• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

29.04.2017

16:47

FUNKCIONER STEJT DEPARTMENTA DONOSI ULTIMATUM U SKOPLJE: Sastaje se sa političkim liderima, traži formiranje vlade!

Balkan

FUNKCIONER STEJT DEPARTMENTA DONOSI ULTIMATUM U SKOPLJE: Sastaje se sa političkim liderima, traži formiranje vlade!

Podeli vest

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji sutra će doputovati u dvodnevnu posetu Skoplju, gde će se sresti sa liderima političkih partija, šefom države Đorđem Ivanovim i novim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, saopštila je danas američka ambasada u Skoplju

Ivanov je bio ranije odbio da  se sretne sa Jiem, jer, kako je bilo objašnjeno, ima ugovorene obaveze, ali je danas iz Kabineta predsednika saopšteno da je zbog novnastale stuacije otkazao ranije ugovrene obaveze, pe će moći da se sastane sa zamenikom pomoćnika državnog sekretra SAD. 

Prema američkoj ambasadi, Hojt Brajan Ji će se tokom posete Makedoniji 30. aprila i 1. maja sresti sa šefom države Ivanovim, predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, liderima VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevom, DUI Alijem Ahmetijem, Besa Biljalom Kasamijem, funcionerom Alijanse za Albance Veselom Mehmedijem i liderom DPA Menduhom Tačijem.

Na tim sastancima će se razgovarati o statusu formiranja nove makedonske vlade, odnosima Makedonije i SAD i reformama potrebnim da za evroatlentske integracije, saopštila je američka ambasada u Skoplju.

Poseta Hot Jia je najavljena ranije, ali funkcioner američkog Stejt departmenta u Makedoniju dolazi samo nekoliko dana nakon nasilnih protesta pristalica VMRO DPMNE, tokom kojih su povredjeni poslanici nove parlamentarne većine u Sobranju, medju kojima kadidat za premiera Zoran Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Nasilje je izbilo kada su demonstranti upali u Sobranja nezadovoljni time što je parlamentarna većina uz ometanje poslanika VMRO SPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsednika skupštine.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju ga Rusija i predsednik Makedonije Djordje Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE.

SAD, EU, OEBS i NATO najoštrije su osudili navodni organizovani napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti su obezbedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 6 godina

Izbacite tog olosa i marionetu Sorosevog i Rotsildovog robovlasnickog udruzenja iz  Makedonije,sta on trazi i kome ce da ispira mozak.\n

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija