• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

04.04.2017

22:19

MARIJA ZAHAROVA: Formiranje  vojske Kosova donelo bi probleme celom regionu!

Balkan

MARIJA ZAHAROVA: Formiranje vojske Kosova donelo bi probleme celom regionu!

Podeli vest

Moskva smatra da je inicijativa za formiranje oružanih snaga Kosova neodgovorna sa tačke gledišta bezbednosti u regionu i suprotna postojećim dogovorima, kao i rezoluciji 12 44, izjavila je portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova

- Osvrnuli smo se na reči američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija o podršci Vašingtona inicijativi za formiranje oružanih snaga samoproglašene "Republike Kosovo" uz uslov da će se to desiti kroz usvajanje amandmana na kosovski "ustav‘. 

Ideju transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u punopravne oružane snage vlasti u Prištini guraju već više godina. Pokušava se da se to podvede u pseudopravni kontekst“, navodi se u komentaru zvanične predstavnice MIP-a Rusije Marija Zaharova koji danas prenosi Sputnjik.

-Smatramo da pitanje u potpunosti leži u drugoj ravni. Ključno je to što su ove akcije same po sebi kršenje međunarodnog prava, jer su u suprotnosti rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, koja predviđa vojno prisustvo u pokrajini isključivo na osnovu mandata SB, odnosno Euleksa i Kfora, koje najviše čine kontingenti zemalja-članica NATO-a- dodala je ona.

Po njeni rečima, „ovakav korak je potpuno neodgovoran sa tačke gledišta bezbednosti u regionu i na evropskom kontinentu u celini“.

„Pojava nove vojne komponente na Balkanu kao što su ’Oružane snage Kosova‘ bile bi u suprotnosti sa Firentinskim sporazumom (član 4, Aneksa AB Dejtonskog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, koji se nalazi u okviru usvojene rezolucije SB UN 1031), koja treba da podržava regionalnu stabilnost uz pomoć OEBS. 

Ispostavilo se da se na teritoriji jedne od učesnika Firentinskog sporazuma - Srbije - pojavila vojna struktura koja nije pod kontrolom zemlje“, naglasila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija