• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lupiga.com

19.05.2017

10:04

USTAŠKA POSLA! SA HITLEROM BI DA OSVOJE VLAST:  HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine!

Balkan

USTAŠKA POSLA! SA HITLEROM BI DA OSVOJE VLAST: HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine!

Podeli vest

Proustaška Hrvatska stranka Prava na Korčuli iskorpirala je Hitlerov propagandni plakat iz 1938. godine, prilagodila ga za domaću upotrebu tako što je u njega ubacila ustaške simbole, kako bi se dokopala vlasti na lokalnim izborima na ovom jadranskom ostrvu

Uoči nedeljnih lokalnih izbora, HSP Grada Korčule, izbacio je propagandni materijal: "Pošteno - dosledno - samostalno", stoji na dnu plakata uz ime nosioca HSP liste za Grad Korčulu i za Dubrovačko-neretvansku županiju, Tonija Šaina. 

Veći deo plakata zauzima crtež šestočlane porodice. Otac i dvojica sinova strogog pogleda stoje, dok na stolici sedi majka držeći novorođenče u naručju, a jednako nasmešena devojčica joj se drži za skute.

Žena je prikazana u duhu nacizma, što znači da je na svet trebalo da donese što više dece koja bi potom trebalo da doprinsu širenju arijevske rase. 

U pozadini je korčulanska katedrala sv. Marka i veliki hrvatski grb, gle čuda, sa prvim belim poljem kao u vreme zloglasne Nezavisne države Hrvatske. 

Originalno ovaj plakat je nastao 1938. godine u nacističkoj Nemačkoj. 

Iza tog plakata koji otprilike poručuje kako narod sam mora pomagati, a tu je i znak "Winterhilfswerk", službe koja je nastala 1933. godine, čim je Nacionalsocijalistička partija Adolfa Hitlera došla na vlast. 

Ova služba je bila direktno podređena Josepu Gebelsu, ministru propagande, a cilj joj je bio da promoviše nacizam. 

Plakat koji je iskopirao korčulanski HSP propagira zdravu i "genetski ispravnu" nemačku porodicu.

Žena je prikazana u duhu nacionalsocijalizma, što znači da je na svet trebalo da donese što više dece koja bi potom trebalo da doprinsu širenju arijevske rase. 

Od umetnika se zahtevalo da na ovakvim plakatima uz mlade, lepe i zdrave, atletski građene roditelje, moraju da prikažu i najmanje četvero nemačke dece, što je na ovom plakatu i učinjeno.

Na plakatu na Korčuli u odnosu na orginalni samo je promenjena boja kose muških članova porodice, a uklonjena je i uniforma koju je u orginalu nosio  najstariji dečak. Ostalo je identično nacističkom uzoru.

Lider HDP Toni Šain tvrdi da na njemu ništa hitlerovskog, da je prikazana hrvatska porodica, s grbom i korčulanske katedrale, kao i da kako nema nikakvog smisla da se HSP poredi sa nacistima i hitlerovcima.

printscreen
printscreen

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Stevan

pre 6 godina

HSP-ovce muci sto-sta... Posto im je mozak malo veci od bubuljice nije ni cudo sto nemaju ideju ni za pisljivi propagandni plakat. Kite se tudjim perjem,prepisuju od pametnijeg,kopiraju tudje ideje...jos malo pa nece imati ni sopstveni odraz u ogledalu! JIFK... ( J.bo im Firer Kolindu)

ZN

pre 6 godina

Na nacističkom plakatu žena ima burmu na desnoj ruci!? Na Šainovom plakatu uopšte nema burmu.:) Moderna vremena.

Nikola Republika Srpska

pre 6 godina

Šta vas to čudi, jednom ustaše uvjek ustaše Stalno su bili takvi samo mi srbi to nismo vidjeli jer smo vjerovali titu . Zato nam je danas tako

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija