• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2017

11:38

LUDILO MOZGA U MOSTARU! Bošnjački "intelektualci" IVU ANDRIĆA UPOREDILI SA HITLEROM!

Balkan

LUDILO MOZGA U MOSTARU! Bošnjački "intelektualci" IVU ANDRIĆA UPOREDILI SA HITLEROM!

Podeli vest

Bosnjački "intelektualci" srpskog Nobelovca Ivu Andrića uporedili sa Adolfom Hitlerom, a njegovo delo proglasili genocidnim na promociji knjige Rusmira Mahmutćehajića “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“, u mostarskom Centru za kulturu

Ocenivši da je Mahmutćehajićevo delo "prvo celovito ispitivanje odnosa nacionalističkih, orijentalistčkih i kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu", poslanik SDP u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar izjavio je kako je "Andrić dekadentnima uvek označavao samo Turke, muslimane i islam".

Istakao je i da brojni književnici koji ga brane, poput Ivana Lovrenovića i Miljenka Jergovića, "ne žele priznati njegov rasizam"

Navodi i kako ne stoje argumenti da je Andrić bio pametan, pa nije mogao biti nacionalist, jer su "i Adolf Hitler i Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj bili pametni!"

Nakon poređenja sa Hitlerom, Dizdar je svoju "argumentaciju" o Andrićevom rasizmu pronašao u njegovoj doktorskoj disertaciji, ističući kako su Andrićeve knjige za rezultat imale "genocid nad Bošnjacima, posebno u Višegradu".

U prilog tome naveo je i činjenicu da Andrića danas citiraju hrvatski i srpski političari, poput Milorada Dodika, Vojislava Šešelja, Ivana Muse pa čak i bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

I drugi učesnici promocije ove "knjige" Andrića su optuživali za "negativan odnos prema muslimanima i Bosni", a njegovu književnost opisivali kao "veliki antibosanski projekt, velikosrpski projekt, rezultat Nedićevog režima, u kom su dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor".

Univerzitetski profesor Vahidin Preljević Andrića je nazvao “fantomskim monstrumom koji je falsifikovao istoriju“, ističući da su njegova dela koristila "u propagandne svrhe tokom rata u BiH".

Književni teoretičar Sanjin Kordić tvrdi kako su “Andrićevi romani delom rasistički, ali je pozivao javnost da ih, ipak, čita i suoči se s njima kroz proces ''detraumatizacije''“.

Publici se na kraju promocije, obratio se i sam autor "knjige", Rusmir Mahmutćehajić koji je rekao, da "ukoliko bi imao bilo što reći na izlaganja svojih kolega, morao bih napisati novu knjigu, a to bi sigurno bilo o svemirskom pitanju - pitanju Bosne“, prenela je RTRS pozivajući se na potal Dnevnik.ba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
carDusanSilni

pre 7 godina

Sve ovo vec poprima oblike koordinisanog napada na Srbe i sve sto je Srpsko...

Slavko

pre 7 godina

A, sta ste ocekivali? Mostar i Ljubuski leglo najokorelijih ustasa.\n

Milasin predsednik za vodovod

pre 7 godina

Kad pop nema posla i ovce su krstene tako i ove budale koje nemaju sta da ponude udaraju na srbe pa cak i one nobelovce ama sta zna turcin sta je nobelova nagrada

deki

pre 7 godina

Nisu ovi dovoljno inteligentni da bi shvatili Andriceva dela.

nina

pre 7 godina

Pa sto se vise ne pokupe I vrate tamo odakle su potekli i kojoj kulturi pripadaju. Neka se tamo napajaju sa mrznjom I prekrajanjima istorije. Jos bolje sto ne idu kod Klintonovih na imanje pa nastave sa izmisljanjem prica do mile volje. U tome su zajedno experts.

NOVY

pre 7 godina

nije nesto trulo vec sve je trulo u drzavi bosanskoj

mina

pre 7 godina

To su pormeceni dzihad umovi i bolesni neobazovani seljovi.

nada

pre 7 godina

Postoji u narodu jedna izreka - " Bosanac udaren u glavu a bandera u zemlju " a to bi se u ovom slucaju odnosilo na muslimane koji su totalno nepismen narod i pojma nemaju ni ko je Ivo Andricniti su culi za njega - smesno !!!!!!!!!!!!!!!

Stevan

pre 7 godina

Ovi sto brbljaju o Andricu treba da uzmu bilo koje Andricevo delo i uce ga umesto kurana! Tad ce im biti jasno na koji nacin se dobija knjizevno prosvetljenje! U ostalom,shvatice i da su nastali od SRBA!!! Neka uzmu za primer gospodina EMIRA KUSTURICU!

sergej

pre 7 godina

Pa šta će objaviti što ne pisaše na svom jeziku i svojim pismom žalosno jer ga nemaju isto kao i ustaše narod se odlikuje verom, državo dvorom, jezikom,pismom. Oni sve što imaju je ukradeno prepisano ili je neko drugi došao pa im napravio ko što im Ameri napraviše nacij odnosno njen naziv ni to nisu mogli smislit. JANJIČARI

jonino

pre 7 godina

Pa ivo andric je hrvat tj ustasa kako vi volite reci ! A janjicari st samo bili vi srbi i sa turcima i za turke ratovali !

007Bond

pre 7 godina

Јањичари су углавном били српска, албанска и бугарска деца која су на силу узета у данку у крви, помуслимањени су, и постали су редовна пешадијска војска. Прави Срби који су остали православни су били хајдуци,или ускоци, или су само били легални војници у Аустроугарској војној КРАЈИНИ где су се борили против Турака, што се не може рећи за вас Хравте. П.С.Историју НЕ знаш, али ЗНАШ да провоцираш!

Mauser

pre 7 godina

Tvoj problem je taj što ne znaš povijest! Da baš su Srbi zaustavili Turke kod Sigeta......

007Bond

pre 7 godina

Хах, па то је била битка због опсаде тврђаве... И баш сте ви 'рвати ту победили...Хахахахаха... И какве то има везе са српском војном Крајином, и војвођанском војном Крајином, хајдуцима, и ускоцима? (Значи ја причам једно, а ти се умећеш са тотално неважним информацијама).

007Bond

pre 7 godina

Они мрзе Андића, јер је у неколико дела описао ,,Бошњачку нацију, или тзв. Босанце, муслимане,,. Мали пример: Мехмед-паша Соколовић је пореклом био Србин из Херцеговине.Право име му је Бајица Соколовић, отац му је био Димитрије, а мајка Марија.Школовао се у манастиру Милешева. Кад је имао 15 година - одведен је у данку у крви, и прелази на ислам и добија име Мехмед и постаје Бошњак! ... А ово што се сад дешава су задње године Босне у овом облику, јер Р.Српска се припрема за независност.

Goran

pre 7 godina

Ne znam da li je to isti onaj gdin koji je zajedno sa Alijom Izetbegovicem jedan od \"kumova\" rata u Bosni. Covek koji je u svom stanu u Sarajevu odrzavao konspirativne sastanke sa tadasnjom sda \"elitom\". Mora da je taj ili gresim... I sad doslo vreme, covek pomislio valjda da su mu zasluge rata zaboravljene, pa sad malo da udari na Ivu Andrica. Samo izvolite, uvek su dobra vremena da fukara udari na boljeg od sebe...\n

u magnovenju

pre 7 godina

Znam šta je intelektualac ali ne znam šta znači reč "Bošnjak".

Dario

pre 7 godina

Bosh-njak je onaj koji radi u firmi Bosh !!! Moja majka je kada je nekoga htela da okarakterise kao tvrdoglavog nazivala " Boshnja".

zoran

pre 7 godina

sta reci za naciju koji neznaju ni ko su. zovu se bosnjacima a nit su turci nit su srbi. mesanci u zivotinjskom svetu su kalamunje. tako i pomuslimanceni srbi hoce da budu veci turci od turaka.

Milosav

pre 7 godina

Povampirenih li ljudi.Pomozi nam dragi Boze i sacuvaj nas od ovog nadolazeceg zla.

Aleks

pre 7 godina

Pa čovjek je bio u pravu, rekao je samo istinu o Turcima, poturčenjacima i uopšte o Islamu! Pogledajte samo danas situaciju u Svijetu, muslimani vode svuda ratove, prvo protiv drugih muslimana, pa onda protiv čitavog hrišćanskog svijeta! Muslimani treba da su zahvalni Andriću što im je ukazao na barbarizam i vjersko ludilo!

sasa

pre 7 godina

Bosnjaci i intelektualci hahahahahahhahahah.Postoji li to hahahahahahahahahahahaah

wolsvagen

pre 7 godina

iskreno svi smo znai za izmosljotine ali o tome nikad nije javno pisao.Zato bi se na pomenj njegovog inemena podordno znalo redi pisac prdibolje.Znao je to mangup Branko Copic i zato je imao problem ali svr bacalo pod tepih zarad Nobela a Krleza izjavi:prosjecan nebi bio vredan pomema ali Nobel ga ucino tim sto je poznat.Pa nas knjizevnik Colovic 1966g ga priuoita koko va bje stid stranice nabijanja na kolac koju ste prepisali od jednog egipatskog knjizevnika odgovor e bio:mesec dana ne mozes da zaboravis a kasnije vec je lakse da lagano ne mislis o tome.

Realan

pre 7 godina

Ti tako nepismen govoris o ljudskoj gromadi.Procitaj nesto od njega,razmisli,shvati pa ces onda prestati da komentarises bolje od rebe.

petrovgrad

pre 7 godina

Није Андрић крив што се професори презивају Прељевић, Кордић, Диздар,... није им ваљада Андрић био кум, па да се љуте на њега. Презимена само по себи говоре, чисто и јасно порекло. Нека неко од ових са титулом, напише књигу о преласку мухамеданаца и хришћане, Ја ћу је први купити. Истина се најбоље памти и највише боли.

banat1952

pre 7 godina

Brat Hrvat, dodji ti kod Seselja u Srbiju, pa ce ti on sve lepo objasniti.

dragan

pre 7 godina

da im nije muhamed ne bi imali o cemu da pisu\n

Sudija

pre 7 godina

Oni nisu ni prosli pored intelektualca. To je gomila glupsona koja ne zna ni ko su ni od koga poticu. Izmislili naciju prije 20 godina koliko ih i istorija priznaje.

Lala iz Banata

pre 7 godina

И то нацију "Бошњак" - што је старо 300 година српско ПРЕЗИМЕ ПРАВОСЛАВНО (славе Ђурђиц)...И сад замислите Србина са српским презименом БОШЊАК... - како се осећа када изађе изван Србије...? Страшно....Српско Презиме - за новоуспостављену нацију! Срамота...!

xx

pre 7 godina

nobelovac , a ? pa i obama je nobelovac zar ne ? biti nobelovac jos uvjek ne znaci biti covjek ili srbin ! koji Srbin ce da primi nagradu od onog koji ugnjetava njegov narod osim izdajnika ili fukare ?! pun mi je kurac srpskih nobelovaca ! cudim se samo da i vuku karadzicu nisu dali nobelovu nagradu !!! bar posthumno ! taj kljako je silovao i izvitoperio nas jezik - nije ni cudo da smo se izvitoperili kao narod! Jedini Srbin koji se popisao na nobelovu nagradu je Nikola Tesla , koji bez imalo pompe ili gorcine na predlog da bude nominovan (nagradom covjeka koji je izmislio barut) nonsalantno odgovorio : ne zelim da ucustvujem u tom talijanskom cirkusu....Ko je najveci Covjek ,a i Srbin, od upravo imenovanih - zakljucite sami ! Poserem se ne nobelovu nagradu i sve nobelovce ! Amin

Rasy

pre 4 godine

Treba im ukijuti koriscenje Bosnjackog jezika dok ne dokazu nastanak i poreklo a do tada neka koriste srpskohrvatsko pismo i jezik.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija