• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.12.2016

21:27

ŠIPTARSKI ZULUM: Sveštenicima SPC, onemogućen pristup hramu Hrista Spasitelja u Prištini

Balkan

ŠIPTARSKI ZULUM: Sveštenicima SPC, onemogućen pristup hramu Hrista Spasitelja u Prištini

Podeli vest

Predstavnicima Srpske pravoslavne crkve onemogućen je pristup hramu Hrista Spasitelja u Prištini, saopšteno je večeras iz Eparhije raško-prizrenske

Nakon jučerašnje svete Liturgije u hramu Sv. Nikole u Prištini, episkop raško-prizrenski pokušao je da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

Međutim, prilikom pokušaja da uđu u hram, koji se sa okolnom parcelom u katastru opštine Priština vodi kao imovina SPC, nađeno je da su katanci na crkvi promenjeni, čime je pravnom vlasniku (SPC) onemogućen ulazak u hram, saopšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Budući da je reč o otvorenom aktu pravnog nasilja, sprečavanja slobode pristupa imovini i slobode veroispovedanja, Eparhija raško-prizrenska podnela je krivičnu prijavu policiji u Prištini sa zahtevom da se hitno sprovede istraga ko je i na osnovu kojeg prava promenio katance na crkvi.

JOŠ JEDNA ŠIPTARSKA PROVOKACIJA: Inspekcija zabranila sveštenicima da očiste oskrnavljeni Hram Hrista Spasitelja!

Eparhija insistira da joj se omogući nesmetan pristup ovom hramu i njegova zaštita od skrnavljenja kome je hram godinama izložen.

Nepoznata lica koja su isekla postojeće katance i postavila svoje to su učinila bez ikakve konsultacije sa SPC i sa Komisijom za implementaciju u kojoj pored SPC i dva kosovska ministarstva učestvuju i šefovi misija EU i OEBS-a na Kosovu i Metohiji, navode iz Eparhije.

Eparhija je već obavestila javnost da je nakon podmetanja požara u oktobru mesecu ove godine episkop Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom organizovao čišćenje hrama i postavljanje novih brava kako bi se sprečio neovlašćen pristup i skrnavljenje ovog objekta.

NAŠA CRKVA ŠIPTARIMA TRN U OKU: Uklonjen pano sa Hrama Hrista Spasa u Prištini

Tom prilikom, opština Priština je poslala svoje inspektore sa zahtevom da se čišćenje zaustavi zbog toga što Crkva navodno postupa protivno zakonu.

Inspektori nisu imali sudski nalog i postupali su protivno zakonskim regulativama, zbog čega je Eparhija raško-prizrenska tražila od nadležnih međunarodnih institucija da joj se omogući slobodan pristup hramu i garantuje sloboda veroispovedanja u njenim objektima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
englezii

pre 7 godina

Samo da znate siptarijo "sve se vraca,sve se placa " !

vojkan

pre 7 godina

da se ovo nama ne vraca jer neko je u ime srba porusio i zapalio oko 800 dzamija preko reke drine.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Шћиптарија...Несој и бедници, какве још свет није угледао...!! Кукавице, ... које још човечанство није упознало....! Народ...који је то престао да буде, још кад их српски Краљ Милутин примио, на свету...СРПСКУ ЗЕМЉУ и дао им... - хлеб у шаке...!!

KiM

pre 7 godina

Тако су обуставили обнову задужбине цара Душана код Призрена, коју је Синан-паша уништио и од њених остатака направио џамију. Данас џамија стоји у Призрену, а Свети Архангели чекају Србе да се врате и да обнове светињу великог Душана Силног.

pauna

pre 7 godina

nece dugo,samo strpljenja.dolazi onaj po svoje.desice se cudo nevidjeno molice siptari odnosno albanci da sami zavrse crkvu.a ubice ih bozja pravda podigli spomenik sataninom pomocniku koji umire od side a ruse svetu kucu.verujuci albanci uzdignite se.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija