• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.03.2017

22:36

BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER GRUEVSKI UPOZORIO: Ako Albanci sad ne odustanu, IZBIĆE RAT!

Balkan

BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER GRUEVSKI UPOZORIO: Ako Albanci sad ne odustanu, IZBIĆE RAT!

Podeli vest

Nikola Gruevski, koji je od 2006. do januara 2016. bio na čelu makedonske vlade, poručio je Albancima da se smire ili će u zemlji izbiti rat poput onog 2001. godine

Bivši makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski upozorio je da u Makedoniji može da izbije rat ako Albanci ne odustanu od svojih uslova. Gruevski je uporedio trenutnu napetu političku krizu u državi s onom iz 2001. kada je izbio krvavi oružani sukob između Albanaca i Makedonaca. 

Novi sukob na pomolu

Kao bure baruta 
Ako ubrzo ne nađemo rešenje za izlazak iz krize, u Makedoniji može da se zarati. Plašim se da nam preti isti scenario kao onaj iz 2001. 
Nikola Gruevski 
Bivši premijer Makedonije

Gruevski je ozbiljno upozorenje dao u subotu u intervjuu za bugarsku televiziju BTV. On je kazao da je situacija u zemlji veoma napeta i da tenzije mogu da dovedu do novog međuetničkog sukoba.

- Ukoliko ubrzo ne nađemo rešenje za izlazak iz krize, u Makedoniji može da se zarati. Plašim se da nam preti isti scenario kao onaj iz 2001, kada su se na severozapadu zemlje vodile borbe između Albanaca i Makedonaca - poručio je bivši premijer. 

On je dodao da Albanci moraju prestati da uslovljavaju državu i traže veća prava jer to može otvoriti Pandorinu kutiju. 

- U Makedoniji živi puno različitih etničkih grupa. Zamislite kada bi svi tražili veća prava. To je opasna stvar koja bi dovela državu do potpunog rasula. U tom slučaju ponovila bi se 2001. godina, a to niko ne želi - rekao je Gruevski. 

BIVŠI PREMIJER GRUEVSKI: Ako Zaev sa Albancima formira vladu, otvara se Pandorina kutija

Narod protiv "tiranske platforme" 

Hiljade građana Skoplja ustale su protiv albanske platforme. Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" organizovala je u subotu u Skoplju muzički događaj kojim je upućena poruka da Makedonija treba da ostane jedinstvena.
- Narod je protiv dvojezičnosti. Tražimo odbacivanje "tiranske platforme" koja uništava jedinstvo Makedonije - rekao je organizator Bogdan Ilievski. 

Rat između albanske Oslobodilačke narodne armije i makedonske vojske vodio se od 22. januara do 12. novembra 2001. u više naselja sa većinskim albanskim stanovništvom. Rat se završio Ohridskim sporazumom kojim su Albancima unapređena prava. Uprkos tome što Albanci imaju ubedljivo najveća prava u odnosu na sve ostale manjine, oni sada postavljaju nove uslove. 

Hoće sva prava

 Nakon što su posle izbora 11. decembra 2016. propali pregovori Albanaca i Gruevskog, albanske partije su dogovorile savez s liderom opozicije Zoranom Zaevom. Uslov je bio da Zaev pristane na albansku platformu, što je on i učinio. U pitanju je sporazum koji je nastao u Tirani i lično ga je potpisao albanski premijer Edi Rama.

Prema njemu, Albanci zahtevaju uvođenje dvojezičnosti na nivou cele države, odnosno izjednačavanja albanskog s makedonskim jezikom. Takođe, planirano je i u uvođenje dvojezičnih novčanica, promena amblema na uniformama vojske i policije, kao i izmena državne himne i zastave. Time bi se Albanci po pravima potpuno izjednačili s Makedoncima. Zbog toga je makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio da poveri mandat Zaevu. On je zato zapretio da će u narednim danima silom formirati vladu. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pero

pre 7 godina

Polako gospodo makedonci,još malo pa vi ima da tražite da budete ravnopravni sa albancima u makedoniji,vi nemate karakter izdaliste SRBIJU kada ste joj bili naj potrebniji

nedostupna

pre 7 godina

Bitno je da je srpski episkop camio u zatvoru kao neprijatelj makedonske drzave, a siptari su vam braca. Nema kajanja posle priznavanja.

Bosanac

pre 7 godina

Aha znaci to je taj famozni problem, nece da se dozvoli da svi gradjani budu isti!!!!! Znaci djikanima odgovara drzava u kojoj su svi isti samo oni malo "istiji" ili gornji, e pa to vise neide djikan-pleme to morate progutati!

smiljana

pre 7 godina

treba siptarima dati ista prava kao makedoncima. Jesu li to makedonci zaboravili dq su 99 bili za to nq Srpkom Kosovu. Sve svojim vremenom to se pise i Crnoj Gori jel i oni priznase Srpsko Kosovo vreme je dq priznaju siptarimq Ulcinj itd.tj. podjednako oba jezika skole univerzitete itd. to vawi iza mqkedonce i naravno siptarske zastave BRATSKI LEPO JA SAM ODUSEVLJENA

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija