• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2017

19:44

UŽAS! TERORISTI OVK ĆE UPRAVLJATI MAKEDONIJOM! Šiptarski zločinci preuzimaju vlast u Skoplju?!

Balkan

UŽAS! TERORISTI OVK ĆE UPRAVLJATI MAKEDONIJOM! Šiptarski zločinci preuzimaju vlast u Skoplju?!

Podeli vest

Zoran Zaev na mesto potpredsednika vlade postaviće Alija Ahmetija, osnivača OVK, a za predsednika skupštine Talata Džaferija, koji se sumnjiči za umešanost u najgori masakr u novijoj istoriji Makedonije

Šiptarska marioneta i lider Socijaldemokratskog saveza za Makedoniju (SDSM) Zoran Zaev na vlast u svojoj zemlji namerava da dovede teroriste Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Kako makedonski mediji spekulišu, Zaev će za potpredsednika vlade u Skoplju postaviti Alija Ahmetija, jednog od osnivača OVK. Njegov saborac Talat Džaferi, za kojeg se sumnja da je umešan u najgori masakr u novijoj istoriji Makedonije, biće predsednik skupštine. 

VELIKA KRIZA! MAKEDONIJA KLJUČA: Zaev hoće Šiptara za predsednika skupštine!

Bitne funkcije

Štampa u Skoplju navodi da će se dvojica šiptarskih terorista naći na jako bitnim funkcijama u državi.

Džaferi bio zadužen za jedinicu u tetovskoj kasarni u blizini koje su teroristi OVK ubili, osakatili, pa spalili osmoricu makedonskih specijalaca

- Ahmeti, koji je sada lider najveće albanske partije Demokratske unije za integracije (DUI) biće u poziciji da menja predsednika vlade, da donosi sve ključne odluke i da, ako hoće, obori vladu. Džafari, takođe funkcioner DUI, na poziciji predsednika Sobranja, prema ustavu menja predsednika države. Znači da će Džafari, ukoliko se izabranom predsedniku Makedonije bilo šta dogodi, preuzeti njegovu funkciju- navode makedonski mediji.

Public

Oni ističu da ne treba zaboraviti da je Ahmeti bio osnivač OVK i bivši vrhovni komandant njene frakcije u Makedoniji, Oslobodilačke narodne armije (ONA), koja je izazvala rat 2001. 
- Ahmeti, koji se školovao u Prištini, tokom 80-ih godina pomagao je teroriste na Kosovu iz Švajcarske, gde je jedno vreme živeo. Kasnije je osnovao OVK i učestvovao u krvavim borbama na Kosovu, što je rezultiralo otcepljenjem te srpske pokrajine. Kad je posao završio u Srbiji, prešao je u Makedoniju, gde je kao vrhovni komandant ONA započeo krvavi sukob. Kad se to završilo, odložio je pušku i postao "ugledni" lider albanske partije - podsećaju mediji.

Prema njihovim navodima, Ahmeti je uspeo da uđe u vlast zahvaljujući Ohridskom sporazumu, kojim je okončan sukob, a koji predviđa da Albanci budu uvedeni u sve makedonske institucije. 

BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER GRUEVSKI UPOZORIO: Ako Albanci sad ne odustanu, IZBIĆE RAT!

Public

Od oficira do zločinca

Ahmeti, kad je završio posao u Srbiji, otišao je u Makedoniju i kao vrhovni komandant ONA započeo rat 2001.

S druge strane, Džaferi, nekadašnji oficir JNA i makedonske vojske, sumnjiči se za umešanost u stravičan masakr 28. aprila 2001, tokom rata. Pokolj je izveden kod sela Vejce, koje pripada Tetovu, a nalazi se samo tri kilometra od granice sa Kosovom. Šiptarski teroristi su iz zasede napali kolonu specijalne policije, pripadnika specijalnih jedinica "Vukovi" i jedinice sektora za unutrašnje poslove Bitolja. Zverski su ubili, osakatili, pa spalili osmoricu specijalaca i teško ranili još šestoro. Jedno vozilo iz kolone uspelo je da pobegne i ispriča ostalima šta se dogodilo.

VMRO-DPMNE PRUŽA RUKU ZAEVU, AKO OTKAČI ŠIPTARE: Podrška za manjinsku vladu ili novi izbori!

U vreme masakra Džaferi je kao oficir makedonske armije komandovao jedinicom u tetovskoj kasarni. Ubrzo nakon pokolja je dezertirao, priključio se teroristima ONA i dobio nadimak komandant Forina, po gostivarskom selu u kojem je rođen. 

Do danas niko nije odgovarao za masakr, niti je pokrenuta bilo kakva istraga u vezi s tim, što je Džeferiju omogućilo da na insistiranje DUI bude čak izabran i za ministra odbrane Makedonije u februaru 2013. Na toj funkciji bio je do juna 2014, a makedonska javnost je žestoko protestovala zbog njegovog izbora.

Pravi vladu dok je Ivanov na putu

AP/Photo

Zoran Zaev i albanske partije prave plan kako da uđu u Sobranje i naprave vladu bez mandata koji po ustavu treba da im da predsednik Đorđe Ivanov. Zaev namerava da iskoristi priliku ove nedelje jer je Ivanov sa suprugom otišao u Azerbejdžan, gde u četvrtak i petak treba da prisustvuje jednom međunarodnom forumu.
- Očekujem da na sednici skupštine, koju ćemo sazvati ove nedelje, bude izabran predsednik tog tela. Takođe, očekujem da budu potvrđeni naših 67 mandata i da nakon toga bude formirana vlada - najavio je Zaev.
Kako makedonski mediji pišu, Zaev misli da će njegova vlada dobiti legitimitet od novog predsednika skupštine, budući da on, prema ustavu, menja predsednika države.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Биће рата - Да га јебе тата...!!... То Вам јемчи... - Лала из Баната..!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija