• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2017

16:45

ŠTIR PODNEO OSTAVKU: Šefu diplomatije Hrvatske HDZ preči od vlade!

Balkan

ŠTIR PODNEO OSTAVKU: Šefu diplomatije Hrvatske HDZ preči od vlade!

Podeli vest

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir podneo je danas ostavku na tu funkciju sa obrazloženjem da će se posvetiti zastupničkom i stranačkom radu, odnosno da je u ovom trenutku važnije biti u domovini, širiti demohrišćansku opciju i vratiti poverenje ljudi u institucije države

Štir je u obraćanju javnosti rekao da je još pre sedam dana od premijera Andreja Plenkovića tražio da u novoj fazi imenuje novu osobu na čelo Ministarstva spoljnih poslova koja će, kako je rekao, dobro funkcionisati u novoj političkoj konstelaciji.

- Osim stabilnosti vladi treba i funkcionalnost. Ali isto tako, potrebno je jačati demokršćansku opciju neposredno u kontaktu s građanima. Moja je procena da to najbolje i najefikasnije mogu da radim kao zastupnik u Saboru i politički sekretar HDZ-a - rekao je Štir, koji je ostavku podneo svega par dana nakon što je HDZ formirao novu koaliciju sa Hrvatskog narodnom strankom, što je izazvalo tektonske poremećaje u obema strankama.

Štir je negirao špekulacije medija da će otići iz HDZ-a ili da će uskratiti podršku Andreju Plenkoviću.

Ali je potvrdio da ostavku zvanično podneo.

- Ostavku sam podneo da bih mogao da preuzmemem novu dužnost u Saboru i da se puno snažnije posvetim stranačkom radu kao politički sekretar HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao na čelu Ministarstva - rekao je Štir i dodao da će na funkciji ostati do imenovanja novog ministra.

HRVATSKA BLIZU NOVE VLADE: Plenković objavio imena novih ministara, dva iz HNS

Hrvatski mediji, međutim, podsećaju da je se premijer Plenković uspeo održati na aktuelnoj poziciji zahvaljujući odršci HNS-a u Saboru, te da su odmah nakon što je nova parlamentarna većina ozvaničena počela i šušanja da će Štir, koji pripada ultrakonzervativnoj struji HDZ-a, podneti ostavku jer je za njega ta koalicija neprihvatljiva.

O Štieru se, naime, tokom vikenda pisalo da je odmah nakon dogovora nove koalicije kovertirao ostavku, ali i da ju je povukao.

Mediji posebno insistiraju na razlici između Štira i novog HDZ-ovog koalicionog partnera HNS-a što, kako navode, najbolje ilustrira podatak da je ministar au ostavci nedavno učestvovao u "Hodu za život", povorci ekstremnih katolika koji žele zabranu pobačaj, dok je proteklog vikenda na Zagreb Prajdu u povorci za prava homoseksualnih osoba, učestvovao novi potpredsednik Predrag Štromar (HNS).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17