• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.04.2017

17:13

RASTE PRITISAK NA SKOPLJE! SAD i EU: Makedonija bez odlaganja formira vladu!

Balkan

RASTE PRITISAK NA SKOPLJE! SAD i EU: Makedonija bez odlaganja formira vladu!

Podeli vest

SAD i Evropska unija pozvale su vlast u Makedoniji da poštuje izbornu volju naroda izraženu na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u decembru prošle godine i da bez odlaganja omoguće formiranje nove vlade i izbor predsednika parlamenta i na taj način odblokiraju demokratske procese u zemlji

U saopštenju američkog Stejt departmenta, koje prenose makedonski mediji, navodi se da predsednik Ðorđe Ivanov uporno ignoriše i mobiliše svoje pristalice, što, kako se navodi, dodatno komplikuje političku krizu.

Američki Stejt department, kako se navodi, reagujući na kontinuiranu političku krizu prvi put pominje odgovornost glavnih aktera političke krize.

- Makedonci su izabrali parlamentarne predstavnike u decembru, što znači da postoji jasna parlamentarna većina za formiranje nove vlade. SAD ohrabruju makedonske lidere da učine sve što mogu za formiranje vlade bez odlaganja kako bi se omogućilo da država nastavi sa realizacijom reformi neophodnih za punopravno članstvo u EU, da formira vladu bez odlaganja kako bi se omogućilo da država nastavi sa reformama neophodnim za evroatlantske integracije - navodi se u saopštenju.

- Političari koji pokušavaju da blokiraju formiranje vlade ugrožavaju vladavinu prava, demokratski proces i stabilnost u Makedoniji i regionu. Mi ćemo raditi sa našim evropskim partnerima da podstakne ove politicare da prestanu sa opstrukcijom, uključujući i preduzimanje odgovornosti za njihove postupke - rekao je portparol Stejt departmenta za "Glas Amerike" na makedonskom jeziku.

Predstavnik Evropske komisije, Maja Kocijanćić, juče je još jednom pozvala predsednika Ivanova da preispita svoju odluku o tome da mandat ne dodeli lideru nove parlamentarne većine Zoranu Zaevu.

- Kao što je i ranije poručivano iz EU, rezultati nedavnih parlamentarnih izbora moraju da se poštuju, da se okonča dugotrajna neizvesnost i vlada mora biti uspostavljena bez odlaganja na osnovu parlamentarne većine - rekla je Kocijančić za portal Meta.

Ona je podsetila na ranije zahteve visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, Federike Mogerini, komesara EU Johanesa Hana i Evropskog parlamenta da Ivanov preispita svoju odluku o mandataru.

- Mi ohrabrujemo predsednika da hitno preispita svoj stav. Sada očekujemo da svi politički lideri i institucije omoguće demokratski proces, što podrazumeva izbog predsednika parlamenta bez odlaganja - rekla je Kocijančić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija