• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.03.2017

22:23

ŠIPTARI MAKEDONIJI PRETE RATOM! Bivša jugoslovenska republika na korak do raspada!

Balkan

ŠIPTARI MAKEDONIJI PRETE RATOM! Bivša jugoslovenska republika na korak do raspada!

Podeli vest

Premijer Albanije i predsednik lažne države Kosovo pozvali Albance u Makedoniji na ustanak nakon što je Đorđe Ivanov odbio da mandat za formiranje vlade poveri šiptarskoj marioneti Zoranu Zaevu

Šiptari su zapretili Makedoncima ratom nakon što je u sredu predsednik u Skoplju Đorđe Ivanov saopštio da mandat za formiranje vlade neće dati albanskoj marioneti, lideru Socijaldemokratskog saveza za Makedoniju (SDSM) Zoranu Zaevu.

Premijer Albanije Edi Rama uputio je Ivanovu preteću poruku da bez Albanaca nema Makedonije, dok je predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači pozvao svoje sunarodnike na ustanak.

Ratnohuškačka retorika

Kako je Rama napisao na Tviteru, Ivanov od Albanaca pokušava da napravi neprijatelje.

- Gospodine Ivanov, albanski nije jezik neprijatelja, već jednog državotvornog naroda Makedonije. Bez Albanaca nema Makedonije - upozorio je Rama.

 

 

S druge strane, Tači tvrdi da je Ivanovljeva odluka antialbanska i da diskriminiše narod koji čini trećinu stanovništva njegove države.

- Svojom odlukom predsednik Ivanov sahranio je demokratiju, ustav i zakone, kao i Ohridski sporazum. Albanci i Makedonci zajedno učestvuju u izgradnji zemlje, a Makedonija treba da bude država svih njenih građana. Bez jednakih prava Makedonaca i Albanaca gubi se smisao funkcionisanja države Makedonije. Na kraju, Albanci svoju sudbinu treba da uzmu u svoje ruke - naveo je Tači.

Na njihove poruke reagovao je makedonski premijer u tehničkoj vladi Emil Dimitrijev. On je optužio Ramu da raspiruje nacionalne tenzije.

- Mešanje u unutrašnja pitanja Makedonije je veoma štetno po međususedske odnose i u suprotnosti je sa evropskim vrednostima. To mešanje neće pomoći Albaniji, čiji građani očekuju od vas da rešite nedostatke u vladavini prava i ekonomiji. Neće pomoći ni EU, jer je njima jasno da samo tražite izgovore da izazovete sporove kako ne biste usmerili pažnju na ono što jeste ili niste uradili kod kuće - naveo je Dimitrijev.

 

 

Kako je istakao, Rami je bolje da umesto ambicije da redefiniše Makedoniju reformiše Albaniju u okviru njenih postojećih granica.

Poruke šiptarskih lidera analitičari i cela akademska zajednica u Makedoniji smatraju opasnim po opstanak zemlje.

- Praktično su pozvali na ustanak. Pozvali su Albance u Makedoniji da sami proglase nezavisnost i rasparčaju zemlju. To je ratnohuškačka retorika, koja bi mogla da izazove krvoproliće - kaže politički analitičar Aleksandar Daštevski.

On je odluku predsednika Ivanova nazvao patriotskom.

- Ivanov je istinski čuvar suvereniteta i jedinstva Makedonije. Sa ovakvim predsednikom imamo šanse da očuvamo našu otadžbinu - smatra Daštevski.

Inače, Ivanov je uprkos svim pritiscima EU i NATO odlučio da mandat za sastav nove vlade ne da Zaevu, koji je, zajedno sa albanskim strankama, prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61.

 

 

- Ni ustav ni savest mi ne dozvoljavaju da mandat dam lideru SDSM Zoranu Zaevu zbog platforme albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije. Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan ustavu Makedonije - rekao je Ivanov.

On je istakao da ta platforma ugrožava jedinstvo i nezavisnost zemlje. Naglasio je i da je prihvatanje stranih platformi kažnjivo po krivičnom zakonu.

Sve prihvatio

Zaev je, naime, prihvatio sve šiptarske uslove, među kojima je da albanski jezik bude izjednačen sa makedonskim na teritoriji cele zemlje. Makedonci smatraju da bi tako izgubili identitet i da je to uvod u podelu zemlje, koju želi Tirana.

 

 

Makedonci bi želeli da na čelu države vide bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, čija je koalicija VMRO-DPMNE dobila najviše glasova na izborima 11. decembra. Gruevski, koji je prvobitno dobio mandat za formiranje vlade, odbio je da prihvati albanske uslove. Zbog toga su se Albanci okrenuli Zaevu, koji je čak odbio i predlog da zajedno sa Gruevskim napravi vladu u Skoplju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vv

pre 7 godina

Sto da necemo da branimo makedoniju ko nekad sto smo ?? Pa su od srba postali makedonci

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija