

deda Raša

pre 7 godina

Kada ce se izraditi crnogorska tastatura za komp.? Covek bez logike - kola bez kocnice. Napravise sebi problem bez potrebe, sad im treba vise prevodilaca nego ambasadora.

Nesa

pre 7 godina

Ovime se potvrdjuje sva njihova ne pismenost pa makar jos dva jezika smisljali. Ama i jezike fabrikuju milogorci, koje preci nista ne naucise.

stojko

pre 7 godina

I ti se obruka sto se tice pismenosti. "Nepismenost" je jedna rec.

NAROD SE NAJLAKSE RAZDVOJI JEZ

pre 7 godina

Toje glavni cilj odvojiti Crnogorce od Srba na sve nacine pa i jezikom. Da se jedni drugima zgadimo.

englezii

pre 7 godina

Ne Crnogorce nego montenegrine tu ruznu posast koja preti da zagadi inace brtski Crnogorski narod Srbima ! To ne rade Crnogorci nego drljevicevci ili montenegrini usmrdjeli !

hok

pre 7 godina

Tesko je kad kompleks postane samopouzdanje.Kakvi d....,Ali sto pre treba ih smenjivati sa polozaja u Srbiji,unistise nas.

miloš

pre 7 godina

Ja živim u državi Srbiji i učili smo i učimo po Vuku K. A za ostale me baš z... zato gospodo bez nervoze.

Marcco

pre 7 godina

Stvaranje "nacije" u realnom vremenu.... Stvaraju jrzik, religiju, istoriju... Vec vidjeno u HR i BiH.

Dule

pre 7 godina

Ovo nije Crnogorski bukvar.Crnogorski je isti kao Srpski.Ovo je montenegriski bukvar.Crnogorci su Srbi a ovi su montenegrini i to dvoje treba razdvojit.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija