• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2017

23:01

MIRNA MAKEDONIJA: Održana prva sednica vlade, predsedavao Zaev

Balkan

MIRNA MAKEDONIJA: Održana prva sednica vlade, predsedavao Zaev

Podeli vest

U Skoplju je danas održana prva sednica nove makedonske vlade, kojoj je predsedavao premijer Zoran Zaev, a na kojoj su izabrani generalni sekretar i pet zamenika premijera

Sa sednice je poručeno da će vlada biti efikasna i raditi u interesu građana i države, podstičući dobru saradnju i uzajamno poštovanje.

Zaev je za svoje zamenike postavio ministarku odbrane Radmilu Škerinsku Jankovsku, ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, Bujara Osmanija za zamenika zaduženog za evrointegracije, ministra bez portfelja zaduženog za ekonomska pitanja Kocu Anđuševa, a Hazbija Liku za zamenika premijera zaduženog za sprovođenje Ohridskog sporazuma i politički sistem.

Dragi Raškovski je generalni sekretar makedonske vlade, javila je MIA.

Uspostavljena je i Komisija za ekonomski sistem i ekonomsku politiku, Komisija za politički sistem, Komisija za ljudske resurse i održivi razvoj, kao i Komitet za koordinaciju i upravljenje sistemom za upravljanje krizama, sa Spasovskim na čelu.



Premijer Zaev i ministri su prošle sedmice preuzeli funkcije.

Ova promena vlasti, četvrta u istoriji makedonskog višestranačja, usledilo je nakon tri godine teške političke krize, koja se povećala nakon izbora i kulminira sa incidentom u parlamentu 27. aprila, a u okolnostima kada je stranka sa najvećim brojem osvojenih mandata, do sada vladajuća VMRO-DPMNE, nije uključena u koaliciju. 

Međutim, i pored svih tih okolnosti, ceo postupak dodele mandata da formira vladu, Zaev je dao garancije predsedniku Ðorđu Ivanovu da će štiti jedinstvo Makedonije.

Skopska Nova Makedonija, međutim, primećuje da je u svakom slučaju, politička situacija ostaje napeta, sa kontinuiranom oštrom retorikom između trenutne opozicione VMRO-DPMNE i SDSM, kao deo nove koalicione vlade. 

Jedno od tumačenja je da stranke na taj način održavaju tenzije uoči lokalnih izbora koji će biti održani polovinom oktobra.

Vlada Zorana Zaeva počela je sa radom 1. juna, nakon što je izabran sa 62 glasa "za" Uveče 31. maja, neposredno pre ponoći.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 6 godina

Ipak ste na kolena bez borbe...bravo makedonci samo nazad ;-)

Macedonian Worior

pre 6 godina

Ratovi druze dobijaju se sa mozgom , a ne sa silom ... za sada sve ide po planu mnogo e bitno to sto Rusija i Kina ulaze na Balkanu ali polako pritaeno , pa za veoma kratko vreme bice druga prica ..... samo polako

Sasa

pre 6 godina

Iz tvoja usta u bozja usta...ali niste ni se bas pokazali ni sa glavom....trazili ste nezavisnost...pa posle priznali laznu drzavu Kosovu...dobro je to sto volis i racunas na Ruse...ali bez Srba mozes sano da sanjate nesto da uradite i spasite se od Siptare...mi ih gazjmo sve za 3 dana...al to nije vas slucaj...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija