• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

19.04.2017

23:32

EFRAIM ZUROF POVODOM FILMA O JASENOVCU: Ustaška histerija i dalje vlada Hrvatskom!

Balkan

EFRAIM ZUROF POVODOM FILMA O JASENOVCU: Ustaška histerija i dalje vlada Hrvatskom!

Podeli vest

Dodela Nagrade Grada Zagreba Jakovu Sedlaru za falsifikate o Jasenovcu pokazuje da je ustaštvo i dalje sredstvo za pridobijanje glasača u Hrvatskoj

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve Jasenovca u više kolona posledica je toga što Vlada Hrvatske nema hrabrosti da se suoči sa problemom ustaštva, kaže za Sputnjik predsednik Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof.

Naime, Koordinacija jevrejskih opština i Srpsko narodno veće u Hrvatskoj, kao i Antifašistička liga Hrvatske odbijaju da učestvuju u zvaničnom obeležavanju Dana sećanja na žrtve Jasenovca, koje organizuje Vlada Hrvatske.

A Dan sećanja na žrtve Jasenovca i ove godine biće obeležen u više kolona jer vlasti još nisu uklonile spomen ploču sa ustaškom krilaticom „Za dom - spremni!“ iz centra Jasenovca, koju su tu prošle godine postavili članovi udruženja veterana poslednjeg rata iz proustaških Hrvatskih odbrambenih snaga, kaže bivši predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Hrvatskoj Žarko Puhovski.

AP PHOTO

Manjinska i nevladina udruženja ne mire se sa neaktivnošću Vlada Hrvatske i stoga dolaze da odaju poštu jasenovačkim žrtvama odvojeno od predstavnika Vlada, kaže on.

USTAŠKI PIR U CENTRU HRVATSKE: Grad Zagreb ipak nagradio Jakova Sedlara autora filma Jasenovac- istina!

Dok Vlada ništa ne učini, smatra se da je njenim delovanjem kontaminiran Jasenovac i zato se u pratnji službenih osoba ne želi ići tamo. To mi se, nažalost, čini nužnim. Žalosno je što je do toga došlo, ali mislim da je u ovoj situaciji nužno da se upozori Vlada da se ne može diplomatski ponašati prema rehabilitaciji zločina“, objašnjava Puhovski.

Na postavljanje spomen ploče sa ustaškom krilaticom „Za Dom - spremni!“ Vlada Hrvatske sa Andrejom Plenkovićem na čelu, odgovorila je formiranjem komisije i diplomatskim odgovorom da se radi o „delikatnom problemu“. Takva politika je, prema rečima Puhovskog, promašena.

printscreen/Twiter

Zurof je oštro reagovao i na predlog Odbora za dodelu priznanja grada Zagreba da se ovogodišnja nagrada Grada Zagreba za pozorište i film dodeli kontroverznom reditelju Jakovu Sedlaru za film „Jasenovac  istina“.

USTAŠE NEĆE DA UKLONE TABLU "ZA DOM SPREMNI": Srbi i Jevreji neće na državnu komemoraciju u Jasenovcu!

U pismu koje je Zurof u ime Centra „Simon Vizental“ uputio predsedniku zagrebačke Skupštine, stoji da Sedlar ne sme da bude nagrađen jer svojim filmom umanjuje zločine ustaškog režima i zločine u Jasenovcu.

„Molimo vas da jedinstveno odbacite predlog odlikovanja Sedlara, čiji rad pripada korpi za smeće hrvatske istorije i nije vredan nikakve hvale ili priznanja“, navodi Zurof u pismu.

printscreen

Predlog da Sedlar bude nagrađen obrazlaže se time što se njegov film nalazi u muzeju Holokausta „Jad Vašem“ u Izraelu, ali to nije nikakav indikator vrednosti ili podržavanja takvih filmova, zaključuje Zurof u pismu.

Taj predlog naišao je i na osudu jevrejskih i srpskih udruženja u Hrvatskoj. Zbog svog glasnog, upornog i dubokog istorijskog revizionizma, Jakov Sedlar ne sme da dobije cenjenu zagrebačku nagradu, stoji u protestu predstavnika jevrejske i srpske zajednice u Hrvatskoj.

ŠOK ZA USTAŠE! Hrvatskoj iz Amerike stigla TUŽBA ŽRTAVA USTAŠKOG REŽIMA kojom se traži 3,5 MILIJARDI DOLARA!

Revizionistički stavovi naročito su prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu ’Jasenovac — istina‘, koji je izazvao zgražavanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U njemu je koncentracioni logor smrti prikazan kao radni logor, u njemu su umanjene i obezvređene žrtve Jasenovca, negirani Holokaust i genocid počinjen od strane ustaškog režima“, navodi se u saopštenju jevrejskih i srpskih udruženja.

SEDLAROVE TEŠKE  LAŽI O JASENOVCU

U svom filmu Sedlar predstavlja Jasenovac kao radni logor, maltene sanatorijum, u kome su zatvorenici imali sve uslove, dok su komunističke vlasti te koje će od ovog logora napraviti logor smrti. Komunisti su u Jasenovcu ubijali, naravno, Hrvate, koji su u Jugoslaviji bili građani drugog reda.

Manipulišući podacima i poluistinama, falsifikujući i otvoreno lažući, Sedlar filmom „Jasenovac - istina“ pokušava da rehabilituje ustaški režim, a političke okolnosti u Hrvatskoj išle su mu na ruku. Film se pojavio u doba opšte proustaške histerije u kojoj je hrvatskim političarima od istine mnogo važnije da pridobiju proustaške glasače.

Fejsbuk

Stoga Puhovski predlog za dodelu Nagrade grada Zagreba za pozorište i film Jakovu Sedlaru stavlja u kontekst lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Sedlar je, očito, revizionista i u javnosti se kao takav pozicionira i očito je da će se vođstvo grada na čelu sa gradonačelnikom (Milanom) Bandićem naći pred pitanjem šta im je u ovom trenutku važnije, je li im važnije da dobiju podršku jedne ili druge strane političkog spektra, a to je pitanje njihovog preračunavanja, s obzirom na lokalne izbore koji dolaze“, objašnjava Puhovski, koji veruje da će gradski čelnici ostati pri svojoj odluci, ali da bi voleo da oni od nje odustanu.

„Kada bi od nje odustali, to bi, opet, izazvalo ne samo napad desnice, nego bi ispalo kao da menjaju stav pod pritiskom“, dodaje on.

Milan Bandić, dugogodišnji gradonačelnik Zagreba do sada je, za razliku od mnogih hrvatskih političara bio pažljiv i nije igrao na proustaške sentimente, možda će se i sada razumno poneti, zaključuje Puhovski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milutin64

pre 4 godine

Ja ne znam u cemu je tu problem. Umesto da se bave vaznim stvarima, oni otvaraju polemike oko tema koje su vec veoma dobro obradene. Nema tu mestu zabune niti prekrajanja istine.

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija