• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

12.06.2017

19:09

SILOM DOŠAO NA VLAST, SILOM HOĆE U NATO: Šiptarski plaćenik Zaev potvrdio da je SPREMAN NA SVE da Makedoniju uvede u zločinački savez!

Balkan

SILOM DOŠAO NA VLAST, SILOM HOĆE U NATO: Šiptarski plaćenik Zaev potvrdio da je SPREMAN NA SVE da Makedoniju uvede u zločinački savez!

Podeli vest

Novi makedonski premijer Zoran Zaev objavio da će državu uvesti u NATO pakt pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija... Dačić: Srbija se ne odriče vojne neutralnosti

Novi makedonski premijer, šiptarski plaćenik Zoran Zaev, koji je nedavno na silu preuzeo vlast u Skoplju, najavio da će svoju zemlju naredne, 2018, godine uvesti u zločinački NATO pakt, i to pod neustavnim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija!

- Postoje dva načina. Ili rešenje problema ili da pod privremenim imenom uđemo u NATO, a da Grčkoj predložimo pregovore oko problema koji imaju sa nazivom Makedonija. Jako je važna integracija u EU i NATO - poručio je Zaev u intervju za makedonsku državnu televiziju.

Rast šiptarskih apetita

Ako se ovo zaista desi, upozoravaju stručnjaci, Srbija će bezmalo sa svih strana biti okružena NATO članicama jer bi u slučaju ulaska Makedonije još samo BiH bila van zapadne vojne alijanse.

 

 

To bi, kažu upućeni, dodatno povećalo pritiske na Beograd da se odrekne politike vojne neutralnosti!

Upitan da prokomentariše ovu informacije, v. d. premijera i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da država Srbija nema nameru da se odrekne svoje politike.

- Srbija nipošto neće da menja svoj stav o vojnoj neutralnosti, bez obzira na pritiske ili one koji te pritiske šalju. To što je NATO pakt svuda oko naše zemlje, pa i u sastavu snaga KFOR na Kosovu, naravno da nameće potrebu da naša država sarađuje sa ovim vojnim savezom u okviru postojećih sporazuma. Međutim, to nikako ne podrazumeva članstvo Srbije u NATO paktu... - podvlači Dačić.

 

 

Božidar Delić, general u penziji, uveren je da se za ovo znalo mnogo ranije...

- Sad kad su apetiti Šiptara u Skoplju zadovoljeni, može se preći na procedure za prijem u NATO pakt, jer to žele i Makedonci i Albanci. Izgleda da je protivljenje Grčke prevaziđeno... Na drugoj strani, kada je u pitanju BiH, tu je situacija složenija jer se članstvu odlučno protive Srbi. To u narednom periodu može otvoriti čitav niz drugih problema unutar BiH i RS. Kako god bilo, Srbija će se naći u NATO obruču i to samo po sebi predstavlja pritisak, a uvek su moguće i neke druge metode... Ipak, dokle god je prisutan ogroman broj građana koji su odlučno protiv NATO, neće biti dramatičnog pritiska. Naravno, i dalje ćemo biti svedoci "davljenja" Srbije kroz razne aktivnosti i pritiske kako bi sprečili približavanje Rusiji - smatra Delić.

Pridruženi član

Dušan Proroković, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže da ne očekuje pritiske.

 

 

- Sumnjam da će biti pritisaka da Srbija uđe u NATO pakt. To je nemoguća misija i zato je niko neće ni preduzimati. Pre će nam NATO pakt nuditi nove sporazume kako bismo uredili odnose na neki novi način. Faktički, nećemo biti deo NATO pakta, ali suštinski bismo funkcionisali kao nekakav pridruženi član. E, tu je velika opasnost... - zaključuje Proroković.

Ponovo potvrdio

Da će Makedonija pristati da se odrekne imena da bi ušla u NATO, Zaev je potvrdio i na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom,

Zaev, koji je stupio na dužnost 1. juna, posetio je u Briselu sedišta i EU i NATO, u novom pokušaju da reši spor sa Atinom, i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada "primeniti sve moguće mere kako bi zemlju približila članstvu", prenosi AFP.

- Sa oznakom FYROM (BJRM - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), možemo da postanemo članica NATO - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, govoreći o zvaničnom nazivu Makedonije u UN.

I EU za Makedoniju koristi taj naziv, ali Skoplje naglašava da je to samo privremeno ime, napominje francuska agencija.

Stoltenberg je, međutim, istakao da rešenje za spor u vezi sa nazivom "mora da bude postignut u okviru UN između Makedonije i Grčke".

- Istovremeno, želeli bismo da naglasimo da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog sa Grčkom - rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Taras Buljba

pre 6 godina

Зато га је Запад и поставио на власт, јер не зна за границу, битанга продана, мораће Македонци пушкама да га скидају са власти.

Makedonac

pre 6 godina

Ovakav olos se samo metkom skida.A i zapadu odgovara ovakva budala, jer na primer otvorice granicu migrantima

Mirko

pre 6 godina

Oslepio od krvavih i prokletih dolara, dolari mu preci od porodice i familije, a o drzavi takav idi.t i ne razmislja, pozdrav svim Makedoncima, siptari u albaniju

tollovia

pre 6 godina

Haha svi su budalle koj hoce u "zlocinacko" nato samo srbija je naj pametnija!!!

Vasko

pre 6 godina

Ne razumem jedno, kako silom dosao na vlast? Tako sto je oformio koaliciju i dobio vecinu? A u koji to zlocinacki savez on zeli da udje ne razumem? Ako mislite na NATO, to je najjaci vojni savez na svetu u kome su najrazvijenije i najdemokratskije zemlje sveta.

Vladimir

pre 6 godina

Pozicija u kojoj smo "opkoljeni" NATO članicama može biti, s jedne strane pogubna, a, s druge strane, može biti inzvanredna geo-strateška prilika za razvoj zemlje. Ukoliko budemo mudri i vešti u političkoj "trgovini" geografskim i ljudskim potencijalom koji imamo, Srbija može postati najznačajnija zemlja na Balkanu i političko-ekonomsko čvorište. Ili zgarište...

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija