• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.02.2017

16:14

KINEZI MERKAJU LOKACIJU! U regionu se utrkuju za saradnju sa Alibabom!

Balkan

KINEZI MERKAJU LOKACIJU! U regionu se utrkuju za saradnju sa Alibabom!

Podeli vest

Najveća kineska kompanija za internet trgovanje, Alibaba, merka zemlje u regionu kako bi izabrala najbolju destinaciju za izgradnju svog distributivnog centra za istočnu i centralnu Evropu, spekulišu ovih danas regionalni mediji i portali, a Kinezi - ćute


Kao najozbiljnije kandidate pominju Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku, Bugarsku... 

Iz Alibabe se za sada niko nije oglasio ovim povodom, a ni iz kineskih privrednih ili diplomatskih predstavništava u regionu.

Dolazak Alibabe u region, tačnije u Beograd, najavljen je još u novembru 2014. godine iz Privredne komore Beograda.

Tadašnji ekonomski savetnik ambasade Kine u Beogradu DŽu Lianci rekao je za Tanjug da Kina namerava da otvori centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolini, iz kog bi se pokrivao ceo region jugoistočne Evrope, u čemu očekuje institucionalnu podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda. 

U tom centru bi, kako je objasnio, bili bi izloženi uzorci robe koja bi mogla da se preuzme odmah u manjim količinama, a u većim da se naruči preko interneta.

Precizirao je da bi se u tom centru pravili kupoprodajni ugovori, a plaćanje obavljalo preko trećeg pravnog lica kao garanta koji bi novac prosleđivao dobavljaču tek kad kupac potvrdi da je zadovoljan isporukom, čime bi se eliminisali rizici. 

Hrvatski mediji ovih dana izveštavaju da predstavnici Alibabe razmatraju područje Zadra kao lokaciju za izgradnju distributivnog centra koji bi pokrivao područje cele Evrope, pošto su im u ministarstvu privrede u Zagrebu prezentovane mogućnosti i pogodnosti koje se daju stranim investitorima. 

Iako je gradnja tog centra hrvatskoj javnosti prezentovana kao manje-više gotova stvar, realnost je bitno drugačija, piše Jutarnji list.

- Predstavnici Alibabe nisu još pogledali zadarsku lokaciju. To bi, međutim, mogao biti korak koji će promeniti stvari, odnosno preusmeriti ih u našu korist, a država bi tu mogla odigrati presudnu ulogu - rekao je predsednik Evro-azijske poslovne asocijacije David Lekaj za hrvatsku agenciju Hina.

Kaže da su na rukovodstvo Alibabe snažan utisak ostavili Mađari, jer ih je, kada su zbog istog projekta dolazili u tu zemlju, na aerodromu dočekao lično premijer Viktor Orban, te da bi "ako dođu u Hrvatsku, takav tretman trebalo da imaju i ovde".

Zadar bi, po njemu, bio idealna lokacija, jer su u blizini morska i vazdušna luka, autoput i železnica, pa bi evropskim kupcima proizvoda koje prodaje Alibaba isporuke stizale znatno pre nego sada.

- Ne znam šta Mađari nude Alibabi, ali naša prednost je u luci Gaženica. Mađari ne mogu ponuditi pristup moru, što je važno za takvu vrstu poslovanja. S druge strane, neupitno je da Mađari puno konkretnije nastupaju prema Alibabi i više se bore da dobiju taj projekt - rekao je Lekaj, dodajući da je Zadru u tom poslu konkurencija i Beograd.

Večernji list tvrdi da je za dolazak Alibabe u Hratsku, osim Grada Zadra i države, zainteresovan i najveći hrvatskiu biznismen Ivica Todorić, koji, kako navodi, već aktivno radi na razvoju poslovne saradnje s najvećim kineskim elektronskim trgovcem.

Agrokor je u sklopu procesa digitalne transformacije, kroz koju je pokrenuo portal za internet trgovanje Abrakadabru, i ispituje mogućnost saradnje s velikim kineskim onlajn trgovcem, piše Večernji ne navodeći izvor, i dodaje da ta saradnja “ne bi uključivala procese spajanja i preuzimanja”, već konkretne poslove, ali ne navodi kakve.

Za Lekaja se Agrokor nameće kao logičan partner Alibabe, jer je reč o sistemu u koji ima logistiku, skladišta i kapacitete da može da obradi velike količine proizvoda.

Istovremeno, agencija Rojters je polovinom prošlog meseca izvestila da Alibaba planira da otvori evropski logistički centar u Bugarskoj, i da je odlazeći premijer Bojko Borisov, između ostalog, i o tome razgovarao na zajedničkom sastanku sa predstavnicima tri kineske kompanije među kojima su bili Alibaba, Solar i Gold Poli grupa.

Odluka o tome da li će i u koju zemlju u regionu Alibaba doći, ipak je na menadžmentu u Pekingu, uprkos navijačkom pisanju lokalnih medija, koje ne treba da čudi ako se ima u vidu da je reč o jednom od najpoželjnijih svetskih investitora.

Naime, Alibaba je jedna od najvećih azijskih kompanija, koju je osnovao bivši učitelj DŽek Ma 1999. godine. Ostvaruje prosečan dnevni promet od milijardu dolara, a njene usluge koristi 400 miliona kupaca koji biraju više od 800 miliona proizvoda. 

Grupa Alibaba na tržištu vredi oko 266 milijardi dolara, a u njenom sastavu su Taobao (kineski e-buy), Veibo (kineski tviter), Aliplay (sistem za elektornsko plaćanje)... Takođe se bave i filmskom industrijom, a na rang listi najbogatijih ljudi sveta američkog časopisa Forbs, DŽek Ma se prošle godine nalazio na 18. mestu.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
anonimus

pre 7 godina

Zasto Vucic im ne da subvencije ili neki podsticaj a i imamo dobre odnose sa Kinom , otvorili su i banku kod nas za ceo region. Tako da vlada Srbije neka se potrudi da im obezbedi dobru lokaciju , da im pomoc neku , jel to nama ima da se vrati sto puta vise, jel ce da otvore odma distributivni centar veliki gde ce bidi svakakve robe, i poboljsace prihode aerodroma u Beogradu mozda i u Nisu, jel ce da se poveca kargo prevoz koji donosi dosta prihoda. Ovo nam je jedinstvena sansa jel samo sa Kinezima mozemo da vratimo Srbiju u normalu.

ZG

pre 7 godina

Alibaba prodaje uglavnom kinesku krivotvorenu robu koju kad naručiš i stigne ti u bilo koju EU državu moraš platiti kaznu izmedju 2000-5.000 Eur za povredu žiga i još platiti uništenje proizvoda! Zato nitko od nas u EU ne naručuje od njih to krivotovreno smeće, većina robe se naručuje sa njemačkog Amazona ili EU E-Baya! Tad nema carine jer je poslano unutar EU niti PDV, a roba uglavnom stiže sa simboličnom poštarinom! Zato vam rado prepuštamo Alibabu!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija