• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2017

17:58

U STRAHU OD SRPSKE I SRBIJE: Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka?

Balkan

U STRAHU OD SRPSKE I SRBIJE: Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka?

Podeli vest

U Hrvatskoj je u toku opsežna analiza koja bi trebalo da pokaže prednosti i mane ponovnog aktiviranja obaveznog vojnog roka, piše Glas Slavonije, prenosi portal Indeks

Penzionisani general Hrvatske vojske i predsednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljevac tim povodom kaže da se stalno govori o nasilnom rešavanju krize u regionu, te da to često, kako kaže, prolazi ispod radara.

- I doista može vrlo brzo doći do problema, na primer da se Republika Srpska pokuša izdvojiti iz BiH, što bi odmah izazvalo reakciju muslimana i vi imate problem- naveo je Miljavac.

SRBIJA VRAĆA OBAVEZNI VOJNI ROK: 70 odsto građana podržava tu ideju, evo šta kaže ministar Đorđević!

Za njega je, kako kaže, normalno da će se tu odmah uvlačiti i Srbija, što će sve zajedno napraviti problem i Hrvatima u BiH, pa bi i Hrvatska na ovaj ili onaj način tu nešto morala ''odraditi''.

-  I za tren može doći do vrlo ozbiljnog konflikta. Na to je upozorio i ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov- naveo je Miljavac.

U Hrvatskoj je obaveza služenja vojnog roka ukinuta 2008. godine i od tada postoji samo dobrovoljno služenje vojnog roka.  Dobrovoljno služenje traje 14 sedmica na poligonima Slunj i Gašinci.

RADO SRPKINJE IDU U VOJNIKE! Dobrovoljni vojni rok od šest meseci služi 57 žena!

Pozivajući se na svoje izvore, Glas Slavonije piše da pre zvaničnih analiza u Ministarstvu odbrane Hrvatske ne žele ništa zvanično da komentarišu po tom pitanju.

wikipedia.org



Izvor lista navodi da Ministarstvo i Štab daju predlog takve odluke nakon čega će se oceniti hoće li se ići u promene. 

Tvrdi i da se u nekim drugim evropskim zemljama odvijaju takvi procesi te da priča nije neosnovana.

PRODUŽUJE SE VOJNI ROK U SRBIJI: Dobrovoljci će u uniformi ostati tri meseca duže!

Neimenovani izvor za list kaže da je na sistemu da predloži izmenu o kojoj će se raspravljati.

Može se, kaže, predložiti dvomesečna, jednomesečna ili pak obuka od šest sedmica. Tvrdi i da se ne bi išlo na duže od dva meseca.

SRBIJA UVODI VOJNI ROK: Vojska spremna da odluku Skupštine Srbije sprovede u delo?!

Na novim vojnim obukama se ne bi išlo na velika specijalistička znanja, nego bi se pojedinci obučavali za rukovanje pešačkim naoružanjem

avijacija.com



Uz gađanje iz automatskog naoružanja trebalo bi se svladati prva pomoć i korištenje zaštitne maske.  Nakon toga, trebalo bi da postoji mogućnost dobrovoljne dodatne obuke. Osnovnu obuku, piše list, bi trebalo završiti u roku od mesec dana:

- Tako da ne bi bio cilj time ih osposobiti za nešto veliko, već preneti im nekakve osnovne pojmove i stvari za koje mislimo da ih treba znati. Na primer, namestiti šator ili slične postupke koji se mogu u različitim situacijama primeniti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 7 godina

Mo'š si misliti kako smo se usrali!!!?? Kada smo vas gazili 91-92 god.što bi vam sad radili niti sam bog to nezna.

SRBIJA

pre 7 godina

Kada bi vi ustase shvatili to bi bilo lepo vi ste gazili srbe iz krajine JNA se odavno povukla a 91-92 JNA stigla do Osjeka i onda povlacenje zasto niko ne zna ,Milosevic naredio ...Znas kada vi imate sanse sa NATO paktom zajedno kao i 91-95 godine sa Amerikancima koji u dokumentarcu sami potvrdjuju kao i ostali iz NATO pakta .Jedan na jedan sa Srbijom zajedno sa muslimanima iz Bosne vasoj braci po NDH nebi imali nikakave sanse .Tek kako vreme prolazi necete imati nikakave sanse ,jer je ocigledno i ovako vojska danas a svi znamo da ce do kraja godine biti duplo jaca .Bi vas raznela u svakom smislu.

ANTE BAN

pre 7 godina

Glavo od kupusa! A - kome je JNA ostavila raketne bacače, kojima ste u Zagrebu ubili 6 i ranili 200 ljudi, radi čega je Martić dobio 40 godina robije! Kome ste ostavili tenkove, avione,topove, itd.? Bolje je nekad ne pisati ništa, nego laprdati gluposti!

Juznoprugas

pre 7 godina

Doci ce nasih 5 minuta i to veoma uskoro.Bas cu da vidim ko ce da vas brani i pomaze kad Ruska cizma udje na Balkan i kad krene u realizaciju izlaska na Jadran. Posavina i Vukovar najveci dokaz vase slabosti kako gubite kad ste 1 na 1 sa Srbima!Ne potcenjujem Hrvatsku vojsku bilo je zestokih otpora sa vase strane( kad ste bili pred B.Lukom 1995,Gospic itd.)Kod nas se jos uvek krije da smo imali u vise navrata bolje oruzje od vas ali i gomilu izdajnika i pilota koji su bacali pre rakete u Dunav nego na vase Hrvatske polozaje.Realno mir sa vama tek kad Srpska vojska izadje na Jadran i zauzme vam bar 30km obale!

ATOMSKA SPARTA

pre 7 godina

A sto ti nama lepo ne kazes ko je poceo rat tako sto je u Zagrebu pobio celu porodicu Zec i jos nekoliko desetina drugih srpskih civila, dok su ostali Srbi koji su ziveli sirom hrvatske masovno proterivani iz svojih kuca i isterivani sa svojih radnih mesta samo zato sto su Srbi cesto uz brutalne psovke, uvrede, ubijanja i prebijanja dok su im istovremeno svu mogucu imovinu koju su posedovali otimali lokalni hrvatski uzurpatori, da li je ikada neko za to odgovarao i zasto ne?

Lala iz Banata

pre 7 godina

Zato nas je američka Šesta Flota, sa Jadrana gađala Dan i Noć, dok nije uništila potpuno svu logistiku, da bi OMOGUĆILA HRVATIMA POBEDU...Da nije bilo američke Šeste Flote...Zagreb bi pao odmah posle Vukovara, za 3 dana...Već je počela EVAKUACIJA BANSKIH DVORA...Ali...tada se UMEŠAO SE NATO, direktno na strani Hrvatske.....Znam lično...sam viđao CRNCE u kamionima u Osijeku, sa oznakama NATO, koji su došli u pomoć svojim "budućim saveznicima" - da bi ih spasli ( a kasnije obučavali, i davali svo oružje i logistiku Hrvatskoj u borbi za stvaranje nove NDH-azije!) tada sam rekao saborcima: Mi ne ratujemo protiv Hrvata, nego protiv NATO i Fašizma baš kao 1941...!! Već tada sam znao...da će Beograd biti bombardovan...od istih Sotonskih Slugu i kreatora Novog Svetskog Poretka... - čitaj: FAŠIZMA, koji je baš i započeo u Hrvatskoj dolaskom Fašiste Tuđmana na vlast, i sprovođenjem GENOCIDA, nad preostalim Srbima, jedva opstalim posle ... - noža Pavelića i Stepinca...

dale

pre 7 godina

A šta napriča jna ostavila tenkove,topove, oružije i municije srbima i dobrovoljcima a avione srbi iz hrvatske kupili i po vukovaru ste gađali s vaše strane a to je srbija.Djete ne piši gluposti i za jedan vukovar trebalo je tri mj da osvojite!!!

new

pre 7 godina

Nikad nisam komentarisao ali sada moram..... Hrvatska živi u uverenju da je imala neku itorijsku vojnu akciju.... U stvarnosti krajina je bila napušteni prostor jer milošević više nije podržavo tamošnje srbe a sve u kontekstu izmenjene medjunarodne situacije i promenili su se njegovi prioriteti..... Dakle prostor je bio prazan, hrvatska vojska mogla je da udje sa rukama u džepovima jer nikakve borbe nije ni bilo..... Naravno hrvatska vojska je poubijala starce koji nisi mogli da se kreću....imala je jedan jedini avion i upotrebila ga je za napad ivilne kolone.... Kad su bili toliki junaci što ne okrenuše taj avion na srbiju......uradili bi da su smeli ali nisu..... Hrvati nemaju nikakve ratove u svojoj istoriji jer nikada nisu imali državu, državu im je napravila upravo srpska vojska u 1 svetskom ratu....

max

pre 7 godina

Pa to je bajka za malu djecu, reći da nije bilo borbe......o svašta....Ali ti onda pljuješ po svojim srpskim borcima koji su tamo poginuli.....jer tebi je očito važnije reći da HV nije bila toliko jaka, negoli se pokloniti žrtvi svojih vojnika..........

Lala iz Banata

pre 7 godina

Сећам се...Тако је Загреб у пролеће 1945. увео "општи војни рок" кад су : Шеста Личка и Седма Банијска, прешле... Вуку... И баш им то "помогло"... "Прославили " се...Ниси их мого* стићи до БЛАЈБУРГА...!!

Sudija

pre 7 godina

Mos mislit Marko pa ustasa. Srbine osvjesti se.

Max

pre 7 godina

Pa trećina Talijana se zovu Marko, po tebi sve sami Srbi, je li.......Covjece, ono sto napišeš tvoja je legitimacija, zar te nije sram tako se legitimirati.......?

nada

pre 7 godina

Ovi Hrvati bi da nas kopiraju u svemu jer polako ali sigurno pune gace i tresu se na svaki nas predlozen zakon ili usvojen ! Ako nas ne provociraju nemaju se cega plasiti !!!!!!!!!!

LuBo

pre 7 godina

Marko, rovcu jedan. samim prisutvom ovde podvrdjujes ova pisanja. dobro vi znate koga ste napadali tada, slepci jedni. Babe, Dede, Zene i decu. jos se ponosite sto ste rasterali civile i sto su bezali iz domova na traktorima. vi ste najgora nacija koja postoji i koja je ikada postojala. iskompleksirani, poltroni i ulizice. docice dan, (jer mora da dodje) svi ce te kleknuti pred Srbskom vojskom... n

Sargarepac

pre 7 godina

A sta ste se posrali...pa necemo Vam mi nista...ako nas ne cackate. Kakvi kompleksasi ovi Hrvati. Kakvo bre to vracanje vojnog roka a u nato i eu...\n

Draža

pre 7 godina

To malo hrvata u bosni može stati u par autobusa,ako vam je to problem. Pa nećete valjda ginuti bez potrebe.

ANTE BAN

pre 7 godina

Zavisi od mnogo čega! No- svakako stojimo bolje od komšija; članica smo NATO-a, a Aviano je vrlo blizu! Takodjer- svako malo u Splitu su američki razarači i krstarice. No- treba imati dosta osposobljenih pješaka, jer Dodik i Vučić stalno provociraju!

ATOMSKA SPARTA

pre 7 godina

Da li ti stvarno mislis da bi NATO i Amerikanci rizikovali da izgore u radioaktivnoj prasini ruskih nuklearnih raketa zbog povampirenih ustasa iz hrvatske koji bi ponovo da kolju srpsku decu po logorima?! Ned'o vam Bog da umislite da i ovoga puta mozete nekaznjeno da ubijate srpske civile kao u vreme NDH, a kamoli da napadnete Republiku Srpsku i pogotovu ne Srbiju, veruj mi na rec da biste za ne vise od par dana ponovo mogli svi onako skupa, zajedno da zavrsite u Blajburgu bez da bilo ko od vas pretekne za sledece jutro.

Max

pre 7 godina

Ali bi Rusi riskirali da izgore u radioaktivnoj prasini, zbog ratobornih Srba?!

Draža

pre 7 godina

Ma otkud provocirao, nego vi živite u takvom strahu da prosto pravite komediju. Šta god kaže Vučić, Dačić, Dodik vi odmah svi u glas mi smo u Nato savezu,nas će braniti Ameri, iza nas će stati EU...Bolje da vas zapraše sa avionima za komarce nekim besendinima u prahu (kolektivno) da ne napravite Pandemiju od Epidemije.

Ja BL

pre 7 godina

Problem je sto Hrvati ubijanje civila smatraju ratom, a u stvari nikad I nisu ratovali.

sergej

pre 7 godina

To vam je nacija koja je prodala Pravoslavnu veru ništa svoje nemaj ni jezik,dvor, vladara uvek su sluge bili od Austrije,Mađarske,Njemačke,NATO. Pa ni vojsku ne mogu da izmisle uvek su loša kopija.Pokazali ste da ste od nacista veći nacisti vi ste jedini imali ligore za dec u Jastrebarkom i Sisku to čak ni nacistima nije palo na pamet ni Japanskoj carskoj vojsci a to je za vas ponos to vam je i Tomson opevao samo zločin.

momo

pre 7 godina

hrvati su stvorili rep.srbsku kao nosanski entitet a vi to banjalucani znate najbolje.

miroljub

pre 7 godina

Ustaše ostaju ustaše. Kompleks se ne leči več se sa njim umire.

gospon

pre 7 godina

Srpske???Koje srpske???Kad bi Bošnjaci malo jače prdnuli otpuhali bi vas iz BiH za 48H!A vi sertel seret....sve se uzdajući u rusiju.Srbija okruzena nato savezom ,čak avion nema prostora da uzleti....a vi gledate u rusiju.Rusi će vas prodati vrlo brzo....i to za sitan ćar.

Draža

pre 7 godina

A vi poturice se bolje ne javljajte,vas je i Evropa sita tek će te vi naj.b.ti.Mozete da duvate ali znaš šta...

gospon

pre 7 godina

"poturice"!!!Lutko,ne skači sam sebi u stomak!Poznato je kome su turci više stoljeća oplodjavali gospodje!Prema tome,tišina poturice ili idi progooglay ga malo pa se vrati!Čuj molim te....pravoslavani iz bosne ili Srbije nekome kaže "poturice"...ccc

Danijel

pre 7 godina

Marko ustasa coravi moji su bili u krajini niste mogli nista do 94 i 95 i to kad su vas skupili sa muslimanima pa amerima i jato snagama ne seri nase su nato avioni prvo bombardovali pa tek onda ostalo i to kurvati ulazili ste u prazne gradove... da bi ratovali sami srbi svi pa i vojska iz srbije i kurvatska ma pojeli bi vas ko cevape... dandanas mi nije ksano zasto je milosevic ostao pasivan i dopustijo oluju zasto nije poslao svu srbsku vojsku... dolazi drugo vrijeme i sansa pa da vratimo sve...

jonino

pre 7 godina

A ti bi ratovao sa cjelim naoruzanjem JNA a hrvati samo sa onim sto je imala policijska stanica, ma bas si junak junacino !! Ma sto cete vi osvojit , niste bili sposobni ni zadrzati kosovo u srbiji !!!!

Juznoprugas

pre 7 godina

Razumem te panika te hvata.Ruski medved na vratima Balkana a vas nema ko da brani?Budi realan.u Kosovskom ratu smo napadnuti od 54 drzave sveta.Znaci ceo nato pakt+ delovi Kanadske,Australijske,N.Zelandske i Japanske vojske!Bombardovani smo iz Jonskog,Jadranskog i Sredozemnog mora sa Britanskih i drugih podmornica.Sve susedne zemlje su dale besplatno vazdusni prostor da se bombarduje cela Srbija!Bas bi video da li bi se Hrvati odbranili da vas sva ova slia napadne?U posavini ste zbrisani sa lica zemlje u Vukovaru izgubili bitku.Zarobili smo vam i neutralisali gomilu stranih placenika iz zapadnog sveta+Poljaci i siptari.Pa niko nikad nije javno u Srbiji slavio te nase pobede!Ispravicemo mi gresku masona Karadjordjevica iz 1918.Bice ponovo Srbija od Vardara pa do Trsta!!!

Max

pre 7 godina

Ajme stari moj, pa ti si se napušio...Gdje si nabavio takvu maru, dobro te pukla, ha....

Stojan

pre 7 godina

Braćo, na koga ste to obratili pažnju? Je l' na onu ustašku jajaru, Marka? Bliži se naše doba, braćo! Bliži se naše vreme! Braćo Srbi, sprem'te se, sprem'te...

Max

pre 7 godina

Možda ti neće biti problem doci ovamo, ali znaš li kako ćeš nazad? Bas sam tebe čekao čovječe ratoborni, sto vam nije dosta rata i junacenja, ali ako bas budeš inzistirao, e pa dobro mi došao........ja cu braniti svoju kuću i obitelj, a tvoja ce biti 500km dalje. U startu, osudjen si na propast, jer ja tvojoj zemlji, kuci i obitelji ne prijetim......Zdrav bio, bog ti pameti dao....

Deftones

pre 7 godina

Ja ne znam sto se lozite ko je video dobro u ratu samo politicari pune dzepove fotolje a obican narod gine zbog njih imali smo ogledalo 90 i ne daj boze ponovilo se

sergej

pre 7 godina

Kao prvo ne mogu ih zvati nacio njih su naj bolje opisali nacisti ustaše i balije, ljudi pronađite Dicoveri DVD drugi svecki rat. Čavez je naj bolje rekao da južno Američki narodi treba da sećanje na Kolumbovo iskrcavanje proglase kao genocid i dani žalosti a ne da slave njegovo otkriće. Marija terezija je za oku brašna pravila hrvate kao Turci da imaju manji harač pravili muslimane.Što Balije ne govore Turski ili bilo koji drugi jezik a to važi i za utstaše.

zeljkovameli

pre 7 godina

@sergej.neseri ,vistenacija?a hrvati ne?viste polovica poturica kojesu napravili turci od vas za 500g.vi ivasa hrabrost ,poznatiste u svijetu kao jedini koji slave svoje poraze kao pobjedu.haha\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija