• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.04.2017

18:14

PUTEVI I STRANPUTICE CRNE GORE: DF i Demos pozvali na raspisivanje referenduma o NATO!

Balkan

PUTEVI I STRANPUTICE CRNE GORE: DF i Demos pozvali na raspisivanje referenduma o NATO!

Podeli vest

Opozicioni Demokratski front i Demos u odvojenim saopštenjima poručili su danas da će odluka o priključenju Crne Gore NATO-u, koja bude doneta na krnjoj sednici parlamenta zakazanoj za 28. aprila na Cetinju, biti neligitimna i neobavezujuća

Iz DF-a su negirali da je taj politički savez odustao od organizovanja alternativnog referenduma na kojem bi se građani izjasnili o priključenju Crne Gore NATO-u i za 26. april su najavili održavanje alternativnog sabora na koji su pozvani i poslanici svih opozicionih stranaka.

Na tom saboru će, kako su saopštili, doneti obavezujuće odluke koje se tiču raspisivanja referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

Član Predsedništva Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, pozvao je poslanike Demokratske Crne Gore, Ure, Demosa i SNP-a da im se pridruže na velikom alternativnom saboru.

- DF će 26. aprila u Murini, simbolu stradanja Crne Gore od NATO agresije, organizovati alternativnu skupštinu kojoj će prisustvovati svi poslanici DF-a. Pozivamo poslanike Demokrata, Ure, Demosa i SNP-a da nam se pridruže.

Informer

Tamo ćemo doneti obavezujuće odluke koje se tiču raspisivanja referenduma. U ime Predsedništva DF-a javno poručujem liderima Demosa Miodragu Lekiću, SNP-a Srđanu Miliću, Demokrata Aleksi Bečiću, i Ure Dritanu Abazoviću, da ako se tog dana ne pojave na skupštini u Murini, taj njihov čin će značiti da su se svrstali na stranu krnje većinie i da su podržali odluku o članstvu u NATO”, poručio je Knežević, prenela je RTCG.

Odluka o članstvu Crne Gore u NATO za DF će biti neobavezujuća, poručio je i istovremeno upozorio međunarodnu zajednicu da ovakvo kršenje volje građana može destabilizovati prilike u državi.

Lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, rekao je da nema razloga da se ne organizuju referendum o članstvu Crne Gore u NATO i fer parlamentarni izbori.

- Nijedna odluka koju donese ovakav parlament ne može biti prihvatljiva- poručio je Medojević.

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, rekao je da ako ne bude referenduma, zakon koji će parlament u petak usvojiti biće “na klizavom terenu,” te da će ta istorijska nepravda biti ispravljena kad se promeni parlamentarna većina u Crnoj Gori. 

- To nije održivo na duge staze, jer ćemo uskoro imati nove parlamentarne izbore- istakao je Mandić.

Tanjug

Inače, DF je ranije danas najavio proteste za 28. aprila, ispred zgrade skupštine na Cetinju

Opređeljenje vrha vlasti da odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO bude donesena u krnjem parlamentu, nelegitimna je i sa višestrukim negativnim posledicama, smatraju u Demosu.

Referendum najdemokratskije, najlegalnije i najstabilnije rešenje, poručuju iz Demosa čiji je lider Miodrag Lekić.

Oni podsećaju da se Demos od početka zalaže da odluku o članstvu Crne Gore u NATO bude donesena na refrendumu kao demokratsko i do kraja legalno i stabilno rešenje.

- Posebno je sumnjivo da se takozvano odlučivanje o pristupanju Crne Gore u vojni savez NATO, i to namerno u mestu gde se ovih dana teže može stići, usvaja bez postignutih uslova i od međunarodnih partnera, imajući u vidu da proces ratifikacija nije okončan- kaže se u saopštenju Demosa.

Tanjug

Oni tvrde da nastala situacija baca senku i na međunarodne partnere iz NATO-a koji “ne samo da žmure nad profilom vlasti šire poznatoj po vezama sa organizovanim kriminalom, već ćuteći prate arogantno odbijanje crnogorskih vlasti zahteva demokratske javnosti za odlučivanje na referendumu”.

- Mi u Demosu, koji smo protiv stranih uticaja na volju crnogorskih građana, i to sa bilo koje strane oni dolazili, bilo sa istoka ili zapada, Rusije ili Amerike svejedno, uočavamo u ovoj mutnoj priči i jedan eklatantan paradoks savremene politike, pa i istorije- navode iz te partije.

Pojašnjavaju da se Rusija, država u kojoj referendumi nisu jači deo političke tradicije, iz svojih interesa, zalaže za referendum u Crnoj Gori. 

Kako navode iz Demosa, zapadne zemlje od kojih je Crna Gora mogla naučiti mnoge demokratske vrednosti, pa i onu da je referendum najviši oblik demokratije, neophodan kada se radi o odlukama od posebnog državno-narodnog interesa, da takve države, sada već vojni partneri Ðukanovićeve vlasti, nemo prate, što znači podržavaju, nedemokratski način odlučivanja u Crnoj Gori.

- Sve ovo baca veliku senku, na sada već operaciju uvođenja Crne Gore u NATO bez konsultovanja volje građana Crne Gore- ocenili su iz Demosa. 

Tanjug

Poručili su da, očekujući javni stav zapadnih partnera o nastaloj situaciji, Demos ostaje privržen svom programu u kome je jasno definisano da je referendum neophodan za odlučivanje o pristupanju vojnim savezima. 

Predsednik pokreta Otpor beznađu, Mladen Bojanić, pozvao je predsednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, da održi reč koju je dao tokom predsedničke kampanje 2013. i organizuje referendum o crnogorskom članstvu u NATO.

Bojanić je na pres konferenciji novinarima pustio izjave Vujanovića uoči predsedničkih izbora, kada je rekao da je bio i da će biti predsednik svih građana Crne Gore, te "da smo u obavezi da objasnimo građanima šta je NATO i da ih pripremimo za referendum". 

- Da se da agumentacija i za i protiv, i neka građani odluče da li će Crna Gora da bude član NATO ili ne- rekao je tada Vujanović.

STOLTENBERG NAJAVIO: Crna Gora u junu potpisuje pristupnicu u NATO!

Bojanić je, komentarišući izjavu Vujanovića, rekao da je predsednik Crne Gore bio prilično glasan za vreme kampanje.

- Ali vaše ćutanje danas na temu referenduma je glasnije nego 2013. godine. Član 53, stav 3, Ustava Crne Gore daje vam mogućnost da podnesete inicijativu za organizovanje referenduma. Ove vaše reči su vaša lična i moralna obaveza da se držite toga što ste obećavali - poručio je Bojanić.

CRNA GORA JE ZA MOSKVU NEPRIJATELJSKA ZEMLJA: Ruse savetuju da je zaobiđu u širokom luku!

MIP RUSIJE: Crna gora je NASILNO uvučena u NATO, to je protiv interesa čitave Evrope!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mira vucinic

pre 6 godina

pevaj pevaj golube beli i jedi burek.strajkovao gladju a burek mu dodavali krisom.to je mandic vojvoda od crnu goru.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija