• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2017

08:23

JOSIPOVIĆ: Državni vrh Hrvatske daje krila ustašama!

Balkan

JOSIPOVIĆ: Državni vrh Hrvatske daje krila ustašama!

Podeli vest

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da državni vrh Hrvatske daje "krila" renesansi ustaštva

Na konstataciju da zvanični Zagreb, posebno ministar za kulturu Zlatko Hasanbegović, pa i premijer Andrej Plenković, svojim izjavama i gestovima kao da daju "krila" renesansi ustaštva, Josipović je rekao:

- To je istina i, recimo, moja najveća kritika premijeru Plenkoviću, koga inače poznajem. Nije imao snage da reaguje po pitanju ustaštva, što je velika šteta, pogotovu kada je reč o ploči u Jasenovcu, što je apsolutno skandal i sramota za svaku državu!

Prema rečima Josipovića, imati baš u tom logoru i spomeniku holokaustu ploču na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" prosto je nedopustivo.

- Očekivao sam od svake demokratske vlade, bilo da je ona leva ili desna da to ne dopusti - dodao je on u intervjuu za "Večernje novosti".

Josipović kaže da ga ceo proces revitalizacije ustaštva ili nacizma uopšte, jako pogađa.

- Vaspitavan sam, ne samo u mojoj porodici, nego i u školi, i među bliskim prijateljima, da poštujemo vrednosti antifašizma i da znamo koje je zlo bio nacizam - rekao je on.

Prema njegovim rečima bilo je "grešaka i nekih zločina" i sa strane antifašista, ali suština je da je bilo moralno ispravno boriti se protiv Hitlera, a da je moralni zločin bio služiti mu i tu se nikako ne smeju "brkati lončići".

Upitan koliko je u prodržavnim hrvatskim medima danas nekakav mejnstrim da se relativizuju ustaški zločini, Josipović je rekao da to zavisi od medija i od autora pojedinog priloga, "a mi prilično jasno raspoznajemo novinare, pisce ili urednike koji imaju određeni revizionisticke ambicije".

- Moram reći da ima i onih drugih koji im se suprostavljaju, ali pojava ljudi koji prepoznaju vrednosti antifašizma nije, nažalost, sada tako česta. Suština problema je u tome što se ne sme voditi politika "ravnomernosti" koja kaže jedan fašista, jedan antifašista. Mora postojati jasna politika koja afirmiše vrednosti antifašizma, a ne ona koja u istu ravan stavlja fašiste i antifašiste - istakao je Josipović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 6 godina

E moj Ivo, to je vama vaša Evropa dala. Al zanimljivo, kako u Nemačkoj, gde je nastao nacizam, čim neko javno pokaže svastiku ide onkraj brave automatski. Hrvati su pokazali da su veći katolici od Pape i veći nacisti od Hitlera. Zaista neverovatan mentalitet. Za ozbiljno i duboko proučavanje.

mihailo

pre 6 godina

Jedina razlika između sadašnje političke garniture i njegove je u stilu rada. Sadašnji to rade javno a Josipović je to ISTO radio ali "ispod žita".Pošto je iskoristio jedan mandat predsednika republike ostaje mu još jedna teoretska šansa za drugi mandat... Ovo je samo skupljanje poena za eventualni sledeči predsednički mandat. Netreba zaboraviti da je Josipović kao profesor na pravima pisao hašku optužnicu protiv Srbije na međunarodnom sudu u Hagu. Prefrigan i bedan pravnik i propali kompozitor čiju muziku niko živ niti izvodi niti ko sluša. Za jednog ambicioznog muzičara i pravnika KATASTROFA .Teško iskompleksiran čovek.

ANTE BAN

pre 6 godina

MORAM se u znatnom dijelu složiti sa Vama! On jest moj Dalmatinac i doktor prava, ali- beskičmenjak, "lignja"-kako ga u Zagrebu zovu, nema čvrstine i odlučnosti, nema karizmu vodje, itd! Imam dojam da još ne može da prežali poraz od Kolinde, iako minimalan! No- katastrofalno je za njega da na zadnjim izborima nije uspio ući ni u Sabor! Izmedju njega i Kolinde birao sam Kolindu, kao što bi izmedju njega i Tudjmana birao uvijek Tudjmana! Uljudjenost i kultura nije presudna; na ovom prostoru još uvijek treba odlučni vodja koji će susjeda ukoriti, ako treba- i udariti, a ne mlakonja Ivo, koji to nije u stanju!

BorisDe

pre 6 godina

Ivo je bio ok čovek protiv ustaša i jedini za pomirenje tamo ali ga je Šešelj zbog ličnih interesa uništio svojom politikom i sa tim postavio temelj pobedi njegove bivše ljubavi ČoKolinde. To Hrvati ne razumu, priglupi su.

BorisDe

pre 6 godina

Ako ko još uvek ne razume: Šešelj je namerno palio Hrvatsku zastavu i stvarao tenzije javno baš za vreme izbora u Hrvatskoj i onda su se glupi Hrvati napalili na to i OPET izabrali pro-ustašku predsednicu i HDZ kao u kontrac Srbima. Šešelj ne samo da je genije, nego je vanzemaljac u odnosu na ove glupe Hrvate tamo, tamo je pamet retkost. Menjao im je političku strukturu, jer je naravno bio protiv Iva Josipovića jer su se zakačili i naravno da je čuvao svoju bivšu ljubav čoKolindu :)

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija