• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

19.05.2017

09:45

NAJVEĆA MAKEDONSKA ENIGMA! Gde je nestala "tiranska platforma" I ŠTA SAD SPREMAJU ŠIPTARI?!

Balkan

NAJVEĆA MAKEDONSKA ENIGMA! Gde je nestala "tiranska platforma" I ŠTA SAD SPREMAJU ŠIPTARI?!

Podeli vest

"Tiranska platforma", najveći kamen spoticanja tokom petomesečnog kolapsa u Makedoniji nastalog posle vanrednih parlamentarnih izbora u decembru prošle godine, ključni uslov za formiranje vlade u danu kada je lider SDSM-a Zoran Zaev dobio mandat za njen sastav, gotovo da nije ni pomenuta

 

Garancije koje je Zaev napisao i potpisao i predao predsedniku države Đorđu Ivanovu u kojima se, da apsurd bude potpun, zaklinje da će poštovati Ustav Makedonije i njenu unitarnost, bile su zalog za dobijanje mandata za sastav vlade. A vladu, odnosno poslaničku većinu u parlamentu, namakao je zahvaljujući glasovima albanskih partija, pristajanjem na njihovu platformu dogovorenu u Tirani pod kapom glavnog patrona, koja upravo zagovara promenu ustavnog uređenja Makedonije, odnosno njenu federalizaciju.


NEMA KRAJA KRIZE U MAKEDONIJI! Zaev možda jeste odustao od Tiranske platforme - ALI ŠIPTARI NISU!

Sagovornik Sputnjika, politički analitičar Branko Đorđevski kaže da i dalje nema reakcija i da je upravo najveća enigma u makedonskoj javnosti sa kakvim stavom će izaći albanske partije po tom pitanju. Do sada je samo DUI saopštio da stoji iza izjave Zaeva prilikom preuzimanja mandata u kojoj, međutim, nema ničega od zahteva Albanaca na kojima su insistirali, napominje Đorđevski.

- Sada je pitanje kako će druge dve albanske grupacije reagovati na to, Besa i Alijansa za Albance. Oni su do sada saopštavali da oni podržavaju Zaeva kao mandatara, a da li će i kako učestvovati u vladi, to će biti rezultat međupartijskih pregovora sa mandatarom, koji ovih dana treba da se intenziviraju. Besa je po davanju mandata Zaevu ponovila da ne insistira na promeni Ustava, ali da traži redefinisanje makedonske države, ali još nisu objasnili šta to znači - kaže analitičar iz Skoplja.


ZAEV DOBIO MANDAT, ALI MAKEDONIJA I DALJE VISI: Albanci ne odustaju od federalizacije države!

Zasad nema albanskog otpora izjavi Zaeva i stiče se utisak, dodaje on, da „tiranska platforma" i nije bila toliko kategorični uslov albanskih partija, kao da je ostavljena u stranu. 

- Možda je to rezultat pritiska međunarodnih faktora na Albance koji su veoma kooperativni kada do njega dođe - konstatovao je Đorđevski. Tada, kako je ocenio, lako odustaju od nečega što je bilo ultimativni uslov.

- Šta se krije iza promene u odnosu na 'tiransku platformu', šta se valja iza brega, videćemo narednih dana - kaže makedonski analitičar.


LIDERI ALBANACA PORUČILI ZAEVU: Ne pada nam na pamet da odustajemo od Tiranske platforme!

Možda će se, napominje on, tražiti način da albanski zahtevi iz „tiranske platforme" uđu na mala vrata, posredstvom donošenja zakona, o jezicima na primer. 

- Ja očekujem da se to desi na taj način. Albanske partije ipak moraju nešto da dobiju posle čitave ove drame koja traje pola godine, kada je Makedonija dovedena u situaciju da se pita hoće li opstati kao država - ističe Đorđevski.

Prema njegovoj proceni, Zaev i albanske partije su pokazali da su lojalni Zapadu, Briselu i Vašingtonu, i on smatra da će se ta veza još više učvršćivati.

- Jednostavno, ono što se traži od ove vlade - ona će isporučivati - zaključio je Đorđevski za Sputnjik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nesha

pre 6 godina

Ne odustaju od tiranske platforme ali prelaze na Kosare da slave pocetak rata protiv Srbije

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija