• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs/informer.rs

20.05.2017

22:02

MOMIR BULATOVIĆ NAJAVIO POVRATAK NA POLITIČKU SCENU CG: Svim silama boriću se da odluka o ulasku u NATO ode na đubrište istorije!

Balkan

MOMIR BULATOVIĆ NAJAVIO POVRATAK NA POLITIČKU SCENU CG: Svim silama boriću se da odluka o ulasku u NATO ode na đubrište istorije!

Podeli vest

Bivši predsednik Crne Gore i bivši premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović najavio je da će se vratiti na političku scenu Crne Gore i boriti se protiv ulaska te zemlje u NATO


- Kada sam na Dan pobede protiv fašizma bio u Moskvi, obećao sam sebi da ću, kad se vratim u Crnu Goru, da se pridružim političkim snagama i pokretima koji će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv sramne odluke o ulasku Crne Gore u NATO. Jer, baš NATO je vojni savez koji predstavlja savremeni vid fašizma - naveo je Bulatović.

Prema Bulatovićevoj oceni, odluka o ulasku u NATO nema apsolutno nikakav legitimitet jer je nije podržao narod. 

- Crna Gora ne pripada istočnom svetu, već antifašističkom bloku na čijem čelu je bila i ostala Rusija. Sve drugo su prolazne pojave. Neko je dobro opisao, bio je 12. jul kad je osnovana nezavisna Crna Gora, kvinsliška tvorevina pod patronatom Italije, ali se posle desio 13. jul i svenarodni ustanak. Nažalost, neće samo jedan dan posle odluke o ulasku Crne Gore doći i do njenog izlaska, ali sam siguran - doći će i taj trenutak. Nemam dilemu - istakao je Bulatović.

On je u intervjuu za Sputnjik pojasnio da će uložiti maksimalan napor da odluka o ulasku u NATO završi na đubrištu istorije.

Protiv NATO-a ne žalim nijedan trud jer sam siguran da je to u korist sadašnjih i budućih generacija. NATO nije ni dobio ni izgubio ulaskom Crne Gore, a Crna Gora je izgubila mnogo svojih duhovnih, kulturnih i istorijskih vrednosti. U suštini, nije ovo borba protiv NATO-a, nego za Crnu Goru i njene vrednosti - smatra Bulatović.

Upitan da li su i njegovi lični motivi uključeni u borbu protiv NATO, s obzirom na to da je kao premijer SRJ na proleće 1999. godine proglasio ratno stanje, Bulatović je odgovorio da nema političkih ambicija.

- Ali imam obavezu prema senama ljudi koji su poginuli 1999. godine, jer sam i sam tada imao u Jugoslaviji neku vrstu komande. Moram i poslednjim snagama da se borim da dokažem da njihova žrtva nije bila uzaludna i da se moralo i isplatilo boriti protiv napada tih ubica - poručio je on.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da se postavi pošto je okružena zemljama NATO pakta, Bulatović je posavetovao da je Srbiji najpametnije da bude strpljiva i da ne gubi živce.

- Da se drži onog - 'u se i u svoje kljuse' - istako je bivši premijer SRJ.

On je dodao da bi voleo da Srbija jače štiti prava sunarodnika u Crnog Gori.

- Biti Srbin u Crnoj Gori najnepopularnije je stanje i zanimanje. Ne prihvatam da su Srbi nacionalna manjina. U Crnoj Gori sada neko govori da je sto posto Crnogorac, ako nije, onda ima crnogorsko ime, a srpsko prezime. Beži se od Petra Prvoga Petrovića Njegoša i Svetog Petra Cetinjskog. Beže od istorije, pa upadaju u sopstvenu negaciju. Matija Bećković je lepo rekao: Crnogorke su jedine žene koje rađaju decu dve nacije - konstatovao je Bulatović.

Prema Bulatovićevim rečima, granica između Srbije i Crne Gore je neprirodna.

- Zvanično, teško je da se u kratkom roku sve vrati na svoje. Razbijena čaša teško se sastavlja. Sebe ubeđujem da smo u jednoj državi i da praktično sve treba da funkcioniše kao što sada funkcionišu Srbija i RS - naveo je Bulatović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samo slovenski

pre 6 godina

Нада последња умире! Даће Бог да Србија, Црна Гора и Република Српска буду једног дана велика српска држава на Балкану.

nebojsa sarenac

pre 6 godina

iz vasih rijeci u bozije usi.republika dubrovnik bice u nasoj drzavi.da citiram mog ratnog preds,gos.bozidara vucurevica sagradicemo republiku dubrovnik jos stariju i ljepsu.

ANTE BAN

pre 6 godina

Ne samo da "republika Dubrovnik" NIKADA neće biti u sastavu te i takove srpske države, nego ćemo mi- Hrvati- osloboditi Trebinje i tvoju Bileću, a granicu uspostaviti na Čemernom, pa dalje prema Berkovićima, Stjepan-križu i Nevesinju! Vi niste dostojni da imate ikakove kontakte sa Dubrovnikom, jer to bi bila uvreda za kulturni Dubrovnik!

neno kosic

pre 6 godina

dr kilibarda je proglasio republiku dubrovnik.to ne sme da se zaboravi je dr kilibarda bese vizionar republike dubrovnik dana davne 1991 godine.

grof01

pre 6 godina

Mislim da su mnogo,mnogo realnije i izglednije prilike da Albanija,Kosovo,sadašnji jug srbije i dio Makedonije,bude jedna Velika Albanija,odnosno država albanaca!Svu su prilike da se to upravo sada odvija i realizuje

mladen

pre 6 godina

sijecanja.jos cuvam sliku sa predsednikom iz 91 kada smo oslobadjali aerodrom cilipi kod dubrovnika sve smo mogli samo nam nije dao da oslobodimo dubrovnik.drzite ga u okruzenju i idemo dalje dubrovackom rivijerom pa starom magistralom do neumu.

karamba

pre 6 godina

Bravo junače. Na ponos t je pljačka, paleži držanje civila u obruču. I to gosparski Dubrovnik. Jesi li kažnjenik svoje mržnje, a junače?.

karma

pre 6 godina

Pre bi se moglo reći, da si ti pesnik svog neznanja.Da si proučio istoriju Dubrovnika i Dalmacije,mnoge stvari bi ti izgledale drugačije.Prema podacima koje Austrougarska država,daje 31. decembra 1890. godine, popisano stanovništvo grada Dubrovnika, srpskim jezikom govori apsolutna većina od 5.823 ljudi, italijanskim 677, češkim 48, poljskim 6, nemačkim 263 i mađarskim 384.Ako to nije dovoljno, treba reći da je tadašnji papa, Lav XIII (1810-1903), javno i pismeno priznao Dubrovčanima da su Srbi.Svi nazivi rdnji na Stradunu,su do 1945.godine,bili na ćirilici,gotovo sva književnost je pisana na ćirilići.....

ANTE BAN

pre 6 godina

A- da li si ti pismen da pročitaš opredjeljenje stanovništva Dubrovnika u popisu iz 1991.godine po nacijama? Izgleda da u tvojoj vukojebini gdje živiš, za taj popis nisi ni čuo! Po tom zadnjem popisu, samo 6% Dubrovčana su se izjasnili kao Srbi! I što biste Vi i takovi tada; silom prisilili Dubrovčane da se izjasne kako vi želite!? Da silom mijenjate granice, a za volju stanovništva- baš vas briga! I još se imate čime dičiti- i Vi i taj Mladen, zbog preko 600 zapaljenih privatnih kuća, nekoliko stotina poginulih Dubrovčana, i stvorene vječne mržnje tamo gdje je nikada nije bilo! E- moja šuplja glavo;vi niste dostojni živjeti ni u Tunguziji, a kamoli- u Evropi; STIDITE SE!

karma

pre 6 godina

Dragi moj prepametni, sa punom glavom,ti si samo zaboravio,da nacija i vera nisu isto.Ti Dubrovčani koji su se 1890.godine izjasnili kao Srbi,bili su 70% katolici,ali jezikom,pismom i nacijom Srbi.Niko njih nije terao da se tako izjašnjavaju.Imali su svoje novine,umetnička društva i ostalu organizaciju.Na izborima su učestvovali,kao Srbi katolici i participirali su u vlasti.Tada Hrvata u Dubrovniku gotovo da nije bilo.Pročitaj nešto o Medu Puciću,Antunu Fabrisu, Matiji Banu, Luko Zore, dum Ivan Stojanović,Peru Budmaniji,Baltazaru Bogišiću i ostalim mnogobrojnim Srbima.To je bila elita Dubrovnika.Pročitaj knjigu Dubrovčanina Mavra Orbinija „Kraljevstva Slovena“,iz 1601.godine i Andriju Kačića Miošića "Razgovor ugodni naroda slovinskoga",pa onda vedjaj ko pravi Hrvat.

ANTE BAN

pre 6 godina

Opet zaobilazite suštinu! Zaneseni ilirstvom, a protiv talijanizacije, zvali su se "SLAVJANI", a jezik- "SLAVENOSERBSKI!" No- Vi opet o nečemu od prije 130 godina, a ja Vam serviram rezultate popisa i slobodnu volju Dubrovčana iz 1991.godine!

dado

pre 6 godina

Na mitovima se ne živi,tražili ste veliku srbiju,a Velika Albanija se rodila.

MiroslavBB

pre 6 godina

@Dado Bice tu jos 'produzetak(a)', Dado??? Jer, 'igra' jos nije zavrsena ... Nazalost!!!

grof01

pre 6 godina

Bude li produzetaka,siguaran sam da se možete oprostiti od tzv.rs u BiH i od juga srbije!Nema više jna a okruzeni ste "prijateljskim" zemljama koje jedva čekaju produžetke.Ako se uzdate u rusiju,onda ima dva puta da se razočarate.

Mara

pre 6 godina

Imate mafijasa Mila Djukanovica za kojeg je posebna cast i prestiz poznavati psihopatu i sizofrenicara Rotsilda,covek se ponosi necim sto pametnima sluzi za sramotu,ali vi crnogorci ste ga birali a sad ne mozete da ga se otarasite.Drzi vas u saci bas kao pravi psihopata,ugleda se valjda na onog sizofrenicara  koji mu je bio gost,i briga njega sto ga narod nece,umislio da je toliko mocan i da moze sa vama da radi sta hoce.Toliku bahatost,samoljublje i cinizam je preslikao od svojih sramnih uzora.Treba mu skratiti i rep i rogove. \n

mikelandjelo

pre 6 godina

Dace Bog Gospodine Bulativicu ako jos ti ne uspijes,nista drugo nego da ugasimo svijetlo u tu NASU napacenu Srpsku Spartu

Srboslavija

pre 6 godina

Moma protivu Milojice odnosi pobjedu na predsjednickim izborima,pravda Bozija i istorijska se desava,tako mora biti,ojhaaaa....

vlada

pre 6 godina

Momire, Vi dodjete kao "svetlo na kraju tunela"! Želim Vam uspeh!

Zarja Zarja

pre 6 godina

Поздрављам од срца Вашу одлуку да се вратите у политику! Убеђена сам да ће тим симболичним чином и Црна Гора започети повратак себи и оним најлепшим особинама које су красиле и Црну Гору и Црногорце. Живели, Момире!

CICA DRAZA

pre 6 godina

momir bulatovic ce biti novi presednik c-g

Mile

pre 6 godina

Samo si ti jos falio nesreco crnogorska. Ko tebe sta pita. Al nek si digo kesu Rusima,barem neka korist od tebe,samo trosi te pare po Crnoj Gori a ne po Skadarliji

ANTE BAN

pre 6 godina

Ovaj ratni huškač- M.Bulatović- bi trebao da propadne i zemlju 5 metara, i NIKADA VIŠE ne izidje van, kada bi imao imalo obraza! Mnoge je majke njegovo iniciranje rata zavilo u crno! Najobičniji komunistički manipulator i demagog, i glavni krivac za rat u 90-tim! Mnogi su toga svijesni, ali glavni pajdaš- Milošević mu je umro! Zbog svega toga ne očekujem da će imati uspijeha!

Mile

pre 6 godina

Hvala bogu da si se setio da treba stati zmiji za vrat.

sladjana

pre 6 godina

nazalost njemu drugu bulatovicu se vratilo na najgiri nacin.izgubio sina jedinca u 21 godini.

kiki

pre 6 godina

Po koji put se blamiras Bulatovicu?Ti si najveca bruka Crne Gore.Ima li veceg fasiste od tebe?

cirkus

pre 6 godina

Odakle se ovaj opet stvorio. Ponovo nesto obecava.\n

marko djeric

pre 6 godina

g.bulatovic je dete mora.rodjen u zadru pohadjao gimnaziju tata bese pukovnik pok. jna.sa punim pravom moze traziti drzavljanstvo hrvatske zar ne?ali nestasluci iz devedesetih mogu biti prepreka nazalost.mora se priznati g,djukanovic je ucinio pravu stvar.platio ostetu hrvatskoj i danas je sve leglo i palo u zaborav.euri lece sve rane jer oni nemaju naciju i zivot tece dalje.p.s.tim cinom spasio sebe i kuma g.bulatovica od krivicnog gonenja.

boco

pre 6 godina

mada mislim sve najlosije o mili djukanovicu, ali isto tako mislim i o malom momi sta se ti javljas ko tebe bilo sta pita

Ivan

pre 6 godina

Napadamo Albance da hoce veliku Albaniju,a mi prizeljkujemo Veliku srbiju cak i Dubrovnik u njoj!!!! Dali ste vi ljudi normalni????\n

srbi množite se

pre 6 godina

Koliko Srba iz Crne Gore živi na području Srbije i zašto oni nemaju prvo glasa kad je glasanje u Crnoj Gori. Rasčistimo te stvari.

Mara

pre 6 godina

Ovaj covek je bio siva eminencija i za Mila i za onu seljacinu Tudjmana  .Nadam se da ce opet uci u politiku i potisnuti ove skorojevice u Crnoj Gori koji su umislili da su bogom dani.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija