• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2017

23:56

ZAEV POSTAO PREMIJER: Završeno glasanje u Sobranju, Makedonija dobila novu Vladu!

Balkan

ZAEV POSTAO PREMIJER: Završeno glasanje u Sobranju, Makedonija dobila novu Vladu!

Podeli vest

Sobranje Makedonije je većinom glasova izabralo koalicionu vladu koju je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev formirao sa dve albanske partije, Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance

Zaev je osmi premijer koji će predvoditi 16. po redu vladu Makedonije nakon osamostaljenja zemlje.

Za izbor nove većine glasala su 62 poslanika, 44 je bilo protiv, a pet poslanika nije bilo prisutno sednici. Kabinet novog premijera Zorana Zaeva, lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije, imaće 25 ministara, prenela je agencija MIA.

Vlada je izabrana u sredu pred ponoć, kada je i isticao zakonski rok

U svom prvom obraćanju poslanicima u svojstvu premijera, Zaev je rekao da je bivši premijer i šef VMRO-DPMNE Nikola Gruevski pokrenuo sve ono o čemu se pričalo poslednjih meseci. 

Prema njegovim rečima, sudska vlast će biti nezavisna i njegova partija SDSM ne želi da kontroliše tu granu vlasti, a sve u vezi sa optužbama sa kojima se suočava njegov prethodnik.

AP PHOTO

Bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, rekao je da će ta stranka pažljivo pratiti rad nove parlamentarne većine. 

On je dodao da VMRO neće bojkotovati rad parlamenta i da će biti konstruktivna opozicija.

Između ostalih, za ministra odbrane izabrana je Radmila Šekerinska-Jankovska, Oliver Spasovski je ministar unutrašnjih poslova, ministar za finansije je Dragan Tevdovski.

Ministar ekonomije je Krešnik Bekteši, za ministra pravde je imenovan Bilen Saljiji, dok je za ministra lokalne samouprave izabran Suhejl Fazliu. 

Vlada je izabrana nakon dvodnevne rasprave, navodi MIA.
 

pinkm

Zaev je po obrazovanju ekonomista, a politikom se bavi od 2003. godine kada je prvi put izabran za poslanika. Od 2005. do kraja 2016. bio je gradonačelnik Strumice u tri mandata, a povukao se pošto je u decembru 2016. ponovo izabran za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima.

TERORISTU IZ OVK STAVIO ZA MINISTRA! Zoran Zaev šokirao Makedonce predlogom sastava nove vlade!

Na lidersku poziciju u SDSM, koji je pre njega vodio harizmatični Branko Crvenkovski, Zaev je došao u leto 2013. i tada niko nije verovao da će uspeti da konsoliduje partiju razjedinjenu brojnim izbornim porazima koje joj je u kontinuitetu nanosio politički protivnik, lider konzervativne nacionalističke VMRO-DPMNE i tadašnji premijer Nikola Gruevski.

VUČIĆU, IZVINI, POGREŠIO SAM! Zoran Zaev savio glavu pred srpskim premijerom zbog uvreda koje mu je uputio!

Na prevremenim parlamentarnim izborima, koji su u Makedoniji održani 11. decembra prošle godine, VMRO-DPMNE je osvojila 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva mandata.

ZAEV DAO REČ: Počeli razgovori o novoj vladi Makedonije, sve oči uprte u mandatara?!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
makedonac

pre 6 godina

Mafija je najurena ali ostaju mafijaski koreni koji su duboko u drustvo. Nadam se da cemo nekada postati drzava sa postovanjem, dostojanstvom I ugled

Bane

pre 6 godina

Ameri i izvanicno preuzeli bivsu drzavu MAKEDONIJU.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija