• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: glas srpske

19.04.2017

10:21

STRAVIČNO! PREKO LEŠEVA SRBA U SARAJEVU POSADILI BAGREMOVE: Vlasti Federacije baš briga!

Balkan

STRAVIČNO! PREKO LEŠEVA SRBA U SARAJEVU POSADILI BAGREMOVE: Vlasti Federacije baš briga!

Podeli vest

Na Alipašinom polju u Sarajevu, prema tvrdnjama svedoka, nalazi se masovna grobnica pobijenih Srba, preko kojih je bačen smrskani kombi, a zatim posađena stabla bagremova

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, kaže za Glas Srpske da je putem Instituta za nestala lica podnet zahtev za ekshumaciju na toj lokaciji, ali da Tužilaštvo BiH ne reaguje već dve godine.

- Tražimo samo da odrede jednog deminera sa detektorom metala koji će izaći na teren i konstatovati situaciju. Međutim, ne daju čak ni to - ističe Mandić. On kaže da postoje svedoci, koji su iz okolnih zgrada posmatrali kada je ta masovna grobnica krajem 1994. godine zatrpavana.

- Rađeno je i noću. Kada je grobnica zatrpavana, dovezen je kombi bus kojeg je bager smrskao, a preko toga je nabačena zemlja. Zatim su posađena stabla bagrema koja se tu nalaze i danas. Pretpostavljamo da se u toj grobnici nalaze ostaci Srba nestalih na Alipašinom polju i okolini. Moguće je da su tu ostaci Slobodana Samardžića, Brace Gojkovića, Stane Šehovac, a možda i Anđelka Kuline i još mnogih drugih nestalih Srba - naveo je Mandić.

Podseća da u Tužilaštvu BiH stoji 145 zahteva za ekshumacije, na koje nikada nije stigao odgovor.

- Od tog broja čak 120 zahteva putem Instituta podnela su udruženja srpskih porodica na čije pokretanje ili odgovore čekaju i po šest godina - napominje Mandić.

U Tužilaštvu BiH banjalučki list nije uspeo da sazna zašto ne reaguju na zahtev za ekshumaciju na Alipašinom polju.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih kaže da Tužilaštvo BiH ne postupa po zahtevima za ekshumacije pripadnika srpskog naroda, bilo da stižu iz Republike Srpske, bilo iz Instituta.

- Od početka rada Instituta 2008. godine uglavnom se ekshumiraju posmrtni ostaci pripadnika bošnjačkog naroda. Mi imamo zahteve koji u Tužilaštvu stoje po nekoliko godina - kaže Kojić.

Iz Instituta je nedavno stigla vest da se traga za još 250 sarajevskih Srba i da postoji nekoliko lokacija koje bi mogle da skrivaju njihove posmrtne ostatke.

Na jednoj lokaciji na Alipašinom polju u novembru 2012. godine pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju Srbima stradalim u Sarajevu 1992. godine. 

Tužilac Tužilaštva BiH ubrzo je okončao tu ekshumaciju, a bez saglasnosti ovlašćenih predstavnika Instituta za nestala lica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 7 godina

Kriju svoje zlocine kao zmija noge,ali istina se ne moze sakriti,to i mala deca znaju.\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17