• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.05.2017

16:58

ŠIPTARI VEĆ PRIPOJILI CELU MAKEDONIJU: Zvanična Tirana više i ne krije nameru DA ANEKTIRA komšije!

Balkan

ŠIPTARI VEĆ PRIPOJILI CELU MAKEDONIJU: Zvanična Tirana više i ne krije nameru DA ANEKTIRA komšije!

Podeli vest

Ilir Meta, šef parlamenta u Tirani i izabrani predsednik Albanije, izjavio da se "zalaže za prava svih građana Makedonije", čime se praktično proglasio liderom susedne države

Šiptari su već pripojili Makedoniju. Izabrani predsednik Albanije, trenutno šef parlamenta u Tirani Ilir Meta izjavio je da se "zalaže za prava svih građana Makedonije", čime se praktično proglasio liderom susedne države.

Po uputstva u Tiranu

Meta je u subotu, pozivajući u zvaničnu posetu Tirani Talata Džaferija, teroristu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je nezakonito postavljen na funkciju predsednika parlamenta u Skoplju, jasno izneo prave šiptarske namere.

- Zalažemo se za mir, stabilnost i prosperitet svih građana Makedonije. Naša saradnja će Makedoniji pomoći u napretku na njenom evropskom putu - rekao je Meta. 

Osim toga, on je dodao da su Albanci izgradili Makedoniju.

- Makedonija je važan sused, između ostalog zahvaljujući Albancima koji učestvuju u izgradnji te države - istakao je Meta.

Njegov šokantan govor naišao je na osudu makedonske javnosti.

- Džaferijev izbor za predsednika Sobranja dao je Albancima vetar u leđa. Zato se sada Meta ponaša kao izabrani predsednik Makedonije, a ne samo Albanije - ocena je makedonskih medija. 

S njima su saglasni i politički analitičari. Oni navode da je Meta prevazišao sve granice.

- Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev je prihvatanjem "tiranske platforme" dao Albancima nadu da će Makedonija jednog dana biti njihova država. Međutim, postavljanjem Džaferija za predsednika parlamenta u Skoplju, albanski zvaničnici su shvatili da je to već gotova stvar. Na kraju, Džaferi je njihovu zastavu već uneo u Sobranje, što je imalo za cilj da celom svetu pošalje poruku da je makedonski parlament u stvari albanski - kažu makedonski analitičari.

Oni dodaju da se Makedoniji sprema crni scenario.

- Džaferi će nakon Metinog poziva otići u zvaničnu posetu Tirani, kao predsednik Sobranja. Međutim, on tamo neće predstavljati makedonski narod, već će samo dobiti uputstva šta dalje da uradi kako bi podelio Makedoniju. Albanski premijer Edi Rama i ostalo rukovodstvo u Tirani u sklopu projekta "velike Albanije" već imaju spremljen plan o pripajanju severozapadnog dela Makedonije - ističu analitičari. 

Krvavi sukob

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi pokušaj Šiptara da cepaju Makedoniju doveo do krvavog sukoba.

- Makedonci su godinama ponižavani, godinama su savijali kičmu pred Evropom i celim svetom, međutim, pokušaj cepanja države će se završiti u krvi. Ovaj sukob mogao bi da bude mnogo gori od onoga 2001, kad su Albanci prvi put hteli da ostvare svoj plan - zaključuju analitičari.

Podsetimo, Makedonija je upala u haos nakon decembarskih parlamentarnih izbora, na kojima je pobedu odnela VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Budući da on nije prihvatio "tiransku platformu", koja podrazumeva izjednačavanje albanskog jezika sa makedonskim na teritoriji cele zemlje, uvođenje dvojezičnih novčanica, promenu grba, zastave i himne i na kraju podelu države, Šiptari su se okrenuli drugoplasiranoj SDSM i Zaevu.

On je prihvatio sve njihove uslove, međutim, zbog toga predsednik Đorđe Ivanov odbija da mu da mandat za formiranje vlade. Stoga su poslanici njegovog SDSM u saradnji sa albanskim kolegama 27. aprila nezakonito izabrali Džaferija za predsednika parlamenta, koji po Ustavu menja predsednika države. Zaev se nada da će na taj način preskočiti Ivanova i od Džaferija dobiti mandat za formiranje vlade.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 6 godina

Ne prolaze komentari ,da V.ALBANIJA uveliko postoji ,Balisti- Shiptari nemaju ni Lazara ni Milosa ni Alasa ni Dunava ali se sire ,zauzimaju ,a mi Srbi....mirotvorci ,tumacimo Tarabice(?)...

ceramida

pre 6 godina

Siptari, albanija, NATO, SAD, EU = BAGRA SMRDLJIVAn

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!
Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!

Povodom događaja od 20. aprila 2024. godine kada je kod Vukovog spomenika došlo do tuče između navijača FK „Crvena Zvezda“ i FK „Partizan“, po nalogu dežurng javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati prema 46 lica za koje postoji osnov sumnje da su učinila krivično delo Nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika.

22.04.2024

18:34

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20