• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtrs

25.04.2017

16:15

IZRAEL TRAŽI OD BIH NEKRETNINE VREDNE TRI MILIJARDE EVRA: To je imovina koju su nacisti oteli Jevrejima!

Balkan

IZRAEL TRAŽI OD BIH NEKRETNINE VREDNE TRI MILIJARDE EVRA: To je imovina koju su nacisti oteli Jevrejima!

Podeli vest

Bosna i Hercegovina i Poljska jedine su dve evropske zemlje koje nisu napravile nijedan korak kako bi obeštetile Jevreje i vratile im imovinu oduzetu tokom Holokausta, navodi se u studiji objavljenoj u Izraelu.

U studiji pod nazivom "Povrat nepokretne imovine tokom Holokausta" (The Holocaust /Shoah/ Immovable Property Restitution Study) analizirano je jesu li bivše komunističke zemlje Istočne Evrope provele Terezinsku deklaraciju iz 2009. koju je potpisalo 46 zemalja, a koja se odnosi na povrat imovine, piše Tajms of Izrael.

- Više od 70 godina nakon Holokausta značajan dio nepokretne imovine koja je oduzeta Jevrejima nije vraćena - navodi se u studiji koja je objavljena na Dan sjećanja na Holokaust.

Posebna kritika upućena je BiH i Poljskoj koje, za razliku od drugih zemalja potpisnica Terezinske deklaracije, nisu čak niti donele zakone o ovom pitanju.

EFRAIM ZUROF POVODOM FILMA O JASENOVCU: Ustaška histerija i dalje vlada Hrvatskom!

Jakob Finci, predsednik Jevrejske zajednice BiH, kazao je tad za Faktor da je pred Drugi svetski rat u BiH živelo oko 14.000 Jevreja koji su većinom izgubili i život i svoju imovinu.

- U BiH je živelo oko 14.000 Jevreja 1941. Ako je svaka jevrejska familija imala najmanje jedan stan ili kuću, to je oko 4.000 stambenih objekata. S druge strane, veći dio tih Jevreja je imao neki biznis, imalo je svoje radnje ili proizvodne pogone. Sve je to konfiskovano. Ako se počne na tome ozbiljno raditi, onda ćemo morati početi i ozbiljno računati. Ukupna procena vrijednosti imovine koja je nacionalizovana u BiH je između deset milijardi i 15 milijardi evra. Ako je 20 posto te imovine jevrejsko, onda su tri milijarde evra neka razumna cifra - kazao je Finci za Faktor koji je tom prilikom istakao da je većina zgrada od Večne vatre do Marijinog dvora bila u vlasništvu Jevreja.

ŠOK ZA USTAŠE! Hrvatskoj iz Amerike stigla TUŽBA ŽRTAVA USTAŠKOG REŽIMA kojom se traži 3,5 MILIJARDI DOLARA!

U Poljskoj je procentualno ubijeno najviše Jevreja u Evropi. Šest miliona Jevreja ubijeno je tokom Holokausta uoči i tokom Drugoga svetskog rata. Tri miliona Jevreja ili oko 90 posto Jevrejske populacije ubijeno je nacističkim logorima u Poljskoj, navodi se, između ostalog u studiji.

U Terezinskoj deklaraciji se, između ostalog, navodi da bi se imovina, koja je oduzeta od Jevreja tokom i nakon Drugoga svetskog rata, trebala dati prežvelima ili se koristiti za obrazovanje današnjih generacija o Holokaustu.

Ovo pitanje postavili su iz Izraelskog saveta za spoljne odnose i srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću tokom njegovog boravka u Jerusalemu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SUHOI

pre 6 godina

hajde JANJIČARI što se širite po tudjoj imovini VRATITE JE !!!!!

Sasa

pre 6 godina

Ako.jevreji traze morace da muse im daju...koliko to cudno zvucilo oni ih odrzavaju u zivot...vatikan sa jedne strane...amerika i evropa koja je.ustvari jevreska kolonia...od.banaka do medije

Mara

pre 6 godina

Mislim da su jevreji preterali u trgovini,sad trguju svojim mrtvima,nijedan narod osim nemaca, ne treba da im daje ratnu odstetu jer ih je samo Hitler ubijao a svi drugi narodi zeleli da ih zastite.U ratu je cela Evropa porusena i milioni drugih izgubilo zivote,pa niko ne trazi materijalnu odstetu od nemacke ni za porusene kuce ni za nakit ni za ostecenu garderobu.....Oni su zivote izgubili na najsvirepiji nacin,i to je najtragicniji gubitak koji se ne moze nadoknaditi,sve ostalo je sporedno i nevazno,a sve ovo sto vi sada radite je trgovina mrtvim ljudima.Bas necasno prema zrtvama.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija