• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.03.2017

19:45

ULAZAK CRNE GORE U NATO IZAZVAĆE RAT! Putin bi mogao da izgubi strpljenje zbog stalnog širenja zapadnog vojnog bloka!

Balkan

ULAZAK CRNE GORE U NATO IZAZVAĆE RAT! Putin bi mogao da izgubi strpljenje zbog stalnog širenja zapadnog vojnog bloka!

Podeli vest

Širenje zapadnog vojnog bloka zbog nepostojeće ruske pretnje može da preraste u oružani sukob jer Moskva nema bezgranično strpljenje, tvrde analitičari

Ulazak Crne Gore u NATO pakt mogao bi da izazove svetski rat, ocenjuju analitičari.

 

 

Oni upozoravaju da širenje Alijanse zbog nepostojeće ruske pretnje može da preraste u oružani sukob neviđenih razmera jer Moskva nema bezgranično strpljenje.

Van pameti

Stručnjaci ističu da se prijemom Crne Gore NATO proširio prvi put posle osam godina. Međutim, u pitanju je čak sedmo širenje od osnivanja tog vojnog bloka 1949, koji sada ne okuplja samo zapadne zemlje, već i one na granici s Rusijom i nekada tradicionalne saveznike Moskve.

Put Crne Gore u NATO

- 2. decembar 2015 - Crna Gora dobila poziv za priključenje NATO
- 3. decembar 2015 - Podgorica prihvatila poziv, što je izazvalo velike proteste
- maj 2016 - Alijansa potpisala Protokol o prijemu Crne Gore u NATO, koji treba da ratifikuju sve države članice
- oktobar 2016 - NATO bez dokaza optužio Rusiju da je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, što je poslužilo kao razlog za ubrzanje postupka prijema

Razlog za to je navodna pretnja Rusije, za koju analitičari kažu da realno ne postoji, već se koristi kao izgovor za širenje američkog uticaja u svetu.

Dr Jan Oberg, direktor Transnacionalne fondacije za mir i istraživanje budućnosti, kaže da takav pristup SAD i cele Alijanse samo stvara tenzije i može dovesti do oružanog konflikta.

- Nagomilavanje vojske u istočnoj Evropi i na Baltiku i pripajanje Crne Gore NATO zbog nepostojeće ruske pretnje je van svake pameti. Ono što je važilo tokom Hladnog rata više ne pije vodu. Danas je Rusija sama naspram 28 članica NATO, sa Crnom Gorom 29. Uprkos tome Zapad, a najviše SAD, i dalje insistira da Rusija predstavlja veliku pretnju - objašnjava dr Oberg.

On dodaje da se o odbrani, bezbednosti i miru mora razmišljati na drugačiji način ili će se u nekom trenutku dogoditi apokalipsa.

- Pod time podrazumevam rast tenzija, koje vode konvencionalnom ratu. Ako se to desi, velika je verovatnoća da će biti upotrebljeno nuklearno oružje. To nikad ne sme da se dogodi! Zapad se igra vatrom i mora sa time da prestane - kaže dr Oberg.

S njim je saglasan i Ivan Eland iz nezavisnog instituta Centar za mir i slobodu. On navodi da su SAD prijemom Crne Gore u NATO, ma koliko mala ona bila, pokazale svoju spremnost za širenje u Evroaziji, što povećava tenzije sa Rusijom.

 

 

- Stalno širenje NATO glavni je razlog pogoršanja rusko-američkih odnosa u ovom i prošlom veku. Prijem Crne Gore samo će te odnose učiniti lošijim. S obzirom na to da i Rusija i SAD imaju veliki nuklearni arsenal, ovaj nivo tenzija je loš za sve - kaže Eland.

Velika greška

Osim toga, prema njegovim rečima, NATO pakt je prijemom Crne Gore napravio veliku grešku jer je time povećao rizik i od regionalnog rata u Jugoistočnoj Evropi.

Sedmo širenje NATO od osnivanja

1949 - SAD, Britanija, Francuska, Italija, Belgija, Kanada, Island, Norveška, Danska, Holandija, Luksemburg i Portugal
1952 - Grčka i Turska
1955 - Nemačka
1982 - Španija
1999 - Češka, Mađarska i Poljska
2004 - Bugarska, Rumunija, Estonija, Litvanija, Letonija, Slovačka i Slovenija
2009 - Albanija i Hrvatska
2017 - Crna Gora

- Jedan od najvećih problema EU jeste to što je primila zemlje koje ne mogu same sebe da izdržavaju. Amerika, kao lider NATO, napravila je istu grešku sa Crnom Gorom. Ta država i druge siromašne zemlje u istočnom delu Evrope, koje su već primljene u Alijansu, mogle bi da uvuku SAD i zapadnu Evropu u neželjene regionalne ratove - navodi Eland.

Kako kaže, Crna Gora će verovatno bar u početku imati koristi od podrške NATO, ali će zbog toga sve druge članice Alijanse platiti značajnu cenu.

Inače, američki Senat u utorak uveče je skoro jednoglasno odlučio da primi Crnu Goru u NATO. Sada se čeka da odobrenje potpiše predsednik SAD Donald Tramp, koji se u početku protivio širenju NATO, ali se nedavno naprasno predomislio.

Nakon toga ostalo je da prijem potvrde još samo Španija i Holandija, budući da su sve ostale članice NATO odobrile prijem Crne Gore. Očekuje se da se ceo proces završi do maja, kad je zakazan samit Alijanse, na kojem će Crna Gora i zvanično biti primljena u taj vojni blok.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mig29

pre 7 godina

Где су сад јунаци попут Никца од Ровина да побије издајнике на власти? Како можете браћо да допустите да вам синови служе НАТО сотони, сутра ћете на нас и на браћу Русе да пуцате?

Marcco

pre 7 godina

Ne pali se. Crna gora bi pucala u Srbiju bila u NATO ili ne. Pa vec 1999. pruzala podrsku NATO a da ne pominjem period posle toga. Cg je jedna oevih zemalja koja je priznala Kosovo

ČITATELJKA

pre 7 godina

Crnogorska skupština je dobrovoljno izglasala da C. Gora postane članica NATO. Putin može da se nervira i - ništa više od toga.

deda Raša

pre 7 godina

A koju ulogu ce CG imati u tom NATO? Samo sluge i izdajnici bratstva, sto CG i svojoj istoriji nikada nije bila. Mozete li shvatiti kolika je CG u odnosu na NATO? Ako to shvatite, onda ce vam mozda biti i poznat razlog tog ulaska.

Aleks

pre 7 godina

Putko, smanji malo, drmni litru " Stoličnaje", omezi kavijara, i ne miješaj se u Crnu Goru! Ćeraj se sa Ćećenima i japancima po Kurliskih ostrva!

Siniša

pre 7 godina

Vračar, Stari grad, a naročito Dedinje su sada puni NATO špijuna?

Vladimir

pre 7 godina

Ko je igrao Riziko, tacno zna o cemu se radi... Kada se spremas za napad velike teritorije, i pregrupises svoju vojsku u skladu sa ciljem, uvek obezbedis one male teritorije sa strane preko kojih bi protivnik mogao da izvrsi kontra-udar, i da tako prodje u dubinu tvoje teritorije, ili ih koristis da sa te teritorije vrsis napade, kako ne bi ugrozio svoju bazu... Naravno, ukoliko napad ne uspe, prvo zrtvujes te male teritorije kako bi zastitio svoje centralne trupe...

bubasvaba

pre 7 godina

Ću vas vidim posle letnje sezone ???kolko su rusi pokupovali po obali vaše male države i koliko ćete turista imati jjer od toga živite i treba da se plati članarina u tu organizaciju jer tranp čak i nemačkoj ispostavio račun pa se merkelova češe de je ne svbi a vama kukala majka.

riči

pre 7 godina

2009.god uNATO su ušli Albanci muslimani a sada u NATO ulaze Albanci pravoslavci

ljubisamiric

pre 7 godina

Bar znamo da vam ne okrecemo ledja kao i siptarima

AS

pre 7 godina

BRUKA! JEL TO VAŠE ČOJSTVO I JUNAŠTVO DA SE PROTIV BRAĆE OKRENETE. SRAMOTA

Era

pre 7 godina

3 republike bivse Yuge su u NATO-u, izgleda da nas nitko nije volio...

Lala iz Banata

pre 7 godina

Увек нас је...нитко(в).... - "волио"...?!

vev

pre 6 godina

Pa lepo kada pi pucali u nas i bez Nato-a, izmarsirati CG iz Srbije i sve koji su priznali Kosovo, Napraviti Srbiju kakva je bila, sad su svi vlasniji od Srba u sred Srbije, siptara koliko hoces, sve u albaniju isiptariju. Pa svi imaju etnicki ciste zemlje, samo mi svakakvo smece drzimo u zemlji, od NVO pa dalje.. Tutanj svi sa kesama u rukama, kao sto ste vi isterivali Srbe iz vasih -titovih, zemlja.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija