• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

23.03.2017

23:49

OTKRIVEN TAČIJEV PRLJAVI BIZNIS: Od nemačkih obaveštajnih službi KUPUJE RAKETE I TOPOVE!

Balkan

OTKRIVEN TAČIJEV PRLJAVI BIZNIS: Od nemačkih obaveštajnih službi KUPUJE RAKETE I TOPOVE!

Podeli vest

Vlasti u Prištini više meseci pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova - saznaju "Novosti"

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, u fokusu Albanaca su laka artiljerijska oruđa i savremeno pešadijsko naoružanje kojim bi, u prvoj fazi opremili svoje snage, čije formiranje je ustalasalo Beograd ali i NATO i zapadne sile.

Priština insistira najpre na ovom arsenalu zbog zebnje od snage i Vojske Srbije. Prema saznanjima "Novosti", prištinski stratezi smatraju da im je ovo naoružanje najpotrebnije, jer bi jedino njime mogli da se suprotstave tenkovima u slučaju da, zbog ugroženosti srpskog naroda, naša vlast pošalje oklopne jednice u pokrajinu.

Plan Albanaca podrazumeva da ove i sledeće godine bude završeno formiranje vojske, posle čega sledi uspostavljanje komande i kompletiranje ljudstva i opreme. Hašim Tači i tvorci nove vojske očekuju da će ona biti operativna do 2019. godine.

ŠAMAR TAČIJU! Berlin razočaran najavom o formiranju Vojske Kosova!

U pregovorima o kupovini oružja profesor bezbednosti Radomir Milašinović vidi pokušaj Prištine da po svaku cenu zaokruži strukturu buduće vojske. Ovaj posao, kako naglašava, ipak, neće biti moguć bez saglasnosti Brisela i Vašingtona.

- Nije isključeno da Albanci računaju na mig ili tajni dogovor sa Zapadom. Ukoliko Beograd raspolaže pouzdanom bezbednosnom informacijom da je to posredi, država bi trebalo da reaguje diplomatskom ofanzivom u UN i drugim međunarodnim forumima.

Da bi Kosovo dobilo vojsku potrebno je promeniti ustav, koji ne poznaje oružane, već samo bezbednosne snage, a za takvu intervenciju neophodni su i glasovi srpskih poslanika. Zbog toga su se vlasti u Prištini odlučile za "zaobilazni" put, tako što nameravaju da izmene zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama i da im pridodaju nadležnosti vojske.

Taj novi zakon, kako najavljuju u Prištini, omogućiće "izgradnju odbrambenog, bezbednosnog sistema za zaštitu suvereniteta. Dok, po postojećem zakonu KBS imaju samo mandat da štite civilno stanovništvo, gase požare i slično. 

Lazanski: Šiptare obučava NATO, rakete i topove već imaju! 

Za vojnog analitičara Miroslava Lazanskog nije iznenađujuće što Kosovo nabavlja naoružanje jer, kako kaže za "Novosti", KSB su formacijski već vojska čije pripadnike obučava NATO:

- Oni topove i protivoklopne rakete već imaju, samo ih drže u skladištima. Imaju i helikoptere. A zašto pojačavaju naoružanje je pitanje za KFOR, kao i to da li ROSU smeju ili ne smeju na sever Kosmeta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija