• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

28.04.2017

21:12

RUSKI EPIDEMIOLOZI UPOZORILI: Ne letujte  u Crnoj Gori, more je prepuno FEKALIJA!

Balkan

RUSKI EPIDEMIOLOZI UPOZORILI: Ne letujte u Crnoj Gori, more je prepuno FEKALIJA!

Podeli vest

U Crnoj Gori se kanalizacija izliva direktno u more, zbog čega tamo hara opasni stomačni rotavirus, koji izaziva teške crevne infekcije, tvrde ruski epidemiolozi, a prenose moskovski mediji

Ruski epidemiolozi upozorili su svoje građane da nipošto ne letuju u Crnoj Gori jer se u ovoj zemlji fekalije iz kanalizacije izlivaju direktno u more! Zbog toga, kako kažu, u Crnoj Gori hara epidemija opasnog rotavirusa, koji izaziva teške crevne infekcije.
Kako saznajemo, navodi epidemiologa trebalo bi narednih dana da dobiju zvaničnu potvrdu i u Kremlju, koji će još jednom savetovati Ruse da u širokom luku zaobilaze Crnu Goru.

Smrdljivo more

U Kotoru, Budvi i oko elitnih hotela u Bečićima svuda se oseća smrad fekalija

Izveštaj ruskih epidemiologa

Prema tvrdnjama ruskih epidemiologa, Crna Gora nema savremenu infrastrukturu i kanalizaciju, zbog čega se morska voda pretvorila u leglo opasnih bakterija i virusnih infekcija kojima se zarazi na stotine turista koji dođu na primorje!

- U Crnoj Gori hara epidemija opasnog rotavirusa, ozbiljne stomačne infekcije. Nju izazivaju fekalije iz kanalizacije koje se ulivaju direktno u more, zbog čega je i pijaća voda neispravna i neispitana. Kanalizacioni sistemi u Crnoj Gori su zastareli, predviđeni samo za lokalno stanovništvo, a ne i za turiste. Šetajući obalom Budve, ali i starim gradom u Kotoru možete svojim očima videti izliv kanalizacije u more i osetiti smrad koji narušava lepotu okolne prirode. Oko Zavale noću se baca otpad, a oko elitnih hotela u Bečićima oseća se smrad fekalija. Zaposleni uspevaju da ih očiste, ali virusi ostaju - upozoravaju ruski epidemiolozi i dodaju:

PUTINOV NJET! Rusija zabranila uvoz crnogorskih vina!

printscreen

Epidemija potvrđena 2008. u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore još 2008. upozorio je da su takozvani noro i rota virusi najverovatniji uzročnici stomačnih tegoba velikog broja građana i turista. Institut je tada do takvih zaključaka došao na osnovu kliničke slike većine od 1.225 registrovanih obolelih, ali je u nedostatku adekvatne laboratorijske opreme pozvao stručnjake Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da dođu u Crnu Goru i pomognu u dijagnostici.

- I pored velikog broja turista koji dođe u njihovu zemlju, Crnogorci uporno pokušavaju da sakriju epidemiloško stanje u svojoj zemlji i činjenicu da se veliki broj turista razboli kada dođe na njihovo more. Vrhunac se javlja u julu i avgustu. Bolest je opasna i ostavlja ozbiljne posledice. Traje tri do pet dana sa visokom temperaturom, obilnim dijarejama i vrtoglavicama i najčešća je kod dece.

Nije tajna da su mnogi turisti u Crnoj Gori oboleli od rotavirusa, koji izaziva povraćanje, dijareju i dehidrataciju
dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

Da izlivanje otpada i raznih fekalija na Crnogorskom primorju može biti kobno po zdravlje turista, upozoravaju i naši stručnjaci! Epidemiolog dr Bratislav Tiodorović potvrdio je da su u većini primorskih mesta u Crnoj Gori česta pojava razne virusne i bakterijske infekcije upravo zbog neadekvatne higijene i zagađene vode.

SASTANAK PUTINA I TRAMPA KRAJEM MAJA: Slovenci bi da to bude kod njih!

Tanjug

Sankcije Rusije Crnoj Gori

* Zabrana uvoza govedine, svinjetine i mesnih prerađevina
* Zabrana uvoza ribe i plodova mora
* Zabrana uvoza mleka, sireva i mlečnih proizvoda
* Zabrana uvoza crnogorskog vina
* Zabrana uvoza voća, povrća i orašastih plodova

- Poznato je da se mnogi kanalizacioni sistemi izlivaju u more, naročito u zalivima. Turisti koji pokupe neku od zaraza uglavnom imaju simptome poput visoke temperature, povraćanja, dijareje. Naročito opasno može biti ukoliko se oboleli izlaže suncu i kupanju u moru, jer može doći do dehidriranja - objašnjava dr Tiodorović.

Ozbiljne posledice

Sa njim je saglasan i direktor Infektivne klinike u Nišu dr Žarko Ranković. On upozorava da more puno fekalija najčešće izaziva salmonelu i rotavirus.
- U tom slučaju dolazi do mučnina, povraćanja, dijareje, jakih bolova u trbuhu, a starije osobe i deca često mogu i da dehidriraju. Zato je obavezno u slučaju ovih simptoma odmah se javiti lekaru, koji će proceniti koliko je infekcija opasna. Zato turisti u Crnoj Gori obavezno treba da piju samo flaširanu vodu i kupaju se na plažama gde je otvoreno more kako bi izbegli prljavštinu i moguća trovanja - naglašava dr Ranković.

Crnogorci: Vodu kontrolišemo na sedam dana

U JP "Morsko dobro", koje u Crnoj Gori kontroliše kvalitet vode, tvrde za Informer da je ona vrhunskog kvaliteta i da u sezoni analize rade na svakih sedam dana.
- U Crnoj Gori postoji 400 uređenih kupališta na kojima se redovnim monitoringom proverava kvalitet vode. Proveru radi Biološki institut u Kotoru, i to svakih sedam dana tokom cele sezone, odnosno od početka maja do kraja oktobra. Te provere pokazuju da je čak 96 odsto vode u potpunosti ispravno, od čega je čak 90 odsto prve kategorije - objasnio nam je direktor JP "Morsko dobro" Predrag Jelušić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZEMUNAC

pre 6 godina

par godina sam letovao u Bjeloj i tačno je da se fekalije izlivaju jer nemaju nijedanu septičku jamu da bi kamioni odneli fekalije iz nje, to se radi u grčkoj.

oko

pre 6 godina

Rusi su u pravu,tamna planina je puna fekalnih konvertita.

Jevgenij zvani Ženja

pre 6 godina

Ma,eeeeeeeeee!Nešto mislim,a da to nema veze sa pristupanjem Crne Gore Nato savezu?'Oće taj rotavirus u zemlje koje su se usudile da ne slušaju Moskvu.

Milan V

pre 6 godina

Da, smatram da su u pravu! Konkretno već duže vreme osećam bolove u polnom organu za Crnu goru i njihovo more, nadam se da nije nešto ozbilno!

No name

pre 6 godina

Crna Gora je fekalna a ne ekoloska drzava. Fekalije u moru a vala i na kopnu. Prljavo svuda a u poslednje vreme posebno.

Gvido Prikaza

pre 6 godina

Nijesmo mi od juce! Djevojke iz CG nijesu za izvoz u Rusiji zbog sankcije, joj sto mi CG jako glupi, odje ja opet u moje brdjo da cuvam stoku kao moji prjeci.

SARA

pre 6 godina

NISAM BILA 15 HODINA U C.G A SADA SIGURNO NE SLEDECIH 150 GOD.\nNE NE A NADAM SE DA MNOGIVSRBI NEIDU TAMO.\nRUSI SU OBJAVILI SLI TO JE ISTINA.\n\n

Megi

pre 6 godina

To nije nista novo, decenijama turisti plivaju pored fekalija, a deca se razboljevaju. Ja godinama ne idem u CG, niti cu. O mestanima da ne govorim, mrzi ih sto su zivi.

vev

pre 6 godina

Tacno je da je voda bila zagadjena jo od 1990-ih. Kolektivno smo isli na CG more i posle 2.dana deca a i odrasli su dobijali visoku temperaturu, dijareju, bolove u stomaku, a vreme je bilo tako pa nam je to bio jedini izbor. Od mestanina smo saznali da se razboljevamo od zagadjene morske vode, dovoljno da malo progutate, a to se desava i zato oni samo pecaju, niko se ne kupa, suncaju se i tusiraju! I tada je bilo prljavo,uz hranu smo obavezno pili kokoa kolu, pa nije bilo broblrma, jer ona izgricka sve, to nam je bio spas i mineralna voda. Zaista sve zagadjeno, ali ovi iz EU to ne znaju, pa dodju. Zelim im lep provod kao i nas sto je bio. Nikad vise me CG, nece videti, a nije 16.godina!

Siniša Škarica

pre 6 godina

Na vračaru i Savskom vencufekalije se šetaju ulicama

Miriam

pre 6 godina

Da, nista novo , nazalost...deca se vracaju kuci sa infekcijama usiju,stomaka,i drugim Simptomima, uprkos risiku i svim neprijatnostima kojima ste dole izlozeni, Srbi i dalje letuju u toj politik i ekologi total pokvarenoj zemlji...ili bolje reci evropskoj provinciji koja samo sluzi kao satelit u borbi protiv Srba... Ali zato po kod naivnih Srba u Srbiji Crnogorci i njihovi klanovi i dalje vladaju...üa ko se ubija izmedju sebe brutalno nego dosljacke mafije...i ne samo iz Crne gore... Srbi koji odlaze fole da letuju treba da placaju porez drzavi Srbiji na to...

Trtmrt

pre 6 godina

Haha. Nije smetalo Rusima da kupuju kuce vile stanove i kupaju se u moru u C G, a od ulaska u NATO se odjednom sve uprljali

Ljubo

pre 6 godina

Generalno ,....zar ima vecih fekalija od ljudskog roda sto hoda ...

Kemp

pre 6 godina

... Prošle godine sam bio u Sutomoru, zaista je poražavajuća činjenica da onako vidno fekalije ulaze u more....

Turista

pre 6 godina

Budva grad sponzorusa,pevaljki i krimisa.Tamo niko normalan i ne ide na letovanje,jer sami neprilika moze imati.Od zalutalog metka u obracunu kriminalaca,do trovanja hranom.

nepoznati

pre 6 godina

Narocito je poznata Boka po tome zato sto je zaliv.Sve otpadne vode se tu ispustaju,najveci broj obolelih od meningitisa se upravo tu zarazio.\nGodinama letujem sa porodicom u Grckoj i ne vidim ni jedan jedini razlog da to promenim.\n

sasapg

pre 6 godina

Haha ovo je cirkus. Sto je sledece, ne idite u CG vazemaljci da vas ne otmu. Daleko od toga da smo ekoloska drzava, takodje i da smo cisti, ali ovo su nebuloze. Ko ce da dodje, dobrodosao je, a ko nece, paa, srecan mu put. Vi sto be dolazite 10-15g, niste nista propustili, a ni mi nismo na gubitku...

Sasa

pre 6 godina

Trideset godina letujem u zalivu i nikada se niko od članova moje porodice nije razboleo.

Ustaša sa Široka Brijega

pre 6 godina

A vi S(v)rbi idite kod vaših genetskih očeva, Turaka, ili bi ste kod vaših prevaranta Grka.

Srb

pre 6 godina

Bolje kod iskrenih prevaranata nego kod ne iskrenih prijatelja.A sto se tice fekalija,ako je neko bio u Budvi zna da se na sred plaze izliva kanalizacija iz celog grada

Zoki

pre 6 godina

A gde da pustaju fekalije ako ne u more?Jedino resenje im je da kanalizacionu mrezu usaglase sa NATO standardima i da postave filtere,tako kada turista pliva da mu ne ulazi govno direktno u usta vec da mu udje razblazeno morsko govanjce u usta.A posle tako socnog kupanja turista treba da zalije prethodni obrok cuvenim crnogorskim vinom Plantaze koje je toliko dobro koliko im je i more cisto.Pitam se samo koji jos normalan Srbin ide na to divno crnogorsko more?

Jo

pre 6 godina

Ljubomora i kompleksi su cudo....nama je dosta da nam dolaze talijani....nemci....francuzi....britanci....hrvati.....sezona nam je rasprodata...a vi.....putuj igumane i nikad vise ne dolazi....idite da se suncate tamo gde vas greje svetlost bombi koje padaju okolo....ajde sad macane objavi ako si novinar......

rastko

pre 6 godina

KOja ste vi djubrad, nikad vise sa Srbijom i srbima.

Bora

pre 6 godina

Od Srbije i Srba,vi koji se zovete Crnogorcima,ste imali samo korist.Veliki broj vasih oceva se skolovao i obrazovao u Srbiji.Veliki broj vasih sunarodnika su bili nazovi direktori i rukovodioci u Beogradu i po celoj Srbiji.U raspadu Jugoslavije ti vasi Crnogorci su bili dominantni u pravljenju haosa Srbima.Da vas podsetim da je Milo,vas ideolog i Bog, bio vodeci kadar iz Crne Gore u raspadu Jugoslavije.Iz Crne Gore su i Milosevic i Marovic i mnogi drugi koji su nama Srbima zagorcali zivot.Vi sto se zovete Crnogorcima, ste toliko zagorcali zivot nama Srbima da nema sanse da ikada vise budemo u dobrim odnosima.Srecno vam bilo u toj vasoj nazovi drzavi.

Ljube

pre 6 godina

Šta bre bili direktori? Pa i dan danas crnogorci drže funkcije, njihovi kriminalci "rade" u Srbiji, ništa nam lepo od njih nije došlo ...

momir mosa

pre 6 godina

zagrebimo dublje i iskrenije.zalosno i smijesno kako velika a krnja rusija roni suze.nisu je uspjeli preko svojih tkz. tajkuna hostaplera poklopiti lovom pa tkz. drzavnim udarom.na sta spada kuca nekad velikog i mocnog SSSR majku ti boziju.

mile

pre 6 godina

uvek je smrdelo u crnoj gori i pre 25 godina od tada nisam bio, niti cu ikada vise da odem, svake godine grcka pun pansion uzivanje u lepom i cistom moru

Ivan

pre 6 godina

Neka pricaju sta hoce,ja cu i ove kao i svake god odvojiti pored stranog aranzmana i 7 dana u Bokokotorskom zalivu,svaku god pred sezonu ista prica,a kad dodjes dole nemoze da se prodje od Rusa i nasih ljudi\n

zoran miljkovic

pre 6 godina

ШТА ЋЕ ЈАДНИ РУСИ, само да кокодачу,те немојте ово те оно,где је та ГРМЉАВИНА њиховог ЦАРА,ућутка га Трамп за пет минута.Лудаци гледају и не виде да су јадни Руси на коленима,комунисти су то,увек виде наопако.НЕКА РУСИ БРИНУ СВОЈУ БРИГУ.

bosanac2

pre 6 godina

ja koje sranje da c.gora nije pristupila natu ova prica nebi ni postojala

Dr

pre 6 godina

To je odavno poznato. Moja deca su 2005. godine, u Becicima, 7 dana propatila od te fekalne vode. Najstrasnije od svega je sto se svi lekari, u Domu zdravlja Budva prave ludima, mada znaju o cemu se radi. Po sistemu: Cudno, pa sta je ovo. Posle toga, nikada vise nismo otisli na more u tu "ekolosku drzavu".

Ana

pre 6 godina

Igalo prednjaci u fekalnim plazama zadnjh pedeset godina.

Moravac

pre 6 godina

Crna Gora je inace puna fekalija, znam licno sam video.

Ljube

pre 6 godina

Nije to ništa novo, zna se to odavno. Ja sam još 80-tih išao redovno u Bečiće zbog male dece i redovna je pojava bila da vetar nanese fekalije na obalu. Sa letovanjem u CG sam završio početkom 90-tih zbog bezobrazluka i neljubaznosti. Bio sam u Petrovcu službeno 2004. i uverio se da je još gore nego ranije tako da je za mene CG kao destinacija obrisna sa karte.

Lekso Sajčić

pre 6 godina

Kad bi bili ljudi pa stvarno Neee dolazili u CG.A i to Rusko smeće sa vama!!!Prljaviih ljudi i turista nema od Srbijanaca i Rusa..

maja

pre 6 godina

Ne kaže se Srbijanaca nego Srba. Ovi što ti pišu, pišu o ekološkim problemima ( ne znam da li je tačno) a ti nacionalistički. Nije fer, braćo Crnogorci.

CADILLAC

pre 6 godina

A kakva su iskustva sa divnom pescanom plazom na Plavim horizontima , kod Radovica.....?...- Bio sam 2013 -e....bilo je cisto.....-

sasa stankocic

pre 6 godina

Odavno su se fekalije nagomilale Crnom Gorom i nije čudo što "Rota" virus hara njome. Oni koji su zaduženi za njegovo iskorenjavanje tvrde da je to u CG nemoguće, prvenstveno jer se svakim dano sve više fekalija nagomilava njenim obalama. Bolje da je vlada CG uložila pare u jedan ogroman sistem za prečišćavanje odpadnih voda, a ne da ulaže pare za ulazak u NATO. Sada je gotovo, rusi su im okrenuli leđa i vrše direktnu antipropagandu o turističkim vrednostima CG, a to je kao da im je netko gurnuo ruku u džep. a to boli !

Maki

pre 6 godina

Letovali 2014 u Tivtu,cerkica 8 meseci imala...Drugi dan rota virus,proliv,temp,povracanje...uzas,preselo mi more...7 dana smo se mucili...posle toga smo isli u Sokobanju dve godine.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija