• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2017

16:37

ZAEV SPREMAN DA PRISTANE NA ALBANSKE UCENE?! Lider SDSM tražio mandat od Ivanova!

Balkan

ZAEV SPREMAN DA PRISTANE NA ALBANSKE UCENE?! Lider SDSM tražio mandat od Ivanova!

Podeli vest

Lider SDSM, najuticajnije opozicione partije, druge po jačini političke partije u Makedoniji, Zoran Zaev apelovao je danas na predsednika Ðorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da toj stranci, upozorivši da bi sve drugo bilo kršenje Ustava

Zaev je na konferenciji za novinare, nakon što su propali pregovori o vladajućoj koaliciji između VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i najuticajnije albanske partije DUI Alija Ahmetija, izrazio uverenje da će, kada dobije mandat predsednika Ivanova, obezbediti parlamentarnu većinu i predstaviti novu vladu. 

Zaev je novinarima u Skoplju rekao da ima smisla da Ivanov mandat za sastav vlade da SDSM-u.

- Uveren sam da ćemo biti u mogućnosti da formiramo vladu - rekao je Zaev.

Ivanov ima 10 dana od danas da mandat za sastav nove makedonske vlade ponudi drugoj stranci. Ukoliko mandat dobije Zaev, SDSM će imati 20 dana da pokuša da obezbedi parlamentarnu većinu i predloži sastav vlade.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. decembra VMRO Gruevskog je osvjila 51 poslanički mandat, a SDSM 49 mandata. DUI je najuticajnija albanska partija i treća po veličkini politička partija u Makedoniji sa osvojih 10 mandata, značajno manje u odnosu na prethodne izbore.

Zaev, međutim, nije odgovorio na pitanje kako će SDSM reagovati ako Ivanov ne ponudi toj stranci mandat za formiranje vlade.

- Postoje i druga rešenja, ali ja ne bih želeo da ih komentarišem, jer uvek postoji odgovor na nešto što je nemoralno, ilegalano i neustavno - rekao je Zaev.

Upitan da kaže kakav bi bio odgovor SDSM na platformu albanskih partija, kojom oni traže, između ostalog, da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim u celoj zemlji, Zaev je rekao da će stav o tome izneti čim dobije mandat.

- Već sam rekao da SDSM ima stav o platformi albanskih partija. Nadam se da ćemo uskoro dobiti mandat, a nakon toga ćemo saopštiti i stavove. Zalažemo se za društvo svih građana. Naš stav je da su građani Makedonije u centru pažnje buduće vlade - odgovorio Zaev.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 7 godina

Sada ce vas Siptari pojesti,zabili ste noz u leda Srbiji e sad ce te da ispastate.

deda Raša

pre 7 godina

Pozovi Tupurkovskog (dzemperkovskog) da ti pomogne. To je on zapoceo. Niste hteli sa Srbijom, trazili ste pa gledajte.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17