• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

18.05.2017

09:49

ZAEV DOBIO MANDAT, ALI MAKEDONIJA I DALJE VISI: Albanci ne odustaju od federalizacije države!

Balkan

ZAEV DOBIO MANDAT, ALI MAKEDONIJA I DALJE VISI: Albanci ne odustaju od federalizacije države!

Podeli vest

Posle rukovanja i razmene papira lidera SDSM-a Zorana Zaeva i predsednika države Đorđa Ivanova, izgleda da Makedonija može da na makar trenutak odahne. Analitičari, međutim smatraju da Albanci neće odustati od federalizacije države

Zaev je Ivanovu predao potpisane garancije da će kao predsednik vlade čuvati ustavom definisanu unitarnu Makedoniju, a Ivanov njemu dao mandat da sastavi vladu za koju je dobio podršku albanskih partija.

Analitičar Aleksandar Mitovski iz Centra za istraživanja i analize u Skoplju za Sputnjik kaže da je potpisao i da Vlada Makedonije neće biti uslovljena bilo kakvom deklaracijom, platformom ili drugim izjavama albanskih partija. 

ZAEV SAD GLUMI FINOĆU: Mandat je početak kraja političke krize u Makedoniji!

Dakle ni "tiranskom platformom" koju su po održanim parlamentarnim izborima u Makedoniji dogovorile tamošnje albanske partije sa svojim šefom u Tirani.

Njeno sprovođenje većina Makedonaca, koja je na izborima većinom podržala VMRO-DPMNE, smatra prvim korakom ka federalizaciji države.

Zbog toga su i duže od dva meseca bili svakodnevno na ulicama makedonskih gradova.

Na pitanje da li su na garancije Zaeva pristale i albanske partije sa kojima je napravio poslaničku većinu, Mitovski kaže da je to još nepoznanica.

STEFANOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Nisu loši odnosi Srbije i Makedonije - LOŠ JE ODNOS ZAEVA PREMA SRBIJI!

- Zaev ima jedan stav o garancijama i "tiranskoj platformi". Doduše, to je ono što oni javno kažu. A DUI i ostale albanske partije imaju sasvim drugačije mišljenje u odnosu na te garancije - kaže skopski analitičar. Zato, dodaje on, sada ostaje da se vidi kako će Zaev da održi svoju reč povodom garancija. Ostaje da se vidi i kako će albanske partije da reaguju na garancije koje je Zaev dao predsedniku države, jer je, potpisujući ih, praktično odbacio "tiransku platformu", istu onu koju je podržao da bi dobio podršku albanskih partija za formiranje vlade - kaže Mitovski.

Tanjug/AP

On smatra da davanjem mandata Zaevu za formiranje vlade ipak nije stavljena tačka na dosadašnja zbivanja u Makedoniji, ali dodaje da će albanske partije i SDSM Zorana Zaeva ipak relativno lako usaglasiti stavove.

ŠIPTARSKA PROVOKACIJA! TALAT DŽAFERI BRUTALNO NAPAO SRBIJU: Izjavama o Albancima srpski političari doprinose propagandi!

- I jedni i drugi imaju jedan zajednički imenitelj, a to je zapadna međunarodna zajednica koja će im pomoći da usaglase stavove kada su u pitanju garancije, koalicija i buduća vlada - smatra Mitovski.

I dok je zapad posredstvom portparola u EU pozdravio davanje mandata Zaevu, u isto vreme je pomoćnik ruskog predsednika najavio da će predsednik Makedonije od 22. do 24. maja boraviti u poseti Moskvi.

Da li se Makedonija iskobeljala iz nezavidne situacije time što je dat mandat Zaevu? Ili samo tako izgleda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Brižna

pre 6 godina

Ovo lako može biti početak kraja Makedonije u ovim granicama. Zaev ostvaruje u Makedoniji san Albanaca.

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Srbija želi prijateljske odnose sa svima, ali uz poštovanje.

vassily

pre 6 godina

Srbija treba da iskoristi ovaj polticki momenat u FYROMu ukoliko iz toga recimo izvlaci korist kada je u pitanju spor u vezi sa KiM sa Albancima. Ono sto su FYROMovci uradili kada je u pitanju KiM, Srbija bi mogla da primeni na neku novonastalu alb.drzavu u FYROMu. - Ne, ukoliko isti ne povuku priznanje Kosova.

CICKA

pre 6 godina

Зајев је јуче деловао приликом примопредаје мало уплашено, добро би било да ако је добио новац од Албанаца или Американаца да јавно каже да је то велики терет за њега и да све то лепо врати њима у динар или долар и да каже извините ја сам се уплашио ево враћам новац али остаје све ипак сам ја изабрана или поново да бирају у Македонији , ипак мислим да би Србија требала да направи неки савез са Македонијом иначе је неће бити .Зајев ако су га на неки начин уценили и платили а по страху рекла бих да јесу да врати новац , чист рачун дуга љубав

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija