• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.mk

02.05.2017

09:22

OPET FRKA U SOBRANJU? Talat Džaferi će danas pokušati da otme "ključeve" makedonskog parlamenta!

Balkan

OPET FRKA U SOBRANJU? Talat Džaferi će danas pokušati da otme "ključeve" makedonskog parlamenta!

Podeli vest

U makedonskom parlamentu danas bi lako mogle da se ponove krvave scene od prošlog četvrtka, jer je Talat Džaferi, osokoljen podrškom SAD i EU najavio preuzimanje "ključeva" Sobranja od legalnog predsednika Trajka Veljanovskog, piše portal Telegraf.mk!

To što je Džaferi na funkciju predsednika skupštine izabran suprotno svim pravilima i mimo makedonskog ustava i zakona, Vašingtonu i Briselu ni malo ne smeta. Hojt Brajan Ji je tokom posete Skoplju izjavio da je taj postupak bio legalan i transparentan, tako da Džaferi sada traži "svoje".

Makedonski portal navodi da je Džaferi najavio da će danas sesti u fotelju Trajka Veljanovskog "u skladu sa pravilima".

Ovakva Džaferijeva najava lako bi mogla da dovede do porasta tenzija u i onako ustalasanoj Makedoniji uz mogućnost ponavljanja incidenata sličnih onom od prošlog četvrtka, kada su demonstranti upali u Sobranje.

Džaferi, takođe, najavljuje da će odmah po preuzimanju funkcije obavestiti predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da je u Sobranju formirana nova parlamentarna većina, nakon čega očekuje od šefa države da Zoranu Zaevu dodeli mandat za sastav nove Vlade.

I ovaj potez je protivustavan, je tim pravnim aktom predviđeno da predsednik Makedonije obavesti predsedavajućeg parlamenta da je nekome dodelio mandat posle čega je ovaj u obavezi da zakaže sednicu za izbor nove vlade.

Podsetimo, Džaferi je sinoć u intervjuu HRT zapretio Ivanovu da ima samo 10 dana da dodeli mandat Zaevu:

- Ако predsednik Ivanov ne bude parlamentarnoj većini dao mandat za formiranje vlade on će napraviti krivično delo. On mora to da uradi jer Ustav i zakoni ne poznaju takvo nepostupanje - rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
hehe

pre 6 godina

Dokle bre vise sirenje straha od dogadjaja u Makedoniji koji su ocigledno pod kontrolom zapadnih sila ? Izbori su bili regularni a rezulatat se mora posotvati kao i svuda pa i u Srbiji. NATO baza u MAK je garant da se svi nemiri mogu staviti pod konrolu kao sto je i ucinjeno i "makedosnski scenario" napusta Makedoniju. Gde se seli videcemo.

Sasa

pre 6 godina

Evo svi cemo da aminujemo.sta si ti sada napisao....ooo.IMPEROATORE....MA DAJ BRE..siptaru samo ti sanjaj...dolazi vam.kraj...

boban

pre 6 godina

Nato baza u Makedoniji! Mozda sam nesto propustio . Baza americke nato  vojske je u Srbiji ( KiM) i zove se Bonstil nekih 30 km od Skoplja.\n

Makedon

pre 6 godina

Нек покуша,данас је тензично још од јутрос у Скопје,јуче на нерадни дан са неки заменик помошник од Соросове Америчке послушнике ушли у парламент!

Angel

pre 6 godina

Ako nepratis situaciju i neznas o cemu je rec,onda nemoj da lupetas!!! Rezultate jesu regularni,al jedno se pricalo pre,a drugo se radi posle izbora,i to sve po zasluga izdajnika zaev!!!

fistik

pre 6 godina

Mislite kao na Kososvu! Uzeće ključeve i napraviti od Makedonije treću albansku državu i to sve pod kontrolom Natoa.

Miki

pre 6 godina

Stvarno mi nije jasno zasto se oni bune protiv Dzaferija on je bio komandant u ovk a oni su priznali i ovk i kosovo i plus su u manjini u sopstvenoj drzavici

Angel

pre 6 godina

Epa to sta ti nije jasno,za brzo vreme saznaces i sve ce ti bude jasno.Samo nastavite sa ovakvo razmisljanje,i za neko vreme zvaces se Misliju a ne Miki.

Miki

pre 6 godina

Ajde bre ja sam srbin od postojanja covecanstva a ne kao vi po potrebi mukodinac, bugar, siptar itd.

logicno

pre 6 godina

Ovom Gruevskom su Albanci bili dobri kada je formirao vladu s njima a sada kad gubi odmah su mu losi

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17