• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.01.2017

16:28

DODIK: NATO u BiH krši načela međunarodnog prava!

Balkan

DODIK: NATO u BiH krši načela međunarodnog prava!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da izjava višeg vojnog predstavnika NATO štaba u Sarajevu, generala Žizel Vilc, da je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana Republike Srpske nezakonito, predstavlja direktno kršenje načela međunarodnog prava koje ne dozvoljava uplitanje u unutrašnje poslove suverenih zemalja

- To je, takođe, nedvosmislen pritisak na domaće pravosudne i druge instance koje se na taj način pokušavaju usmeriti protiv vojnika i zvaničnika koji su učestvovali u obeležavanju Dana Republike - rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

Predsednik Republike Srpske je istakao da, na stranu činjenica što je izjava Vilcove potpuno netačna jer učešće pripadnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u programu svečanog obeležavanja Dana Republike Srpske nije nezakonito, frapantna je, kaže, činjenica da se NATO uopšte odlučio da umeša u problem za koji su isključivo nadležne institucije Republike Srpske i BiH i koji je u potpunosti u domenu domaćeg zakonodavstva.

Pozivajući se na Aneks Jedan A Dejtonskog sporazuma, Dodik je objasnio da međunarodnim vojnim snagama u BiH ni na koji način ne omogućava uplitanje NATO-a u pitanja koja nisu ni pomenuta u Mirovnom sporazumu, a naknadno su regulisana zakonskim aktima usvojenim u redovnim procedurama i koja ni na koji način nisu pomenuta u samom Dejtonskom sporazumu.

Predsednik RS kaže da će institucije Republike Srpske odlučno stati iza svakog pripadnika Oružanih snaga BiH koji je uzeo učešće u proslavi svog praznika, Dana Republike Srpske, a od institucija BiH se traži da odlučno reaguju i zatraže prestanak nedopustive prakse direktnog mešanja NATO štaba u Sarajevu u unutrašnja pitanja, te tako pokušaju očuvati barem privid suvereniteta koji BiH, očigledno, nema.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 7 godina

eu standardi. Pa sad vidite da li postoji demokratija unutar eu i sad\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija