• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.05.2017

21:20

CELA MAKEDONIJA NA NOGAMA: Građani protestovali protiv Tiranske platforme u više od 40 gradova!

Balkan

CELA MAKEDONIJA NA NOGAMA: Građani protestovali protiv Tiranske platforme u više od 40 gradova!

Podeli vest

Na današnjem protestnom skupu koji je organizovala Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", ispred parlamenta u Skoplju okupilo se nešto više od 20.000 građana. Demonstranti su skandirali "izbori, izbori" i pevali makedonske patriotske pesme. U isto vreme u zgradi Sobranja pronađena je improvizovana eksplozivna naprava. Protesti su održani u više od 40 mesta Makedonije
telegraf.mk

Građani su ispred zgrade Sobranja došli na poziv Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju", kako ne bi dozvolili Talatu Džaferiju i makedonskim izdajnicima da na silu preuzmu parlament.

21.05 - NA NOGAMA CELA MAKEDONIJA: Protiv Tiranske platforme, koja podrazumeva formiranje dvonacionalne Makedonije, uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog i izmenu zvaničnih obeležja Republike Makedonije, grba, zastave i naziva institucija, danas je protestovala bukvalno cela zemlja. Pored Skoplja demonstracije su održane u Bitolju, Ohridu, Kičevu, Velesu... Kako navodi portal Republika.mk podršku Građanskoj inicijativi "Za zajedničku Makedoniju" iskazali su građani u više od 40 mesta ove države. 

20.13 - Makedonski mediji javljaju da u Sobranju i dalje traje policijska pretrga zbog straha da postoji još sličnih naprava, poput one koja je pronađena oko 17,30 časova na hodniku prvog sprata zgrade. Radilo se o povećoj plinskoj boci za punjenje upaljača, na koju je bila montirana petarda sa fitiljem. Kako javlja Plus.info naparavu je pronašao načelnik obezbeđenja makedonskog parlamenta Goran Jarčevski. 

20.05 - "Radio Slobodna Evropa" navodi da se današnji protestni skup, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, odvija pod velikim policijskim obezbeđenjem i da su u centru Skoplja raspoređeni specijalci u oklopnim vozilima i vodeni topovi.

printscreen

19.50 - Poslanici Evropskog parlamenta (EP) Eduard Kukan, Knut Flekenštajn i Ivo Vajgl, koji su u ime EP posredovali u Sporazumu iz Pržina makedonskih stranaka u julu 2015, danas su pozvali predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova da poštuje volju parlamentarne većine i očekuju da vlada u Skoplju bude formirana za dve nedelje.

Oni su zatražili i da posledice treba da snose oni koji su politički i krivično odgovorni za nasilje u Sobranju prošlog četvrtka. 

pritnscreen

19.35 - U zgradi makedonskog Sobranja danas popodne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, prenose makedonski mediji. Oko 17.30 časova šef obezbeđenja Sobranja je prijavio policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena naprava, javio je Radio Slobodna Evropa.

Prema nezvaničnim informacijama reč je o velikoj plinskoj boci na koju su povezani fitilj i petarda. Za TV 24 vesti potvrđeno je da je takva naprava pronađena u Sobranju kao i da policija radi na rasvetljavanju slučaja.

19.25 - Mi osuđujemo nasilje, pevanje tuđe himne i pretnju oružjem narodu u Sobranju. Onima koji su rešili da gaze ustav, poručujemo da je to gaženje naroda i njegove volje. Obećavamo da ćemo svaki dan protestovati sve do krajnjeg cilja, a to je organizovanje novih izbora, rekao je jedan od čelnika inicijative, Bogdan Ilievski.

19.18 - "Narod je nosilac suvereniteta, Makedoniju moramo da sačuvamo", osnovna je poruka građana, koji protestuju protiv Tiranske platforme, prema kojoj bi trebalo uz pritisak SAD da se formira "nelegitimna" vlada.  

19.06 - Demonstranti uzvikuju "Izbori, izbori" zahtevajući da se spreči imenovanje predsednika parlamenta i vlade formirane po Tiranskoj platformi. Takođe istom prilikom čestitali su šefu države Đorđu Ivanovu 57. rođendan s porukom da ostane na liniji naroda, a ne stranih diplomata koji na silu pokušavaju da postave Džaferija i Zaeva. 

18.57 - Kako piše makedonski portal Telegraf MK, okupljeni građani ispred parlamenta pevaju pesmu" Jedno ime imamo",  jer je kako ističu potpuno jasan cilj vlade koju Zapad želi da postavi, a to je da promeni ime Makedonije.

 

- Državljani zemlje, Makedonije, nastavljamo! Još smeliji, jedinstveniji, energičniji i odlučniji! - stoji u saopštenju koje su građanima putem Fejsbuka poslali iz građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju - pozivajući ih da se pridruže protestu.

 

 

Organizatori protesta su poručili da nikome neće dozvoliti da igra igre sa Makedonijom.

NEMA PREDAJE! Poslanici "Za bolju Makedoniju" u kancelariji Veljanoskog - NEĆEMO NEZAKONITU VLADU!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nikola

pre 6 godina

Braco makedonci, srbi su uz vas ! Ne dajte svoju drzavu albancima.

Hilmija Karić

pre 6 godina

Vladimir:Para vrti što burgija neće. Međutim neće mu to lako proći. Neće narod Makedonije da im prave Albansku državu.

caki

pre 6 godina

Nadam se da ce razum da pobedi i da ce se dogovoriti makedonci.

eva

pre 6 godina

Nadam se da ce se sve mirno zavrsiti ali ovakve stvari kao sto je ova bomba ne vode ka tome.

Dalibor

pre 6 godina

Makedonija je Srbiji partner, prijatelj, i drug .

Kele Geometar

pre 6 godina

Verujem ipak da ce sve proci bez sukoba i ljudskih zrtava.

Biljana012

pre 6 godina

Ovi Albanci su najveca pretnja miru na Balkanu.

Miki55

pre 6 godina

Ostaje nam samo da se nadamo da ce sve proci bez vecih incidenata.

Pinokio01

pre 6 godina

Nisu naravno Makedonci blesavi da im Albanci vode drzavu.

mona

pre 6 godina

Zaev je albanski pulin,i sve radi kako mu albanci kazu,on podrzava zlocince Haridinaja I ostale,a srbiju ocigledno mrzi trebao bi da se stidi!

Ranka Vidic

pre 6 godina

Srbija je uz pravoslavnu Makedoniju,stabilan region i...protiv scenarija da marionete kao Zaev prekrajaju drzavu.

NOVY

pre 6 godina

PAZI OVO !!! U PARLAMENTU PRONADJENA IMPROVIZOVANA EXPLOZIVNA NAPRAVA!!!! hahahahaha.. POKVARENI SMRDLJIVI ALBANCI NISTA NE PREPUSTAJU SLUČAJU!!! POČELI SU REŽIRANJE DRAME U KOJOJ SU ONI ŽRTVE!!! a možda čak neka negde i explodira ONI RADO PRINOSE ŽRTVE SAMO DA BI USPELI U OTIMAČINI TUDJIH TERITORIJA !!!!!!!!!!

SRBIN

pre 6 godina

TAKO JE NEDAJ TE STO JE VASE NE MOGU DVA COVEKA PROMENITI \nISTORIJU NAROD SE PITA PROTIV \nNARODA SE NE MOZE ZIVELI BRACO MAKEDONCI!!!! NEDAJ TE STO JE VASEG CUKUN DEDE PRADEDE I TD\n

jelenalela

pre 6 godina

Građani Makedonije jedinstveni u borbi za svoju državu.

Fućo

pre 6 godina

Neće narod Makedonije da im Vladu satavljaju Rama i Tači.

Danijel

pre 6 godina

Ne dajte se makedonci, istrajte protiv ovih albanaca koji zele da naprave haos u zemlji.

Zoran

pre 6 godina

Makedonija je na nogama,kako ce se sve zavrsiti vrlo je neizvesno.

esma

pre 6 godina

Zaev radi direktno protiv interesa Makedonije zarad interesa Albanije za sacicu dolara.

sladja

pre 6 godina

Zarad licne korasti prodao siptarima celu drzavu.... Zaev je zlo za Makedoniju!

misko

pre 6 godina

Zaev je otvoreno rekao sta hoce , treba ga spreciti.

Dare

pre 6 godina

Sigurno je da Makedonci nikada neće priznati Tiransku platformu jer ona direktno ide protiv Makedonije i njen cilj je da Makedonija nestane.

Obrenija

pre 6 godina

Zaev je postao Albanska pudlica i potrčko , hteo jeda dođe na vlast bez obzira na koji način.

Dex

pre 6 godina

Velika podrška makedonskom narodu u ovim protestima,sigurno je da moraju biti protiv ideja Tiranske platforme i nikada je ne smeju priznati.

Dušan

pre 6 godina

Milsim da su ponovljeni izbori jedino mirno rešenje za Makedoniju.

uki

pre 6 godina

Narod Makedonbije je ustao da odbrani svoju državi od najezde šiptara preko svojih plaćenika Zaeva i njegove kamarile, izdržite braćo.

Maja

pre 6 godina

Podržavam braću Makedonce, jer je svima jasno da je Zajev albanski plaćenik i da želi da pripoji Makedoniju Albaniji! Definitivno mu se to ne sme dozvoliti ni po koju cenu!

Nexi

pre 6 godina

Makedonci, borite se. Albanci samo gledaju da otimaju.

Bojan

pre 6 godina

Narod ne želi Zaeva i njegove albanske prijatelje.

vukota

pre 6 godina

Neće Makedonci tako lako pristati na pokoravanje stranim centrima moći.

Natasa

pre 6 godina

Nisu naravno Makedonci blesavi da im Albanci vode drzavu.

milan

pre 6 godina

Ne valja ovo nista,mora ovo sto pre da se smiri,ovakva situacija ne vodi nikuda,ali bas nikuda.

Daško

pre 6 godina

Sve je to Zaev zakuvao, spetljavši se sa Albancima. Bruka.

vesna2016

pre 6 godina

Nadam se da će Makedonsi uspeti da zaustave ovaj pokušaj otimanja sopstvene im države od strane Albanaca.

Relja

pre 6 godina

Ne znam kako da vam pomognem braco Makedonci. Plasim se loseg scenarija u Makedoniji. Ovo je tek pocetak nezeljenih i neprijatnih dogadjaja.

Petar

pre 6 godina

Za Zaeva su Haradinaj i ostali zlocinci braca,a ne Srbi!

ZNastasic1

pre 6 godina

Neka jebog u pomoći Makedonskom narodu koga davi velika albanija i politička vrhuška koja je zarad ličnog interesa prepustila državu albancima.

desa

pre 6 godina

Albanci nemaju ambicija da ,,vode" državu nego, po svojim plemenskim običajima (jel ne znaju za drugo) , da otimaju tuđu zemlju kuću pa i državu.

Sanjas

pre 6 godina

Podrzavam Makedonce! Ne dozvoliti stvaranje Velike Albanije!

Nemnaja

pre 6 godina

Nadam se da ce Makedonci uspeti da sprece to ludilo! Uz vas sam svim srcem!

Zoran

pre 6 godina

Ako zelite svoju zemlju nazad, morate ovu budalu Zaeva izbaciti iz nje.

Nina

pre 6 godina

Albanci su najveca pretnja stabilnosti u regionu, a EU ne reaguje na takve pretnje zatvaraju oci pred tako velikim problemima.

veselin85

pre 6 godina

I treba da protestuju za svoja prava i svoju drzavu

Mile

pre 6 godina

Zaev se treba stideti toga što radi svojoj državi!

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Zaev je plačenik albanskih mafijaša i ubica, iza njega stoji Haradinaj i ostali, a ne Srbi.

anja

pre 6 godina

Ovo je karma, priznali su Kosovo, sad albanci hoce da ih progutaju.

Ozbiljan sam

pre 6 godina

Iskreno saučešće Makedoncima. Izgubiste državu. Nikad je nećete ponovo imati.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija