• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

18.05.2017

08:29

NEMA KRAJA KRIZE U MAKEDONIJI! Zaev možda jeste odustao od Tiranske platforme - ALI ŠIPTARI NISU!

Balkan

NEMA KRAJA KRIZE U MAKEDONIJI! Zaev možda jeste odustao od Tiranske platforme - ALI ŠIPTARI NISU!

Podeli vest

Politička kriza u Makedoniji nije gotova! To što je lider SDSM Zoran Zaev dobio mandat za sastav nove vlade i što je predsedniku Đorđu Ivanovu garantovao da se odrekao Tiranske platforme, ne znači da će od tog dokumenta odustati i albanske partije bez kojih nema nove vlasti!

Profesorka političkih nauka u Skoplju Biljana Vankovska kaže za RTS da su veliki izazovi pred novom vlasti u Makedoniji.

- Ovo je ulazak u novu fazu krize, da li ćemo zatim izaći iz nje ostaje da se vidi - rekla je Vankovska za RTS.

Navela je da se zna šta je Zaev garantovao, kao i da je javnost imala uvida u kopiju tog dopisa.

- On je u ime svojih koalicionih partnera izjavio da će štititi državne interese, unitarnost itd... To je sve nešto veoma čudno u najmanju ruku, zato što sa pečatom jedne stranke garantuje se nešto što se podrazumeva. Svi oni koji vrše javne funkcije ustvari polažu zakletvu i naravno da se očekuje da rade u skladu sa Ustavom - ukazala je Vankovska, koja smatra da je to "jedan mali cirkus, koji je stvorila ova politička situacija".

Kada je reč o "tiranskoj platformi", naglašava da niko ne zna šta je sa njom.

- Šta je sa tiranskom platformom - to niko ne zna, zato što je odmah danas nakon izjave Zaeva da već ulazi u fazu formiranja vlade došla poruka od njegovih koalicionih partnera da oni očekuju da se on pridržava svega onoga što su i oni kao stranke obećali svojim glasačima - objasnila je Vankovska.

Prema njenom mišljenju, sada predstoji period u kome ćemo videti pregovore između vladajućih stranaka.

- To neće biti laka pozicija za Zaeva, zato što je on lider možda najveće stranke u toj koaliciji. Međutim biće uvek zavisan od ove tri stranke koje će se nadmetati sa svojim zahtevima i to očito da su ti zahtevi etnički - ističe Vankovska.

Tvrdi da sada možda jeste mirnija politička situacija u Makedoniji, zato što sada VMRO prihvata poraz i već počinje da se ponaša kao opoziciona stranka.

- Međutim, ne treba zaboraviti da su lokalni izbori već zakazani za oktobar i ovo će biti kampanja od nekoliko meseci, gde će se fokus sada jednostavno preseliti sa centralnog nivoa na lokalni nivo i VMRO se tamo neće tako lako predati kao što neki očekuju - zaključila je Vankovska.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nenad

pre 6 godina

Vazno je da se stanje konsoliduje. Nema straha od eskalacije sukoba, jer je formirana vlada. Nema sanse da ce makedonci demonstrirati silu nad albancila, ali i obrnuto. Verujem u bolje sutra u zajednickom delovanju albanaca i makedonaca. To su posteni i cestiti ljudi na obe strane. Zive od svog postenog rada i politicari poput Gruevskog nece uspeti da ih zavade.

Makedonac

pre 6 godina

Ja sam rekao vec jednom, samo rat je izlez iz ove krize.A Zaev sada ne moze da formira vladu.Progutao je predsednikovu udicu "garancija" Sa time on nece moci formirati vladu sa siptatima.Tako je izbegnuto ilegalno formiranje paralelne vlade.Zaev Zaev, usao u zivi pesak haha

Mikac

pre 6 godina

Evo pravog primera kako albanci vešto koriste neslogu medju tkz. makednocima, crnogorcima, srbima i grcima. Sve je jednostavno samo treba da se ujedinimo i da zbrišemo albance ali lakomost je osobina ovih naroda. Svi političari samo misle kako za sebe da maznu što vise para a o narodima i državama niko ne brine niti ih interesuje. Samo me interesuje gde će prvo pući tikva ,kjer će mečka zaigrati na sva vrata pa i na albanska.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija