• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2017

20:29

VELIKA KRIZA! MAKEDONIJA KLJUČA: Zaev hoće Šiptara za predsednika skupštine!

Balkan

VELIKA KRIZA! MAKEDONIJA KLJUČA: Zaev hoće Šiptara za predsednika skupštine!

Podeli vest

Lider makedonske opozicije otpočeo juče konsultacije sa tri albanske partije o izboru predsednika parlamenta. Na to mesto namerva da postavi Albanca i od njega tražiti mandat za formiranje vlade

Lider Socijaldemokratskog saveza za Makedoniju (SDSM) Zoran Zaev otpočeo je juče konsultacije s tri albanske partije o izboru predsednika skupštine u Skoplju, i na to mesto namerava da postavi Šiptara. Zaev, kako makedonski mediji prenose, želi da od svog predsednika parlamenta dobije mandat za formiranje vlade, što predsednik Đorđe Ivanov odbija da mu da.

Prvi put u istoriji zemlje

Štampa u Skoplju navodi da se kao favorit za mesto predsednika Sobranja pominje Telat Džaferi iz najveće albanske partije, Demokratske unije za integracije (DUI), koji je nekad obavljao dužnost ministra odbrane.

BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER GRUEVSKI UPOZORIO: Ako Albanci sad ne odustanu, IZBIĆE RAT!

- Nakon što Džaferi bude izabran za predsednika skupštine sazvaće konstitutivnu sednicu tog tela. Zaev na toj sednici namerava da potvrdi većinu od 67 poslanika, koju je napravio s tri albanske partije. Nakon toga će od Džaferija tražiti mandat za formiranje vlade, budući da predsednik parlamenta po ustavu menja predsednika republike. Zaev se nada da će tako njegova vlada dobiti legitimitet - objašnjavaju makedonski mediji.

Protesti se ne smiruju

ap photo/Informer

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", koja već dve nedelje organizuje proteste protiv šiptarske vlade, najavila je juče da ne namerava da odustane sve dok Zoran Zaev ne odbaci "Tiransku platformu".
- Svakodnevno ćemo izlaziti na ulicu. Želimo jedinstvenu Makedoniju, nećemo da nam bilo ko cepa državu - naveli su organizatori protesta.

Da je to plan potvrdio je i lider DUI Ali Ahmeti. On je prošle nedelje za Rojters izjavio da je, prema koalicionom dogovoru, planirano da predsednik skupštine bude Albanac.

- Očekujem uskoro konstitutivnu sednicu parlamenta, kad će to biti i potvrđeno - rekao je Ahmeti.
Ukoliko se to stvarno dogodi, Albanac će se prvi put naći na funkciji predsednika Sobranja od 1991, kad se Makedonija otcepila od Jugoslavije i postala samostalna.

Međutim, građani Makedonije i stranka VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog tome se oštro protive.

- Predsednik skupštine ne može da bude izabran bez naše stranke. Ako se to dogodi, predsednik neće biti izabran legalno - naveli su iz VMRO-DPMNE, koja je dobila najviše glasova na decembarskim izborima, odnosno 51 mesto u parlamentu sa ukupno 120 poslanika.

Albanski uslovi

Ta partija je ponudila podršku manjinskoj vladi ukoliko se SDSM odrekne takozvane "Tiranske platforme", koja podrazumeva izjednačavanje albanskog jezika s makedonskim, promenu grba, himne, zastave i imena države. U suprotnom VMRO-DPMNE traži raspisivanje novih izbora.

- Ako Zaev neće da se odrekne "Tiranske platforme", neka pristane na nove parlamentarne izbore u maju i neka taj dokument predstavi građanima. Na tim izborima građani će reći šta misle o planovima Albanaca da vladaju Makedonijom - navela je VMRO-DPMNE.

I predsednik Makedonije Đorđe Ivanov naveo je da je spreman da ponudi mandat za formiranje vlade Zaevu, ali pod uslovom da se odrekne "Tiranske platforme", za koju tvrdi da ju je pisao albanski premijer Edi Rama.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miroljub

pre 7 godina

E moji Makedonci, trčali ste da priznate Kosovo misleći da igra mečka pred tuđim vratima. Zaigrala i pred vašima. Isto to čeka i Crnogorce samo malo klasnije.

Petar Pan

pre 7 godina

Mečka Suljo , mečka ... ali ti si suljo.ba, pa ništa ne shvataš :)

sima

pre 7 godina

Trenutak je vrlo bitan i neće se nikad vratiti. Shvatite Makedonci sad ili ko zna kad ili nikad. Ko razume shvatićete ko shvati biće mu jasno.n

SRB

pre 7 godina

Definitivno je sve jasno kao dan Zaev je prodao i Makedoniju i ceo Balkan,nije ni cudo da Siptari mu dignu jedan veliki spomenik

Pepi

pre 7 godina

Moze predsednik skupstine da da mandat samo u slucaj ubistvo predsednika drzave.

usaf

pre 7 godina

I sta je sporno ovde?Albanci zive vekovima na ovim prostorima,samo vi Srbi niste to shvatili,zato ste i izgubili Kosovo-zauvek!!!

krmak

pre 7 godina

pada je Kosovu u sastavu srbije oni bi isto i tu imali visoke funkcije ili nebi pa su se zato odvojili

Lala iz Banata

pre 7 godina

Македонија и садашња "македонска нација" ( баш као ни Црногорска!) схватите, никада нису у српској ИСТОРИЈИ постојали... Стварање "македонске" државе и нације је ВЕЛИКА ПОДВАЛА ПРАВОСЛАВНОМ ХРИШЋАНСКОМ, СРПСКОМ ЕНТИТЕТУ, да би се што више распарчала и уситнила древна српска постојбина, а онда полако и натенане ( један - по један...!!)... УНИШТАВАЛА...!! То је заправо она прича Доситеја Обрадовића: О пашњаку, вуку и 3 Бика... ( Три српске "квази"државице ...!!) Издајте ми "Шароњу", и вама остаје цео пашњак - рече вук... (тј. НАТО Црногорцима и Македонцима!) )После тога...Издај ми "Гароњу", рече вук "Рудоњи"(Црногорцу!) , и теби остаје цео пашњак...?! После тога... - "Рудоња" је као издајник обојице, остао сам и јадан , за посластицу вуку, који је тако постао ГОСПОДАР "пашњака"...! ( то јест Српског Косова,Македоније,и Црне Горе...! ) Дај Боже да наша политичка елита - прочита ову Доситејеву басну...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija