• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.03.2017

12:20

ZAGREB U PANICI! Bošnjaci će tražiti milijarde, ako Hag potvrdi da je Hrvatska napala BiH!

Balkan

ZAGREB U PANICI! Bošnjaci će tražiti milijarde, ako Hag potvrdi da je Hrvatska napala BiH!

Podeli vest

Hrvatski advokat Ante Nobilo upozorava da je Hrvatska direktno ugrožena rezultatima presude u predmetu 'Prlić i ostali' u Haškom tribunalu

Upitan kako bi to uticalo na odnose Hrvatske i BiH, ako bi BiH kao država potraživala određenju štetu protiv Hrvatske, Nobilo tvrdi da BiH ne može podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid.

- Ali, ko vam nanese štetu, možete tražiti reparaciju štete. Ako se potvrdi ovo o čemu govorimo, postoji mogućnost da svaka od žrtava podnese tužbu. BiH bi mogla tražiti reparaciju štete zbog ratnih razaranja - naveo je on.

Ovaj predmet se, inače, odnosi na šestoricu visokih zvaničnika takozvane hrvatske zajednice Herceg-Bosna, te Hrvatskog veća obrane (HVO). 

Na 111 godina ukupno prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđeni su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislaval Pušic - za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene od 1992. do 1994. godine.

Tanjug/AP Photo

Nobilo je objasnio da je reč o međunarodnom oružanom sukobu po kome bi HVO i Herceg Bosna bili agenti Republike Hrvatske i delovali u njenom interesu i njene politike, državnih ciljeva u BiH.

- Na taj način Hrvatska je bila umešana u rat u BiH, ratovala na teritoriji susedne države i to je politički neugodna situacija s kojom bi se Hrvatska pre ili kasnije morala pomiriti. Ako se utvrdi i udruženi zločinački poduhvat, onda to znači da je hrvatski državni vrh bio direktno involiviran u izvršenje teških krivičnih dela. To je još jedna teška optužba, pogotovo jer o Tuđmanu i toj vlasti se govori u hvalospevima. Niko ne spominje tamne strane hrvatske politike i ako se to potvrdi biće priličan šok - rekao je Nobilo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija