• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/EuroBlic

23.02.2017

23:16

ERDOGAN UZ POMOĆ SAD PODMEĆE RAT NA BALKANU: Nagovorili Bakira da tuži Srbiju i IZAZOVE KRIZU!

Balkan

ERDOGAN UZ POMOĆ SAD PODMEĆE RAT NA BALKANU: Nagovorili Bakira da tuži Srbiju i IZAZOVE KRIZU!

Podeli vest

Odluku o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije Bakir Izetbegović je doneo na nagovor SAD i Turske

To tvrdi nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić. On navodi da je informacije o, kako kaže, presudnoj ulozi Amerikanaca i državnog vrha Turske u odluci bošnjačkog člana Predsedništva BiH da ponovo zaoštri odnose sa Srbijom i Srpskom dobio od pouzdanih izvora i bivših kolega iz obaveštajnog sektora, koji su, prema njegovim rečima, imali uvid u poverljive zapisnike s poslednjeg sastanka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Bakira Izetbegovića, piše EuroBlic

DODIK O PREKINUTOJ SEDNICI PREDSEDNIŠTVA BiH: Bakir izazvao krizu koja dugo neće biti rešena!

- Izetbegovićev poslednji polutajni sastanak s Erdoganom organizovan je u Ankari krajem decembra prošle godine u jeku žestokih reakcija na referendum, koji je održan u Srpskoj povodom odluke Ustavnog suda BiH i osporavanja proslave 9. januara.

AMBASADOR RUSIJE U BIH TRAŽI ZASEDANJE SAVETA ZA MIR: Bakirova tužba pogađa Srbe u Srpskoj i Srbiji!

Na tom sastanku Izetbegović je dobio punu podršku turskog predsednika za podnošenje zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u sporu koji je BiH vodila protiv Srbije. Na tom sastanku čak su se predlagali i razni konspirativni nazivi za predstojeću Izetbegovićevu akciju u kojoj će mu turske vlasti, kako je dogovoreno, pružiti svaku vrstu pomoći – tvrdi Spasić.

Tanjug

Navodi da se prilikom navedene posete Turskoj o kojoj su, kako podseća, izveštavali i brojni federalni mediji, bošnjački član Predsedništva BiH sastao i sa ambasadorom SAD u toj zemlji Džonom Basom, od kojeg je Izetbegović, prema Spasićevim rečima, takođe dobio podršku za pokretanje novog spora sa Srbijom.

- Američki ambasador u Ankari takođe je hrabrio Izetbegovića da pokrene reviziju tužbe, obećavajući moralnu i diplomatsku podršku SAD naporima bošnjačke strane da „dođe do pravde“.

 

 

Ljudi iz obaveštajnog sektora Srbije i Turske, u koje inače imam bezgranično poverenje, preneli su mi i to da je na sastanku sa Erdoganom Izetbegović dogovorio i načine finansiranja revizije tužbe. S obzirom na to da iz budžeta BiH, zbog protivljenja predstavnika Srpske u zajedničkim organima, ne bi mogao da izvuče ni prebijenu paru za plaćanje spora koji će koštati desetine miliona KM, Izetbegović je od turskog predsednika dobio obećanje da će revizija biti finansirana preko raznih fondova za pomoć islamskom svetu. Takvih fondova u Turskoj, inače, ima na stotine – ističe Spasić.

Public

Da se ranije tvrdnje brojnih političkih stranaka i funkcionera RS o tome da iza Izetbegovićeve odluke o podnošenju revizije „stoji neko mnogo snažniji“, temelje na čvrstim osnovama, svedoči i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Tomo Kovač. On tvrdi da je zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. podržala i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

- EU nije podržala Izetbegovićevu odluku, za razliku od Ambasade SAD u Sarajevu – tvrdi Kovač.

 

 

Ambasada SAD: Podrška pravdi

Odgovarajući na pitanje „EuroBlica“ da komentarišu odluku Bakira Izetbegovića o podnošenju zahteva za reviziju presude protiv Srbije, iz američke ambasade u BiH saopšteno nam je da su SAD „oduvek podržavale i podržavaće pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina“.

- Stabilnost u samoj zemlji i u regionu mora ostati glavni prioritet za sve. Pozivamo sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprineti prevazilaženju trenutnih političkih razlika – navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Partybreaker

pre 7 godina

Konstruktivno nam se skinite sa k...a!Da bi prevazišli trenutnu političku razliku.

Maximus

pre 7 godina

Ja mislim da bi ovi supljoglavci konacno trebali da se skinu sa glava narodu sa njihovim ratnim idejama....Ako im se to toliko svidja zasto se ne pokolju medjusobno i rese nas bede!

Feniks1

pre 7 godina

Tako je Bakire . I ja te podrzavam za tuzbu . Vazna cinjenica je da Rusi podrzavaju Tursku i hoce da im daju savremene rakete . Ovi bivsi iz sfrj , da su nesto znali i radili svoj posao, sacuvali bi drzavu Jugu . Ne moze se biti lider a biti optuzen za zlocine . Za mladju generaciju , potrazite o ratu na jutjubu . Ne vjerujte nikome , ni svojima ni tudjima .

Mara

pre 7 godina

Vi amerikanci ste najveci ratni zlocinci,prvo vama treba da se sudi, a ako nema ko da vam presudi, onda ce najjaca sila odozgo da vam presudi jednog lepog dana i ostatak planete bice presrecan zbog toga.\n

Mara

pre 7 godina

Jel to onaj Boza Spasic sto je onako strucno i profesionalno radio na slucaju Jelene Krsmanovic pa razotkrio zlocin.\n

tramp

pre 7 godina

Kako uz pomoc SAD, zar nije Erdogan Putinov prijatelj/brat?

dasa

pre 7 godina

pravo pitanje je , zasto genocid i bjezanje od pravde, a ne zasto tuzba.

Ljubo

pre 7 godina

Upamtiti ,debelo zapisati ,nemamo vecih neprijatelja od Bosnjaka i Hrvata,budemo li cutali nikada nam Srbija i njena buducnost ( sinovi i kceri ) nece ziveti i uspravno gledati...upamtite ni Albanci nisu sto su ovi...

Mile

pre 7 godina

MISLIM DA JE JEDINI PRAVI /KORISTAN ODGOVOR SRBA , PRAVNA ODBRANA OD OVE TUZBE,TUZITI MUSLIMANE ZA GENOCID NA SRBIMA U SARAJEVU , KRAVICI , BRATUNCU ,ZA GENOCID U II SVETSKOM RATU , I POKRENUTI POSTUPAK POTPUNOG ODVAJANJA OD MUSLIMANA . OCIGLEDNO DA ZAJEDNICOKG ZIVOTA NAZALOST NE MOZE BITI . SVAK NA SVOJOJ TERITORIJI TREBA DA ZIVI .

veselin

pre 7 godina

Klintonovi koi su pod striktnom komandom kisindžera titovog velikog saveznika erdogan i izetbegovićeva grupacija su izvršioci projekata napadanja na Srbe i proglašavanja Srba za zločince Markale Srebrenica...pa je ovo normalno međutim satanisti su se malo zaigrali ISTINA će ih rasturiti a ova tužba je u principu dobra po srbe jer će otvoriti tu ISTINU ZASTRAŠUJUĆIH RAMERA !!

Sargarepac

pre 7 godina

O Turci ima li medju vama neka p... slobodna za stiskavac...\n

Za presednika zna se

pre 7 godina

Nas Vucic ce to spreciti jer ima brojne kontakte sa prijateljima iz EU..

deled

pre 7 godina

Američka ambasada podržava pronalaženje pravde a ja se pitam, za šiju se oni pravdu bore. Sva carstva su nestala a i vi ćete!

Srbin

pre 7 godina

Bakir hoce da se odvoji i da osnuje prvu muslimansku IS drzavu u Evropi i on kao predsednik te drzave. Jeli ima tu nesto nejasno ? To vide svi ,samo niko nesme da kaze da se gospodin ne uvredi . Koliki smo mi slepci ?

Dragan

pre 7 godina

Zar nije Erdogan sada blizak Rusiji(tako ste i vi pisali)?

Drago

pre 7 godina

Sad mi ništa nije jasno. Prije par mjeseci ste pisali kako će Tramp dati balkan Rusiji kako će Erdogan morati dići ruke od Bosne i sve ostalo i to je sve bilo iz povjerljivih izvora. Trampa ste kovali u zvijezde i hvalili na sva usta. Ja sam i tada piso, da ne pretjerujemo i da sačekamo njegove poteze pa smo jih dočekali on se slika sa Šiptarima i oni su prvi stigli do njega, a nas nema nigdje. Turci su turci i ostaju turci. Alija ili Bakir to je jedno i isto samo što je jedan mrtav, a drugi nažalost još živ.

Senka

pre 7 godina

Pa zar u BiH među Muslimanima nema razumne i snažne intelektualne elite, koja bi zaustavila ovog srbofoba i ratnog potpaljivača, Bakira Izetbegovića? Zar do sada nisu uvideli da Bakir nema nikakvih državničkih sposobnosti i vizionarskih ideja, pa mu jedino preostaje da igra na kartu nacionalizma?

Levcanin

pre 7 godina

Ako je tako,oda sarlatan Tramp produzava politiku Klintonovih.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija