• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

11.12.2016

19:36

DODIK: Formirati međunarodnu komisiju za istragu o Srebrenici!

Balkan

DODIK: Formirati međunarodnu komisiju za istragu o Srebrenici!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je potrebno formiranje relevantne nezavisne međunarodne komisije za istragu o Srebrenici

Kako je rekao, ta komisija bi istražila i sačinila izveštaj o svim dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dodik smatra da u vezi sa ratnim dešavanjima u Srebrenici ima mnogo kontroverzi, kao i predrasuda i osporavanja.

- Sada znamo da su Markale i Tuzlanska kapija bili namešteni da bi se kreirali određeni vojni događaji, pre svega intervencija stranaca - rekao je Dodik za N1 televiziju. 

Predsednik RS je dalje rekao da ne spori da se u Srebrenici na kraju rata dogodio "ozbiljan i veliki zločin", zbog, kako je naveo, "raznih političkih kalkulacija tadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića koji je povukao komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića, i nekih Srba". 

- Nikoga ne pravdam, treba da dođemo do relevantne istine, a istina nije ono što je napisala Vlada Republike Srpske pod pritiskom (bivšeg visokog predstavnika) Pedija Ešdauna, već istina može biti to da relevantna, autoritativna međunarodna komisija, nezavisna od političkih institucija napravi jedan izvještaj, i to ću podržati - naglasio je Dodik. 

On smatra da za to u ovom trenutku nema spremnosti, dodavši da je njegov odnos prema Potočarima nepromenjen, kao i da će Srebrenica imati prioritet kod vlasti RS i nakon što je Srbin izabran za načelnika Srebrenice. 

Govoreći o radu Tužilaštva i Suda BiH, Dodik je ocenio da se BiH mora vratiti u ustavne okvire, odnosno da te institucije treba ukinuti, upozorivši da će u protivnom "BiH otići dođavola". 

- Konstituisanje Suda i Tužilaštva nije predviđeno Ustavom BiH, to je bila politička, avanturistička, nezakonita odluka visokog predstavnika - rekao je on. 

Prema njegovim rečima, te državne pravosudne institucije osnovane kako bi se "eliminisali svi Srbi koji bilo šta znače u političkom i privrednom smislu". 

- Zalažem se za ukidanje Suda i Tužilaštva kao vanustavnih kategorija i kao loše kreacije međunarodnog faktora u pogledu želje da putem sile i spekulacija formiraju politički sistem u BiH - rekao je Dodik. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBIJA

pre 7 godina

sve treba proveriti to je cista namestaljka i tu nisu ubijani civil kao sto se video na snimcima da su evakuisani autobusima i to su ubijani teroristi islamske drzave koji su dolazili sa raznih strana da ratuju u Bosni, cifru o 8.300 to je delo medjunarodne zajednice da bi se optuzili SRBI, i odakle njima na svaku godisnjicu onoliki sanduci gde ih pronalaze unutra nema nista lazu,i dok se ne utvrdi istina ne treba se izvinjavat nikom za ubijene borce islamske drzave. \n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija