• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/tanjug/jutarnji list

25.02.2017

23:53

RATNE IGRE KATOLIČKIH BISKUPA: Otvoreno se zalažu za preuređenje Bosne u četiri regije!

Balkan

RATNE IGRE KATOLIČKIH BISKUPA: Otvoreno se zalažu za preuređenje Bosne u četiri regije!

Podeli vest

Katolički biskupi grme protiv "etničkog inženjeringa" kojim je nasilno promenjena demografska slika BiH u ratu, ali se i sami služe istim tim oružjem kada predlažu ukidanje sadašnja dva entiteta i podelu države na četiri regije, piše "Jutarnji list"

Zagrebački list navodi da se biskupi, naime, zauzimaju za potpuno teritorijalno-političko preuređenje kojim bi nestala sadašnja dva entiteta, Republika Srpska i FBiH sa svih svojih deset kantona, a zamenile bi ih četiri regije formirane oko najvećih gradova - Tuzlanska, Sarajevska, Banjalučka i Mostarska.

Biskupi se žale da se o njihovom predlogu ćuti i da se sistemski ignoriše u javnosti BiH, ali i Hrvatske. Kako navodi monsinjor Ivo Tomašević, portparol banjalučkog biskupa Franje Komarice, frapantan je podatak da biskupska politička mapa, ključan deo celog projekta, nije izvoran dokument, napominje Jutarnji.

On tvrdi da ta mapa nije rezultat promišljanja domaćih istoričara, geografa, politikologa, sociologa, teologa, ekonomista i drugih naučnika i stručnjaka, nego je to karta koja je poslužila UNHCR za dostavljanje pomoći.

Osim porekla, krajnje je čudan i smisao biskupskog dokumenta. Ako se zanemare dve istorijske pokrajine, Bosna i Hercegovina nema pravih istorijskih regija s prepoznatljivim i važnim zemljopisnim, kulturnim, privrednim i drugim posebnostima, kakve su, recimo, Dalmacija, Slavonija ili Istra u Hrvatskoj. Biskupske regije nisu ništa drugo do proizvoljno iscrtane administrativne jedinice, konstatuje hrvatski Jutarnji list.

AP/Photo

Zagrebački list ističe da politička žestina proizlazi odatle što je biskupski predlog ponuđen kao alternativan projekat i "dejtonskoj BiH koju podupiru Srbi i trećem kantonu koji podupiru Hrvati".

Nasuprot etničkim entitetima, regije su koncipirane kao multietničke, a time i multikonfesionalne jedinice.

Granice bi bile iscrtane tako da ni u jednoj regiji ne bude više od 40 odsto pripadnika jednog naroda kako bi se izbegla "politička majorizacija", navodi Jutarnji.

Kako piše ovaj hrvatski portal, "etnički inženjering biskupa je mirnodopski i administrativan, a nije ratni i nasilan, ali nipošto ne isključuje prisilu".

"Biskupski projekat", kako ocenjuje Jutarnji, verovatno nije ni jako opasan ni posve bezopasan, kao što nije ni jako značajan ni posve beznačajan, prenosi Blic.

- Bio bi jako opasno kada bi Katolička crkva imala političku vlast ili političku moć da ga nametne i silom provede. Čim bi to pokušala učiniti, odmah bi izbio novi balkanski rat u kojem bi učestvovale najmanje tri države: BiH, Srbija i Hrvatska. Nije vrlo značajan zato što Katolička crkva u BiH nema političku moć i što njen politički, duhovni i moralni uticaj na Hrvate u BiH stalno slabi- zaključuje Jutarnji


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nenad

pre 7 godina

Ovim prijedlogom katolici zele u stvari da cementiraju sadasnje granice hrvatske jer bi na ovaj nacin BiH postala permanentno nestabilna ali laksa za kontrolisati. Uz to, bi cementirali sadasnje granice Hrvatske i udaljili Srbe od legitimnog prava da u buducnosti traze i dobiju sve one teritorije sa kojih su genocidom protjerani u zadnjih 100 godina.

vev

pre 7 godina

Eto odgovora na raspravu o Stepincu! Jel nemoze stepinac, e smislicemo mi vama novu-zabavu- pa cemo u rat kako su smisli! U Bosni svi protiv svih, prema kartama, mnogo se ni mesaju u tudja posla, pa katolicka crkva je slaba u B i H. Jeste zlocinac, jeste podrzavao Jasenovac, ali to je sada gotovo. Hoce li oziveti 700.000 Jasenovackih mucenika ako on ne bude svetac, nece? A to sto se nase vladike i ...Boze mi oprosti, i visi od njih ulizuju papi, to se zove ekumenizm-jeres, jes sluze zajednicke sluzbe,menjaju liturgije,sto je kanonima SPC zabranjeno. Sad kao oni brane da ga kanonizuju, ma nek ga kanonizuju, a nasi iz SPC koji su jako bliski sa njima i sluze zajednicke liturgije, neka ga uzmu za Krsnu slavu-neka im Bog da! Pre 1000.g smo se razdvojili, neka svako gleda svoje dvoriste, kome se vise svidja njihova crkva, pa putuj Igumana,,,,

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ако се старлета у "Паровима" окупа на БИС, јел* и она онда постане... - БИСКУП....?

Dr za rock and roll

pre 7 godina

To Republika Srpska nece nestati vec ce vam tu vaditi i oci i usi u vjeje vjekova pa makar vi svi morqli pocrkati od muke.

Srdjan

pre 7 godina

Neka se zalazu za preuredjenje Italije,tačnije Lombardije kao Severne Italije koja mnogo vise zasluzuje nego sto sada ima.

Zvezdan

pre 7 godina

Ja san za gasenje vatkana i katolocke crkve... zlocinci, ubice, pedifili, davoli... Ima leka za vas... \n

Krkodedic

pre 7 godina

Veoma oprezno sa ovom Katolicko Ustasko koljackom organizacijom, koja radi u dosluhu sa vrhovnistvom u Zagrebu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija