• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.12.2016

13:43

(VIDEO) USTAŠE OPET MARŠIRAJU ZAGREBOM! Protest ispred prostorija Srpskog narodnog veća zbog uklanjanja spomen ploče "Za dom spremni"

Balkan

(VIDEO) USTAŠE OPET MARŠIRAJU ZAGREBOM! Protest ispred prostorija Srpskog narodnog veća zbog uklanjanja spomen ploče "Za dom spremni"

Podeli vest

Ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba danas je održan protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), tokom kojeg su okupljeni uzvikivali ustaški poklič "za dom spremni"
portalnovosti.com



Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu, preneo je Jutarnji.hr. 

Među okupljenima su bili Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava, te glumac Božidar Alic, koji su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Alić se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta.

Protest je nastavljen ispred sedišta Socijademokratske partije, gde je Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava održao govor u kome je članove SDP-a nazivao pogrdnim imenima. 

Skup, na kome je bilo prisutno od 150 do 200 pristalica AHSP, obezbeđivale su, kako se navodi, jake snage policije.
 

Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom. 

Jutarnji navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.
 

Nekoliko mladih učesnika odvedeno je u policijsku stanicu na razgovor, jer su poznati policiji po ranijim incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Skup je završen pozdravom "Za dom spremni", nakon koga je ostatak okupljenih odgovarao: "Spremni"! 

Zbog skupa je saobraćaj kratko bio blokiran, 
 

Uhapšeno pet demostranata zbog ustaškog pozdrava

Najmanje pet demonstranata uhapšeno je danas ispred sedišta Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, a među njima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminac, koji je prethodno ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba s okupljenima uzvikivao ustaški poklič "za dom spremni".
Hrvatski portal index.hr navodi da je Keleminec uhapšen nakon uzvikivanja ustaškog pozdrava. Ostali su privedeni zbog vređanja policajaca, a jedan od njih je tokom guranja sa policajcima izvukao šravciger, pa je priveden zbog napada na službeno lice.
"Jutarnji" navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.
 

Pupovac je u međuvrenu, inače, izrazio očekivanje da će kampanja Autohtone hrvatske stranke prava biti zaustavljena.

On je poručio da je krajnje vreme da se sigurnost i mir garantuju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu.

Takođe je potvrdio da je SNV informisao nadležne u Hrvatskoj o pretnjama Autohtone hrvatske stranke prava.

- To predstavlja ozbiljnu pretnju za naš rad i sigurnost - istakao je Pupovac, dodavši da je juče razgovarao sa šefom diplomatije Davorom Ivom Štirom i obavestio ga o ozbiljnim teškoćama sa kojima se suočava on i njegova stranka.

Predsednik SNV očekuje da "reaguju svi koji žele da zaštite Ustav Hrvatske, vrednosti Evrope, kao što su antifašizam, zaštita žrtava zločinačkih režima i manjinskih prava".

Pupovac se poslednjih dana našao na meti snažne ekstremističke kampanje zbog toga što je kritikovao postavljanje table sa ustaškim simbolima u Jasenovcu, podseća beogradski dnevnik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nada

pre 7 godina

Koje su to budale i sta time zele postici ? Docice vreme kada ce im to ustastvo doci glave a najgore je sto ce sam narod trpeti posledice! Mislim da su oni spremni za popravni dom !!!!!!!!!!!!!!! Jadna je Evropska Unija koja to posmatra !

andjelka

pre 7 godina

pa oni nisu ustase oni su zapad tj europa jado jadna

sale ortodoks

pre 7 godina

ovaj alić da nije pijan i zdrogiran nebi mogo da spoji dve rečenice a glup je i bolestan ko 81% rvata hrabri su kad popiju ili zdrogiranin

dr za rock and roll

pre 7 godina

Jad i beda.... Sve lepotani sa dva zuba u glavi i dva razredna osnovne.

milena

pre 7 godina

Moja je tetka ubijena u Gradiški imala je samo 6 godina, gde je odvedena iz Zagreba sa svojom bakom, obe su ubijene , đubre jedno ustaško , ima li neko da te tuži za ove laži.

CICKA

pre 7 godina

Невероватно у сред Европе овако нешто, тако то изгледа када треба да се плати Србима све шта су урадили , али поред тога што треба да плате и врате треба и кривично да одговарају

brane

pre 7 godina

E sad vidite kako je bilo Srbima ziveti u Hrvatskoj i ovima malo sto su ostali...\n

mire

pre 7 godina

A sta cekaju ovi nasi preostali Srbi u uststaskoj ruznoj drzavi , sta cekaju novu oluju novi noz nova klanja , begaj te bre odatle pobice vas sve ove psihopate j.bem.im m..er.\n

nati

pre 7 godina

Hrvate,djihadiste,siptare i albance vratiti u praistoriju neandretalaca.To je najprimitivniji narod na tlu Balkana.Bljak....\n

Pera Bandera

pre 7 godina

Ovo je čuveni hrvatski glumac Božidar Alić. Šta dalje reći o tom sTVORU?

ivica

pre 7 godina

Božidar Alić..... pravi Hrvat, nema šta. Besan na svoje srpsko poreklo i sve Srbe koji su ostali Srbi. Kompleksaš kao i svi ovi nazovi Hrvati koji su čistiji Srbi od nas ovde.

monstrum

pre 7 godina

da li je moguce da ovako nesto postoji u eu u 21 veku?

ANTE BAN

pre 7 godina

Pa što? Ustaše kod nas nisu na vlasti, a četnici kod vas jesu! U tome je razlika!

toti

pre 7 godina

Nisu u vlasti?A ovi koji su u vlasti su ustaše u duši.

ivica

pre 7 godina

Đeneral Mihailović je dobio orden za borbu protiv fašista iz Vašingtona. Ko je paveliću dao orden????

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17