• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: In4s

25.04.2017

11:20

HRVATI BI DA CRNOJ GORI OTMU JADRAN: Tvrde da je on njihovo vlasništvo!

Balkan

HRVATI BI DA CRNOJ GORI OTMU JADRAN: Tvrde da je on njihovo vlasništvo!

Podeli vest

Višednevno krstarenje školskog broda Jadran koji je juče ujutro trebao da iz Tivta isplovi sa studentima kotorskog Pomorskog fakulteta za Veneciju otkazano je zvanično iz tehničkih, a stvarno iz političkih razloga. Pripadnici Vojske CG i građani Titva ovaj potez doživeli su kao šamar i blamažu države i VCG

U Hrvatskoj je minulih dana intenziviran medijski pritisak da se školski brod Mornarice VCG preda ovoj državi, a protekle sedmice je delegacija hrvatske vojske boravila u radnoj poseti Generalštabu VCG tokom koje se raspravljalo o ovom pitanju.

- Ostane li ŠB Jadran, kao biser hrvatske brodogradnje pod tuđom zastavom, biće to još jedan udarac hrvatskoj pomorskoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svetu - saopštili su bivši komandanti Jadrana pozivajući predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da nastave aktivnosti na vraćanju otetog hrvatskog broda iz Crne Gore.

CRNA GORA JE ZA MOSKVU NEPRIJATELJSKA ZEMLJA: Ruse savetuju da je zaobiđu u širokom luku!

U hrvatskoj javnosti poslednjih godina plasiraju se teze da je JNA nakon izbijanja građanskog rata u Hrvatskoj 1991. Jadran otela iz Splita i odvela ga u Boku. 

Oni smatraju da je Split zadnja matična luka broda i da on mora da pripadne Hrvatskoj sukcesijom vojne imovine bivše SFRJ. 

Iako crnogorska strana zvanično ćuti, Hrvatska želi da aktuelizuje pitanje Jadrana, uporedo sa rešavanjem pitanja razgraničenja na Prevlaci. 

MIP RUSIJE: Crna gora je NASILNO uvučena u NATO, to je protiv interesa čitave Evrope!

I bivši predsednik Hrvatske, Ivo Josipović tokom posete Crnoj Gori 2013. godine istakao da je došlo vreme da se reši pitanje sukcesije vojne imovine, a slične poruke čule su se ovih dana i sa zvaničnih adresa u Zagrebu.

Školski brod Jadran, na kome je upravo obavljen generalni remont, vredan 1,7 miliona evra trebalo je da isplovi sa kotorskom studentima i boravi na krstarenju na ruti Tivat-Venecija-Koper-Kotor do 3. maja.

Ispraćaj Jadrana bio je pompezno planiran. U tivatski zaliv je tim povodom uplovila Raketna fregata 34, ispraćaju broda trebalo je da prisustvuje i ministar odbrane CG Predrag Bošković sa saradnicima, a bio je angažovan i vojni helikopter koji je isplovljavanje trebalo da snima za potrebe propagandnog spota.

CILJ JE SRBIJA, RS I OSLOBOĐENA CRNA GORA U JEDNOJ DRŽAVI: Miša Đurković: Srpsko pitanje nije rešeno!

Umesto svega toga, Jadran je isplovio, nakratko razvio zastavu, a pripadnici Vojske i Mornarice koji su došli sa fregatom, sa tivatskog šetališta Pine vratili su se na brod. Kako saznajemo čuveni jedrenjak verovatno će narednih dana biti u Bijeloj umesto u Tivtu koji mu je matična luka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBA SRBIN

pre 6 godina

CRNOGORSKE PODREPNE NATO VAŠKE ZASLUŽILE SU SVAKU VRSTU ŠIKANIRANJA, A POGOTOVO KAD IH USTAŠE ŠIKANIRAJU!!!! TAKO IM I TREBA!!!

BorisDe

pre 6 godina

Razgovarao sam sad sa prijateljem Slovencem i kaže, da je Istra u stvari Slovenija i da su to Hrvati njima ukrali baš kao i vino "Teran", "Kranjsku" kobasicu itd. Zna se ko krade i sa kojim zločinačkim fašistićkim umovima su povezani.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija