• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2016

23:42

PALE MASKE: Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata u Bosni!

Balkan

PALE MASKE: Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata u Bosni!

Podeli vest

Katolička crkva traži od lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prekine bliske odnose sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, piše “EuroBlic”, pozivajući se na svoje izvore

Prema izvrorima tog lista iz HDZ, Čović će teško moci da se odupre uticaju koji Vatikan ima na celokupnu hrvatsku politiku, pa tako i na postupke politickih predstavnika Hrvata u BiH.

Da je vrh Katoličke crkve u BiH nezadovoljan bliskim, pa čak i prijateljskim odnosima celnika HDZ BiH sa politickim rukovodstvom RS najbolje pokazuju poslednje izjave kardinala Vinka Puljića i generalnog sekretara Biskupske konferencije u BiH Ive Tomaševica, koji Čoviću zameraju “snishodljivost” prema vlastima u Banjaluci, navodi "EuroBlic".

Tomašević u autorskom tekstu za "Slobodnu Dalmaciju" piše da nemali broj najviših hrvatskih predstavnika vlasti u BiH u medijima samo usput pominje bosansku Posavinu, a retko i druge krajeve RS u kojima su ucinjene tolike nepravde i u kojima su i danas oduzeta brojna prava preostalim Hrvatima. 

- Kao da su nastojali da svim silama skrenu pažnju s onih koji su temeljni uzrocnici rata i najveća prepreka ispravljanju nepravdi. Formiranjem trećeg entiteta od FBiH, jer pomenuta linija hrvatske politike u BiH i ne govori o RS, nepravda ne bi bila ispravljena nego dodatno legalizovana-napisao jeTomaševic.

Politicki analiticar Pejo Gašparević smatra da će Dragan Čović “ispoštovati stav Katoličke crkve”.

Gašparević navodi da je praksa pokazala da hrvatski političari slede stavove Vatikana i da je siguran da će tako biti i u ovom slučaju.

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac za “EuroBlic” kaže da ne postoji varijanta po kojoj bi eventualna ustavna prekompozicija BiH mogla da naruši teritorijalni integritet RS.

"Poštujem i podržavam pravo Hrvata da se izbore za ravnopravnost, ali to ni na koji način ne sme da zadire u prava Srba", kaže Košarac.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kacevenda

pre 7 godina

OVAKAV SAVEZ JE POSTOJAO IZMEDJU SRBA I HRVATA OD 1941 FO 1945 JEDNI CETNICI FASISTI A DRUGI USTASE FAISTI SLOBA TUDJMAN BOBAN I RADOVAN SU 1992 POCELI OVAJ SAVEZ SA CILJEM DA SE ISTREBE BOSNJACI I DA SE OTME BOSNJACKA ZEMLJA DANAS NA TERITORIJI REPUBLIKE SRPSKE NEMA NI 100 HRVATA SVI PLANSKI DOGOVORNO ISELJENI POSLE PODELE BOSNE NA SRPSKU I HRVATSKU SAMO JE BOSNJAK OD 1992 DO 1995 NASILNO PRESELJEVAN UBIJAN I ETNICKI CISCEN DOK I SRBI I HRVATI SA BOSNJACKE ZEMLJE ODLAZISE NA POZIVE NJIHOVIH POPOVA I VOZDOVA DA BI TAMO ZIVELI U ETNICKO CISTOJ SRPSKOJ ILI HRVATSKOJ TERITORIJI

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija