• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.05.2017

14:19

IVANOV ODBRUSIO AMERIKANCU: Makedonija neće formirati vladu po platformi iz Tirane!

Balkan

IVANOV ODBRUSIO AMERIKANCU: Makedonija neće formirati vladu po platformi iz Tirane!

Podeli vest

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov danas je, na sastanku sa funkcionerom američkog Stejt dipartmenta Hojtom Brajanom Jiem, rekao da platforma iz Tirane ne može biti osnov za formiranje makedonske vlade i zatražio da SAD pomognu parlamentarnoj većini da dobije mandat za sastav nove vlade

- Platforma iz Tirane ne može da bude uslov niti osnova za formiranje Vlade Republike Makedonije - poručio je Ivanov zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu makedonskog predsednika napominje se da je Ivanov zatražio od Jia da SAD, kao strateški partner Makedonije, pomognu u uklanjanju prepreka i omogućavanju parlamentarnoj većini da dobije mandat za sastav nove vlade.

Ivanov je funkcioneru američkog Stejt dipartmenta kazao da "presedani kojima se uvodi praksa da nelegalno postaje legalno, potkopavaju osnovne demokratske principe".

Tanjug

Naglašava se da je makedonski predsednik zatražio od lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da ispuni ono što je javno rekao da će, zajedno sa "koalicionim partnerima, doći i obezbediti garancije za jačanje unitarnosti i da će sve biti u skladu s Ustavom Republike Makedonije".

U saopštenju stoji da je na sastanku razmatrana novonastala politička situacija i mogućnosti za njeno prevazilaženje u skladu sa makedonskim ustavom i zakonima.

Ivanov je tokom sastanka osudio političko i fizičko nasilje u Makedoniji i kazao da rešenja moraju da se traže jedino putem dijaloga.

Ji je danas nastavio dvodnevnu posetu Skoplju, a nakon Ivanova treba da se sastane i sa predsedavajućim Sobranja čiji je izbor osporen Talatom Džaferijem, i liderima VMRO-DPMNE i SDSM, Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, Ji će nakon razgovora sa zvaničnicima imati i sastanke sa predstavnicima nevladinog sektora.

Prethodno je sinoć razgovarao sa liderima četiri stranke Albanaca u Makedoniji, uključujući DUI čiji su poslanici zajedno sa predstavnicima Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju u četvrtak uveče spornim glasanjem izabrali novog predsedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog upale u Sobranje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
joeband

pre 6 godina

Ujedinjenje svih slovena evrope je jedini i pravi put. Shvaticemo to mozda jednog dana ako ne onda...\n

makedonka

pre 6 godina

Po kojoj to Platformi napravishe vladu 2001 s teroristima s planine i sav ovaj period delili vlast s njima i pricali na albanski u parlamenti ti isti pratenici -placenici - teroristi el borci za prava el vashi dezerteri :P vi ste ih obucavali bre braco slbi - nazovite ih kako ocete sad - Ohridski, Przinski , Kumanovski, Platformski dogovor itd jel :P Ti su im isti "posrednici" i tad i sad "pomagali" da se mirno dogovore jer jelte osudjuju svaku vrstu nasilje :( i razvlacili pite 2 godine da bi do ovo doshlo - a i vama bogami "pomognushe" Domindjeeenjaaa :)

Sasa

pre 6 godina

Sto.nije.naveo.da kada bi trebao.neku platformu da primeni podpise...to bi trebala.Beograksa da bude...bolje bi bilo za njega da bude Predesnik buduce pokrajine Srbije nego buduci nista u velikoj...mislim.da je.vreme.da se vratite bracama...amerika.nato.eu...su isplanirali to.sve...od noh sigurno.nece nista dobro.niti podrsku dobiti...od vucica od srpskog naroda.bi...

DEDA RAKA

pre 6 godina

Gde bre reče Amerikancu da ne može kako on želi, šta ti bi! Znaš li ti da je on SS (svetski siledžija) ! Jadna albanska manjina sad ne može da vlada a obećali im ! Sad Arnauti neće da vas prime u Veliku albaniju !

Srba

pre 6 godina

A dobar je i taj AMERIKANAC " Hojt Brajan Ji " - gde ga nadjose samo. Coveku su verovatno u avionu dok je putovao za Skopje izdiktirali sta ce podrzati i sta ce reci - satl diplomatija kao i obicno - FUJJJ. Braco MAKEDONCI uradite sve da SRUSITE Tiransku platformu - NE DAJTE SE.

badza

pre 6 godina

Koja braća,koji makedonci.Sva ta naša "braća",braća makedonci,braća crnogorci,braća francuzi,su nam zabili nož u leđa i to do balčaka.Ne zanosite se.Nema brata dok ne rodi majka.

LEKI

pre 6 godina

RADIO SLOBODNA EVROPA javlja na makedonskom jeziku ??? nema vise slobodnog radija niti slobodne Evrope !!! američki FAŠIZAM uzjahao EVROPU !!!!

asid

pre 6 godina

Ivanov greši ako misli da će dobiti mnogo vremena za akciju jer posle ovoga zna se šta sledi a onda će nelegalno i protivustavno ustoličeni predsednik Sobranja dati mandat Zaevu a naredno delovanje sasvim ja lako zaključiti, zato Ivanov treba po hitnom postupku da raspusti Sobranje i raspiše parlamentarne izbore dok još nije kasno!

vev

pre 6 godina

1. Zasto su se oni odcepljivali od SRJ, sta je njima falilo? Kiro hteo da bude glavni, pa ajde da se odcepimo i mi. A sada svi odcepljeni dolaze,a mnogi mirno zive u Srbiji, kako im sad to ne smeta? 2.-ustupanje teritorije i vazdusnogg prosrtora, kada smo bombardovani 1999! 3. Priznali tzv. Kosovo republ. 4. Glasala da tzv, Kosovo rep. udje u UNESKO! Pa braco draga, kada se odcepistte i proglasiste Republiku makedoniju, Srbija vas tako oslovljava i priznaje-umesto BJRM, time smo se zamerili Grcima , zato sto ne mislimo sta radimo, sada da se to povuce i vrati naziv BJRM, kako i treba To smo uradili posle svega, bre batko sad ne znas gde ces, pa kod brace siptari, sto ih podrzavaste!

Nenad

pre 6 godina

Uzalud ti trud Ivanov. Albanci ce napokon biti ravnopravni sa Makedoncima.Dosta je tiranije Makedonaca.

Alex

pre 6 godina

Amerikanci hoce da pod hitno ubace siptare u makedonski politicki proces odlucivanja tako da mogu da sabotiraju buduci ruski gasovod koji treba da preko Turske da ide kroz Makedoniju pa i Srbiju. Znaju da ne mogu verovati Makedoncima da to sabotiraju i na kraju zasto bi? ovaj gasovod bi Makedoniji doneo milijarde evra svake godine cistog profita... Amerikancima nikako ne odgovara da Rusi naprave jos jedan krak preko juga. Unistili su juzni tok tako sto su naredili bugarima da ga sabotiraju, a sada pokusavaju svoje verne pse da ubace u sistem odlucivanja u Makedoniji tako da oni sutra to isto mogu da sabotiraju i naude pre svega interesima Rusija, pa i Makdonije koja bi od toga imala ogroman profit. Zato oni guraju siptare tamo. A Koliko ce biti jaki makedonci da im se odupru to je skoro nemoguce jer ce siptari ako i treba ici u rat a makedonija bi se mogla raspasti na nekoliko delova sto ce na kraju i da se desi....Nisu hteli sa Srbima eto vam sada...

zagor

pre 6 godina

Dabogda mu bila zadnja poseta,majku im americku,zlobnu!!!!!\n

branko1

pre 6 godina

Bravo predsedniče Ivanov.Nemoj da dozvoliš da ti Šiptari I onaj klovn od američkog predsednika Tramp, kroje sudbinu I uništava tvoj narod.On jadan I ne zna gde je Makedonija,ali hoće nešto da arbritrira.Kao I svi američki predsednici-budala

ADA

pre 6 godina

vecinska vlada koja je pobjedila i koja ima vecinu neka vlada a ne kako oce srbija i rusija

Radovan

pre 6 godina

Amerikanci su definitivno izludeli ?Pa oni midle da du svi ostali idioti i moraju slepo njih da slussju?????Krimonslci

Juznoprugas

pre 6 godina

Ako bukne veci ratni pozar u BJRM?Srbija mora da lobira kod Gruevskog i Ivanova da pozove Rusku i Srpsku vojsku da udju u BJRM(to im je jedina sansa da sacuvaju vlast)!Onda i mi mozemo da delimo BJRM.Imacemo mozda istrorijsku sansu da povratimo Kumanovo i Skoplje da udju ponovo u sastav Srbije i da se ponovo spojimo sa Grckom.Skoplje kao vece ekonomsko trziste i medjunarodni aerodrom+ autoput,pruga za Solun+razne fabrike,rafinerija OKTA i ostale grane zivota poput sporta i.t.d.Itekako bi znacilo da udju u sastav Srbije!Zar da dozvolimo da se Bugari i siptari spoje pa da nas reketiraju posle za svaki prolaz u buduce?Pravoslavni gradjani BJRM ce birati na kraju ili Srbija ili Bugarska trece opcije nece biti?

drago

pre 6 godina

Eto kako se "Kosova Republjik",obija o glavu,nasem, okruzenju!?Ma,"nicija nije gorela, do zore"!!!

Pele

pre 6 godina

Neka vas sada pojedu ti siptari, prvi ste priznali kosovo samo da biste nabili noz u ledja Srbiji. Da sam ja vlast ja bih odmah priznao Makedosko-Albansku drzavu i za koju godinu Makedonije nece biti, to je jedan problem manji za Srbiju. Podela treba da bude izmedju Srbije, Albanije i Bugarske ili tri republike bez makedonaca!!!.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija