• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.04.2017

19:38

IVANOV ODBIO DA POSLUŠA TUSKA: Predsednik Makedonije neće da ovlasti proalbanskog Zaeva

Balkan

IVANOV ODBIO DA POSLUŠA TUSKA: Predsednik Makedonije neće da ovlasti proalbanskog Zaeva

Podeli vest

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov još jednom je, posle razgovora sa predsednikom Saveta Evrope Donaldom Tuskom, odbio da mandat za sastav nove vlade preda opozicionom lideru Zoranu Zaevu, navodeći da će "nestabilna i ucenjena" vlada pokvariti odnose Makedonije sa komšijama

Donald Tusk je treći visoki zvaničnik EU, posle Federike Mogerini i Johanesa Hana, koji je pokušao da pomogne u rešavanju političke krize u koju je Makedonija zapala posle decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

- Predsedniče Ivanov... na vama je da pronađete rešenje zasnovano na demokratskim načelima, pristojnošću i zdravom razumu. Kada takvo rešenje pronađete, možete da računate na našu podršku- rekao je Tusk u Skoplju.

Ivanov je pak još jednom odbacio poziv da mandat za sastav nove vlade preda predsedniku Socijaldemokratske stranke Makedonije Zoranu Zaevu, objašnjavajući takav potez željom da "spreči štetne posledice koje bi usledile".

- Prva tačka dnevnog reda partija i poslanika treba da budu evropske reforme, a ne sprovođenje postizborne platforme nastale u drugoj državi. Tom platformom ugrožava se bezbednost zemlje, narušavaju dobrosusedski odnosi i podstiču međunacionalne tenzije- rekao je Ivanov.

OPASNOST STIŽE IZ MAKEDONIJE! Ako "tiranska platforma" zaživi to je stvaranje VELIKE ALBANIJE!

Iako je Zaev uspeo da dobije podršku 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, Ivanov odbija da mu preda mandat za sastav vlade, objašnjavajući taj potez tvrdnjom da osnovu koalicionog sporazuma SDSM-a i albanskih partija čini platforma albanskih političkih stranaka, sastavljena pod patronatom albanskog premijera Edija Rame.

- Ova produžena kriza nastavlja da koči evroatlantski put Makedonije. Vi još uvek možete naći rešenje koje se zasniva na principima demokratije, pristojnosti i zdravog razuma. Samo takvo rešenje može biti održivo. Kada nađete takvo rešenje, možete računati na našu podršku- poručio je Tusk.

TAJNI DOGOVOR ZA MIR U MAKEDONIJI: Angela Merkel se na Malti sastala sa Gruevskim?!

Dok takozvanu albansku platformu SDSM, koji je sa albanskim partijama obezbedio većinu, vidi kao način za rešavanje problema i potreba svih građana u skladu sa Ustavom, predsednik i VMRO-DPMNE smatraju da ona ugrožava suverenitet i nezavisnost države.

- Manjina se iživljava i teroriše parlamentarnu većinu i građane, koji očekuju pokretanje demokratskih procesa. Manjina treba da zna da oformljena većina ima pravo i obavezu da preuzme kontrolu nad parlamentom- rekao je Zoran Zaev, lider SDSM-a.

Građani petu nedelju okupljeni oko Inicijative Za zajedničku Makedoniju od EU očekuju da osudi i odbaci platformu i da podrži raspisivanje novih parlamentarnih izbora, što traži VMRO-DPMNE.

DEMONSTRANTI PODRŽALI GRUEVSKOG: Poslanici VMRO-DPMNE sprečavaju izbor predsednika Sobranja!

Makedonija je u političkoj krizi već dve i po godine. Na izborima u decembru najviše mandata osvojio je VMRO-DPMNE, ali nije uspeo da obezbedi većinu u parlamentu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NOLAN SMIT

pre 6 godina

SVAKA CAST DJORDJE IVANOVICU, TERAJ TO SMECE FASISTICKO IZ DRZAVE.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija