• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N1

05.06.2017

18:51

MONTENEGRO U ALIJANSI: Crna Gora postala punopravna članica NATO

Balkan

MONTENEGRO U ALIJANSI: Crna Gora postala punopravna članica NATO

Podeli vest

Crna Gora je predajom pristupnih dokumenata na svečanosti u Vašingtonu postala punopravna članica NATO.

Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović je predao pristupni protokol zameniku državnog sekretara SAD-a Tomasu Šenonu.

- Pristupanje Crne Gore je potvrda i drugim kandidatima da su vrata NATO-a otvorena za one zemlje koje se za to opredele- poručio je Šenon.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, crnogorski premijer Duško Marković i ambasadori dve zemlje.

Proces pristupanja Crne Gore trajao je 11 godina. Zvanični poziv da se pridruži NATO-u Crnoj Gori je upućen 2. decembra 2015. godine.

Osnivačkim aktom NATO-a, koji je prihvatila Crna Gora, sve se strane obavezuju da sve međunarodne sporove, u koje bi mogle da budu uključene, rešavaju mirnim sredstvima.

Oružani napad na jednu ili više članica NATO, predstavlja napad na sve njih,piše u ugovoru.

Crna Gora je obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar

pre 6 godina

Želim vladi Crne Gore sve najgore i da više ni jedan strani turista ne dodje u Crnu Goru, naročito ruski turisti. Dole vlada.

Primorac

pre 6 godina

U Crnoj Gori je momentalno veliki broj ruskih turista i stalno se povecava.Ovdje su vise nego dobrodosli i oni to odlicno znaju,kao uostalom i srpski turisti. Svaka daljnja prica i nervoza su za njih suvisne i smijesne .Pozivam i Petra da im se pridruzi u uzivanju na crnogorskom jugu.

PETAR 1

pre 6 godina

Vladika Njegos se sada okrece u grobu, sto cini njegov narod - politicari.\n

Primorac

pre 6 godina

Neka nam je sa srecom i iskreno se nadam da ce Srbija ubrzo za nama.

ANTE BAN

pre 6 godina

Nek ti je sa srećom- ponosna CRNA GORO! Sada si konačno u pravome društvu; sa najciviliziranijim državama planete! NATO je bio i ostao garant civilizacijskih vrijednosti, humanosti, te poštivanja prava i pravde!

Sasa

pre 6 godina

Citam tvoje kometare ne verujem i povraca mi se....ne verujem da mozes takve glupisti d apises ustaso...a jos manje da i sam verujes u nih...daj informer molimo vas takve kometare vise da ne objavljujete...samo nam dize tenziju

Komarac

pre 6 godina

Kao sto jedan pametan covek rece : Jos jedan fejsbuk prijatelj vise koji ne znaci nista.

Amater

pre 6 godina

JA MISLIM DA JE CRNA GORA U NATO-u INTENDANSKA SLUZBA I DA ONA SLUZI ZA PRANJE I PODMAZIVANJE OPREME OSTALIM CLANICAMA.AMERIKA CE VEROVATNO DONIRATI CRNOJ GORI JEDNO STADO MAGARACA DA BI BILI MOBILNI PO SVOJIM GUDURAMA.

Nera

pre 6 godina

Zasto pises sve velikim slovima? Mozda ti je pravopis losija strana?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija