• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.12.2016

18:30

STRAŠNO, EDI RAMA KROJI SUDBINU MAKEDONIJE: Naložio albanskim liderima da ucene Skoplje, jer od njih zavisi formiranje vlade!

Balkan

STRAŠNO, EDI RAMA KROJI SUDBINU MAKEDONIJE: Naložio albanskim liderima da ucene Skoplje, jer od njih zavisi formiranje vlade!

Podeli vest

Albanski premijer pozvao lidere sve četiri makedonske partije Albanaca u Tiranu na tajne razgovore. Spekuliše se da ih je instruisao da traže mesto premijera Makedonije, jer bez njih vlada ne može biti sastavljena

Albanski premijer Edi Rama rešio je da gazduje Makedonijom. On je pozvao lidere sve četiri albanske partije iz Makedonije na tajne razgovore u Tiranu, a kako se spekuliše, cilj mu je da na mesto makedonskog premijera postavi Albanca.

(FOTO) LUDILO U MAKEDONIJI POSLE IZBORA: Zemlja podeljena na pola, SVI SE PLAŠE CEPANJA DRŽAVE!

Mogu da ucenjuju

Kako mediji u Skoplju prenose, Rama je rešio da iskoristi neizvesnu političku situaciju nakon izbora u Makedoniji. Naime, nijedna od velikih makedonskih stranaka - ni VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, ni opozicioni Socijaldemokratski savez za Makedoniju (SDSM) Zorana Zaeva - nije uspela da osvoji dovoljan broj glasova da samostalno vlada.

 

 

Tako budućnost Makedonije zavisi od Albanaca, koji su osvojili 20 mesta u parlamentu i mogu da postavljaju uslove za formiranje vlade.

GUŽVA U SKOPLJU, ALBANCI UZ ZAEVA: Ispred sedišta izborne komisije protestuju pristalice VMRO-DPMNE!

Zbog toga je Edi Rama u Tiranu pozvao Alija Ahmetija, lidera najveće albanske partije u Makedoniji Demokratske unije za integracije (DUI), zatim Bilala Kasamija, šefa Bese, Menduha Tačija iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Zijadina Selu, vođu Pokreta za reforme DPA.

Na razgovoru iza zatvorenih vrata sa Ramom u utorak su bili Kasami i Sela, a juče je trebalo da se sretne sa Ahmetijem i Tačijem.

Zaev Soroševim parama kupovao glasove Albanaca

Reuters

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev, kojeg finansira američki milijarder Džordž Soroš, platio je 70.000 Albanaca da glasaju za njegovu stranku, piše makedonska "Republika". Taj list navodi da je Zaev plaćao do 30.000 denara, odnosno oko 500 evra po glasu, što znači da je samo na albanske glasove dao oko 35 miliona evra.
- Kupovao je glasove u Skoplju, Tetovu i Kumanovu. Zaev te pare nije mogao da skupi od članarina i donacija. Budući da su njegove veze sa Sorošem dobro poznate, najverovatnije mu je američki milijarder dao novac - navodi "Republika", i ističe da mu ni Soroševe pare nisu pomogle da dobije izbore.
Kako makedonska štampa piše, zbog umešanost u kupovinu glasova u utorak uveče uhapšen je načelnik policije Kumanova Stojanče Veličković. Za njega se sumnja da je Romima u prigradskim naseljima nudio drva za ogrev i davao pare kako bi glasali za SDSM. Tokom hapšenja su se ispred Veličkovićeve kuće okupili aktivisti SDSM koji su pokušali da spreče specijalce da ga odvedu, međutim, nisu uspeli.

 

Nakon prve runde razgovora u utorak uveče Rama je saopštio da je apelovao na makedonske Albance da budu složni.

- S obzirom na to da su u Makedoniji okončani izbori, Albanci treba da iskoriste šansu. Budući da su neizbežni u formiranju vlade, moraju ponovo da nametnu pitanje primene Ohridskog sporazuma iz 2001. Albanske partije u Makedoniji nisu obavezne da u svemu budu složne, ali interes Albanaca mora da im bude na prvom mestu - rekao je Rama.

Mešanje u tuđe stvari

Međutim, kako mediji u Skoplju pišu, albanski premijer se direktno umešao u politiku susedne Makedonije.

 

 

- Edi Rama je dao uputstva makedonskim Albancima kako da se ponašaju prilikom pregovora o formiranju vlade u Skoplju. Rekao im je da bi trebalo da traže mesto predsednika vlade, budući da bez albanskih partija nova vlast ne može da bude formirana - naveo je diplomatski izvor iz Tirane za makedonske medije.

Tamošnja štampa naglašava da su besmislene Ramine primedbe o navodnom nepoštovanju Ohridskog sporazuma, kojim je okončan oružani sukob između albanskih terorista i makedonske vojske 2001.

- Albanci u Makedoniji imaju sva prava, čak više nego u bilo kojoj drugoj zemlji - zaključuju skopski mediji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
tosa

pre 7 godina

Македонске партије треба да се договоре о заједничком формирању владе и спрече Албанце да уђу у владу.

novi izbori

pre 7 godina

Ili jednostavno ponovo raspisu izbore, rezultati ce sigurno biti drugaciji. Ucena je moguca samo kad ucenjivani pristane na istu

Lala iz Banata

pre 7 godina

Кад год споменете тог Еди Раму ... Ја увек, њему ... - маму...!!

Ali Šele

pre 7 godina

ko da se Srbija nemeša u politiku susednih država pogotovu CG i BiH, budimo malo realni

DS

pre 7 godina

Mnogo su se Siptari zaigrali sto ce im sigurno skociti na nos.Isto su radili i za vrijeme turske,austrijske,italijanske njemacke okupacije ali su uvijek prolazili bez adekvatne kazne vadeci se na bratstvo i jedinsto,Boru i Ramiza sto im narednog puta sigurno nece proci. A.Makedonce ne treba zaliti,sami su krivi,bjezali su od Srba,koji ih nisu ni gonili ni dirali,pa upali u americko-siptarske kandze iz kojih ce se tesko izvuci.

arsa

pre 7 godina

Makedonski narod ce sam sebe pobediti i na kraju izgubiti drzavu.Neverovatno kako naivno upadaju u mrezu albanskih zlocinaca.

Milivoje

pre 7 godina

Pa kao i u Srbiji, tako i u Makedoniji dominiraju stavovi Albanske politike. Albanci se medjusobno ne slazu ali u zlu protiv pravoslane populacije Makedonije i Srbije su jedinstveni , u rusenju Srbije i Makedonije su uspesni zato sto su slozni, a i imaju podrsku od svetske politike i sve im ide od ruke. Mkedonci i Srbi se medjusobno site sto im preti opasnost od Albanske agresije, koja tiho i polako ali sigurno uspesno osvaja deo po deo sve do konacnog uspeha-- stvaranje Velike Albanije na prostoru Makedonije , Srbije pa i Crne gore

petar 1

pre 7 godina

to bi isto i nama bilo (neki Rama) bi nas ucenjivao da ndmamo politicku stabilnost. SRBIJO (svi gradjani) imajte ovo u vidu gada budu predsfnicki izbori, nemoj da dozvolite da nas neko ucenjuje i isisava zivot iz nas i to na slamku. NIJE SVE JEDNO.\n

NikolaR

pre 7 godina

Misliš svi treba da se okupimo oko SNS? Pa oni su najspremniji za ustupke Albancima. Sve će im postepeno dati. Njima i Arapima. Uče od Merkelove.

trtmrt

pre 7 godina

Sta nas briga Srbe. Tzv. Makedonija je priznala Kosovo kao drzavu i Srbija je sa teritorije Tzv. Makedonije bila bombardovana od strane NATO 1999. Zaboravili?\nE sada neka ih rasparcaju Albanci, jedva cekam

SBIJA

pre 7 godina

sace Siptari da koriste priliku, a makedonci kao I nasi nikad nece da se dogovore,ovi nasi bi se digovarali sa crnim djavolom samo da dobiju vast, Ove demokrate za vlast bi rasparcali celu Srbiju,Pajtic, Kostres, Canak ,Ceda i Tadic  oni bi se sa Siptarima, Turcima, Hrvati ma, Madjarima dogovorili ocas uzimaj ko sta zeli. \n

Pravedni Aristid

pre 7 godina

Nije samo strasno nego i zalosno. Makedonci su samo, zavedeni od propagatora samostalnosti,pozurili da se odvoje od svoje prevoslavne brace Srbe, navosno stvaraju svoju nezavisnu drzavu, a d pri tome ne predide opasnost da Makedoniju guraju pod Albansku zavisnost. Nisu imali viziju s kim prave drzavu, imeno sa populacijom koja u to vreme dozivljava demografski bum. Dominirala je euforija o nekakvoj samostalnosti , ali na truloj osnovi , a sto je jos gore na truliju buducnost. Oni su uradili kao neko lane koje bezbrizno skace na cvetnoj poljani, au obliznjem zbunu posmatra ga opasna kvolocna zver.Dok se novonastala politcka elita odusevljavala uspesnom stacanju beszrtvene samostalnosti, istovremeno siptarska politicka elita zadovoljno trljala ruke i razradjivala taktiku dominatne podele vlasti ,jer je za nju Kosovo bilo veliki zalogaj, a Makedonija mrvica.Odmah se se preokupirala sa Kosovom , aza Makedoniju vrata su bila otvorena. Tako je i danas

micko

pre 7 godina

Nisu Rama i Albanci krivi. Pa Mekodonci imaju 100 mesta u parlamentu i Albanci se u tom slucaju ne bi ni videli ni culi. Isto kao kod nas .Mrznja i onda ne traba druge kriviti!!! Pozdrav

marko

pre 7 godina

Isto kao u crnoj gori. Zapad ih podeli a onda siptari guraju tas na svoju stranu. Zavadi pa vladaj. Iz ovog primera mozemo da vidimo koliko zapad ima uticaj na gusenje nacionalne svesti.

moravac

pre 7 godina

..neverovatna disciplina albanaca. Iako fali reziser baba Kljintonka, albanci igraju u filjm kao satelitski dirigovani. Niko nije racunao na Trampa pa se pitaju sta dalje jer uskoro se povlace ambasadori.

nele

pre 7 godina

pa nek se udruze ti sto se pljuju, obrisu sve sto su pricali jedni protiv drugih , i krenu zajedno da rade na boljitku njihove zemlje, pa bar je to politika, danas pljujes sutra brises i tako u krug, vazno je da nesto urade za taj narod ako ih to uopste i interesuje

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17